söndag 25 oktober 2009

Ännu mera om vacciner

Nu är vaccinationerna i full gång och detsamma gäller onekligen för mediebevakning och bloggdebatter.

För det första kan vi konstatera att ett antal människor har dött efter att ha blivit vaccinerade mot svininfluensan. På ett flertal bloggar har detta snabbt tolkats som att de dog av vaccinerna, vilket är en minst sagt förhastad slutsats.

Såhär skriver Anna Bäsén:

"Att vi skulle få ett antal personer som dör en eller ett par dagar efter vaccineringen är faktiskt heller inte oväntat. Vi har hittills fått en halv miljon vaccindoser. Varje dag avlider 250 svenskar. Just nu vaccineras riskgrupperna, det är de som är allra sjukast i befolkningen... Att det skulle inträffa dödsfall bland den vaccinerade gruppen är sannolikt.
Frågan är förstås om det finns samband mellan dödsfallen och vaccinet. Hittills finns det inget som talar för det, enligt läkemedelsverkets utredare."

Bäsén har även sammaställt en lista med frågor och svar som kan vara intressanta att ta del av.

På bloggen Tankebrott handlar deras 10:e Skeptikerskola om just vacciner och svininfluensan. I en tilläggsartikel debunkas dessutom påståendet att vaccintillverkarna skulle ha åtalsimmunitet vid eventuella vaccinskador. Uppdatering: Ännu en tilläggsartikel rör ett antivaccinmail från Torbjörn Sassersson. Jag fick själv mailet ifråga förra veckan.

Claes Svahn sätter dagens vaccinskräck i ett historiskt perspektiv.

I USA har Obama förklarat undantagstillstånd pga svininfluensans allt mer påtagliga effekter. Hittills har drygt 1000 människor dött, varav ca 100 varit barn. Det är först de senaste veckorna som influensan börjat sprida sig på allvar vilket innebär att den värsta effekterna fortfarande kan återstå.

Och kring Annika Dahlqvist stormar det givetvis. Till att börja med kan vi konstatera att hon från officiellt LCHF-håll fått kritik för sina uttalanden. I ett pressmeddelande anser man att Dahlqvist inte har några belägg för att svininfluensavirus skulle vara tillverkat i laboratorium av läkemedelsföretag. Det är givetvis bra att hon även internt får kritik, men jag undrar varför man på LCHF.se själva nämnde laboratoriehypotesen i början av september?

På sin egen blogg fortsätter Dahlqvist med spridning av missinformation. Hon nämner bl a att man i Israel avbröt en vaccineringskampanj 2006 efter att 4 människor dött efter vaccinering. Men Dahlqvist skriver inte att vaccineringen återupptogs när man konstaterat att dödsfallen inte berodde på vaccinet. Men jag tror faktiskt inte att Dahlqvist medvetet utelämnade denna detalj. Hon länkar troligtvis vidare information från sina konspiratoriska kamrater utan att bry sig om källgranskning eller egna efterforskningar.

Men allt man hittar på Dahlqvist blogg är inte ointressant. T ex kan vi läsa att vissa läkare fått munkavle gällande kritik mot vaccinationerna. Här håller jag med Dahlqvist om att sådana åtgärder är högst tveksamma.

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: