måndag 12 oktober 2009

Aborter och kondomer

Jag har en liten fundering som jag säkert skulle hitta svar på i någon religiös litteratur eller encyklopedi, men jag tänkte ställa den till er istället.

Inom vissa religioner menar man att både aborter och nyttjande av preventivmedel bör undvikas. Vissa menar t o m att handlingarna syndfulla.

Att många inte gillar aborter har jag förståelse för. Det är ett ingrepp som troligtvis inte lämnar någon oberörd. Även om jag själv tycker att den svenska abortlagstiftningen är bra menar jag inte att frågan är oproblematisk. Jag hade gärna sett att abortsiffrorna sjönk framöver.

Preventivmedel däremot har jag svårt att se som ett problem. Och de som på ett korrekt sätt nyttjar t ex kondom kommer inte heller behöva oroa sig för eventuella dagenefterpiller eller aborter.

Så min fråga är - varför detta motstånd till preventivmedel? Är det för att lösa sexuella förbindelser blir enklare då? Men det används ju även i fasta förhållanden. Är det för att sex enbart ska vara en fortplantningsakt? Eller är varje spermie helig?

Hjälp mig gärna att förstå.

Andra bloggar om:

15 kommentarer:

Johan S. sa...

Hey, bra fråga!

Tuve Löfström bloggade om det för någon dag sedan. Hans bloggpost kan kanske vara början på ett svar. http://avemarisstella.blogspot.com/2009/10/ar-det-verkligen-sa-fel-att-anvanda.html

Så här i nobelpristider så kan det kanske vara läge att påminna om vad moder Teresa sa i sitt tal när hon tog emot fredspriset:
"The greatest destroyer of peace today is abortion".

sanna sa...

Är du intresserad av att gå på nordiska gårdsbands festivalen i Jönköping nu i helgen? Jag lottar ut 4 biljetter på min blogg :P kolla gärna om du är intresserad annars kan du ju bara ignorera detta :P

Pekka S sa...

Johan S, håller du med Tuve?

Dvs, att sex mellan en man och kvinna alltid ska kunna resultera i barn?

Hälsporren sa...

Därför att någonstans i bibeln står det att mannens säd inte ska gå till spillo. Vilket har tolkats bland annat som att onani är en synd. Jag önskar att jag hade kunnat ge dig exakta bibelversen, den som ligger som ursäkt för katolikerna att avsky kondomer och andra preventivmedel.

Pekka S sa...

Ok, då bör även onani vara av ondo? I alla fall manlig onani. Kanske t o m en synd?

Ingemar sa...

Även den som inte har sex och inte heller onanerar går miste om sin säd. Den säd vars "bäste före"-datum gått ut, slussas helt enkelt ut ut kroppen!

Det visste man förstås inte på bibelns tid, men med det i åtanke så kan det knappast anses som synd att "spilla sin säd"...

Hälsporren sa...

Pekka S: Jag trodde att det var det jag skrev. :)

Pekka S sa...

Hälsporren: Heheh, jag ser det nu... Jag uppfattade nog texten undermedvetet och tog åt mig äran för idén själv :)

Ingemar: Enligt Tuves inlägg menar katolikerna att det är intentionerna som är viktigast. Så ofrivilliga "utslussning" räknas inte som moraliskt fel. Men man kan ju tycka att det är ett himla slöseri med spermier och ägg. Gud verkar inte ha kommit på den mest optimala designen för fortplantning.

Anonym sa...

Sådana som får barn TROTS diverse preventivmetoder då? Är det ett verk av Gud eller bara slumpen? (ingen metod är ju säker till 100%)
Om det är ett verk av Gud så kan ju "han" se till att folk får barn ändå - även om de skyddar sig!
Eller när barn dör i magen? Är det också Guds verk?

Eric Wadenius sa...

Citet ovan ifrån Agnes Bojaxhiu (av andra kallad Moder Theresa) är nog ett av de vidrigaste jag någonsin hört.

Pekka S sa...

Anonym: Precis. Man skulle kunna argumentera för att Gud ser till att barn blir till när han så vill, oavsett preventionsmetod. Men katolikerna menar då kanske att intentionen i sig (att skydda sig) är synd nog.

Spontana aborter (missfall) och liknande har troende sällan problem med eftersom de trots allt vill tro på en God Gud. Så de bortförklarar sådant t ex med att människan har en syndig natur och att vi har oss själva (Adam&Eva) att skylla. Alternativ säger de att Gud har dolda och goda avsikter med allt (som vi inte kan förstå oss på). Guds verk är alltid goda även om det gäller småbarn som dör i naturkatastrofer eller barncancer. Enligt dem.

Eric: Håller med. Moder Theresa var långt ifrån det helgon många tror att hon var.

Johan S. sa...

Pekka: ja, i princip håller jag med Tuve. I grunden handlar det om att leva självutgivande och att ta de naturliga konsekvenserna av att ha ingått äktenskapets sakrament. Detta sakrament är ytterst heligt och skall avspegla Kristi självutgivande kärlek till Kyrkan. Om man inte kan eller vill leva utan preventivmedel så tycker jag att man bör leva som singel eller sambo istället för att ingå äktenskap, eller åtminstone gifta sig borgerligt istället för katolskt.

Men om man inte bryr sig om det heliga äktenskapet så kan man lika gärna strunta i preventivmedelsförbudet också naturligtvis. Och då finns ju inte heller någon anledning att att ingå ett religiöst äktenskap.

Jo, onani är också otänkbart för dem som vill leva i enlighet med den kristna religionen. Det beror inte på spermiernas helighet utan på att sex är reserverat för dem som har en religiös kallelse till det heliga och självutgivande äktenskapet.

Kyrkans regler bör ses som en hjälp för dem som vill leva ett heligt liv i enlighet med den kristna religionen. Övriga människor kan naturligtvis bortse från dessa hjälpregler helt och hållet.

Zoltan sa...

Eric,

Vilken "peace" tror du Moder Teresa menade? Om du inte begriper, så kan du läsa hela hennes tal här på Nobelprize.org.

Vidrigheten ligger nog i tolkningen...

Anonym sa...

1 Mos 38:8

"Då sade Juda till Onan: "Gå till din brors hustru och gör din svågerplikt mot henne och skaffa avkomma åt din bror."
Men Onan visste att barnet inte skulle räknas som hans, och var gång han låg med sin brors hustru lät han sin säd spillas på marken för att slippa skaffa barn åt sin bror.
Därmed väckte han Herrens misshag, och därför dödade Herren också honom."

Där har vi både varför onani kallas just onani (Onan) och varför det ses som en klar synd (gud dödar honom när han spiller sin säd). Rent tekniskt är det ju det man gör med kondomer också, dvs. man ser till att sperman hamnar utanför kvinnans kön vid slutförd akt.

Personligen ser jag inget som helst problem med att använda kondom då jag är i det närmaste 100% ateist, men med aborter blir det svårare ju mer jag tänker på det. Tycker att det ska vara tillåtet, men det är tragiskt att det genomförs så många varje år. Bättre ansvarstagande hos ungdomar krävs bl.a.

Dannemanne sa...

Tycker det är mer intressant med ovan bibelcitat att Gud instruerar Onan att sätta på sin brors fru! Haha. Samt att Gud nog inte skulle fördöma en vanlig hederlig handtralla alls. Det Gud är förbannad på är ju att Onan kör det gamla coitus interruptus-tricket, emedan han fakstisk sätter på sin brors fru men avstår att lägga säden i henne.