torsdag 8 oktober 2009

3 från Dagen

Benny Hinn har nyligen nekats inträde till Storbritannien. Och nej, tyvärr är det inte pga hans förmåga att lura av sjuka och desperata människor deras pengar. Det handlar om en ren teknikalitet.

"Vad Benny Hinn och hans stab inte kände till var att visumreglerna för besökande religiösa förkunnare har ändrats sedan han var där förra året...

De nya reglerna är den största genomgången av brittiska invandringsreglementet på 40 år. "Tier Five", som var den paragraf som stoppade Benny Hinn, är till för att hindra förkunnare att komma in som turister och sedan göra en stor förtjänst genom att tala vid några konferenser och på så sätt egentligen "arbeta" under besöket. Nu behöver alla förkunnare kunna visa att de är försörjda om de ska ordna religiösa sammankomster i Storbritannien. Det gäller även om sammankomsterna är gratis som i Excel."

Stora förtjänster är precis vad Benny Hinn brukar göra på sina mirakelturnéer. Inträdet i Excel var gratis men folk som besökte sammankomsten lär ha gått fattigare därifrån ändå. Det brukar Hinn se till. Nu fick någon annan ta över istället.

Enligt vissa källor lyckades den nya pastorn ganska bra ändå:

"Last night, one attendee told me, another pastor standing by took over and emotive pleas for donations of up to £1,000, along with the donors' names, addresses, phone numbers and all other details that would enable them to be contacted again. 'I felt it was very manipulative,' my source said."

En artikel om Jehovas Vittnen i Arboga stärker uppfattningen om att denna kristna förgrening har sekteriska drag.

Bl a framkommer det att 85 personer arbetar och bor i deras högkvarter.

"Han förklarar det med att på högkvarteret jobbar alla "stenhårt" med att sprida det glada budskapet. För det får de gratis boende, mat och 1 000 kronor i månaden som ska räcka till hygienartiklar och kläder."

Beskrivningen har stora likheter med Scientologernas högkvarter i USA. Där jobbar de anställda stenhårt med usla löner. På detta vis håller man medlemmarna sysselsatta och isolerade så att de inte hinner tänka så mycket på sin tillvaro från ett utanförperspektiv. Samtidigt ser man till att medlemmarna investerar mycket energi, tid och pengar i rörelsen vilket leder till att de psykologiskt sett behöver rättfärdiga och förstärka tilltron till sina livsval.

Dagen har även intervjuat Roger Carlsson, en fd äldste inom Jehovas, som idag hjälper avhoppare ur sekter.

"Roger Carlsson jobbar i dag ideellt med organisationen Hjälpkällan. De får varje år ett hundratal nya kontakter med människor som vill ha hjälp att lämna sina sekter. Av dem uppskattar Roger Carlsson att 80 procent är från Jehovas vittnen."

Åke Bonnier, domprost i Stockholms domkyrkoförsamling, beklagar sig över Unga Humanister som under en bokmässa erbjöds symboliska avdop.

"Man måste ha respekt för andras trosövertygelser även om man inte delar dem och så länge de inte ger uttryck för en människofientlig livsåskådning. Samtidigt finns det gränser för vad man som kristen stillatigande kan acceptera och den gränsen, menar jag, är nådd och näst intill överträdd av Unga Humanister Väst när man på bokmässan helt respektlöst lanserade ett avdopsritual. "

Frågan är dock vilka som är mer eller mindre respektlösa. Svenska Kyrkan som döper och medlemsregistrerar spädbarn utan medgivande eller Unga Humanister som erbjuder avdop till individer som av egen vilja vill markera avståndstagande från sitt dop?

Patrik Lindenfors svarar på Humanistbloggen:

"Men hur kan du kräva respekt för en i ditt tycke oåterkallerlig handling som man utsätter ofrivilliga individer för? En handling som du menar ger ett livslångt medlemsskap "i den världsvida kristna kyrkan som består av alla döpta genom alla tider"? Ett medlemskap som i Sverige till och med administeras av vår så kallat sekulära stat?"

Andra bloggar om: , ,

6 kommentarer:

Nineve sa...

Tycker mest avdop är respektlöst mot den övertygelse som humanisterna har. För avdop måste man ju först tro att det finns något att ta bort...

Ingemar sa...

@Nineve:

Den som tolkar "avdopet" som något annat än ett skämtsamt markerande av en principsak har fått det hela om bakfoten.

För övrigt haltar ditt resonemang. Ta t.ex. skräckfilmer: även om du är fullt medveten om att allt är på låtsas, att det inte finns någon anledning att bli skrämd och att det inte spelar någon roll av hur det går för offren i filmen - så blir du ändå skrämd och oroar dig för hur det ska gå för karaktärerna i filmen. Är det respektlöst mot dig själv att agera på det sättet? Du är ju trots allt övertygad om att filmen är på låtsas, att karaktärerna inte finns på riktigt och att ingen fara egentligen hotar...

Pekka S sa...

Nineve: Dopritualen är ett faktum. Och även om man inte tror att ritualen har någon verklig effekt kan man visa sitt ställningstagande genom att göra ett avdop.

helle sa...

Hej!

Det är alltid lika underhållande att läsa din blogg, Pekka (i a f nästan alltid ;)).

Personligen tycker jag att det var ganska lustigt med "avdopet". Självklart måste religionsfriheten respekteras och gälla alla. Det är ju oxå lite komiskt när religionen humanism får egna ritualer...

Vad gäller Jehovas vittnen så tror jag ingen kallar dem för kristna. För att betecknas kristen så känner jag nog att man måste tro på Kristus och på den som han utger sig för att vara. Den fundamentala skillnaden går någonstans där man erkänner Jesus som Ordet, som var hos Gud i begynnelsen och som själv är Gud och som senare blev kött (fick en kropp) och som offrades för att vi skulle kunna räddas (jmf Joh 1).

Jehovas vittnen tror inte på Jesus gudomlighet utan tänker sig honom som enbart människa. Han är enligt dem den största människan, men fortfarande bara människa.

Hoppas att du har det bra! Jag ber fortfarande och känner ofta väldigt starkt när jag ber för dig. Du får ursäkta att jag inte hunnit svara på en del kommentarer. Jag har återgått till jobbet efter en lååång mammaledighet och lämnat över föräldraledigheten till G...

Med kärlek!
helle

Pekka S sa...

Jehovas kallar väl sig själva för kristna?

"De anser sig vara den enda direkta fortsättningen av den ursprungliga kristna kyrkan, från första århundradet efter Kristus."
- Wikipedia

Inom den tidiga kristna kyrkan fanns det såvitt jag förstår det ingen enighet om Jesus eventuella gudomlighet.

Tackar för dina böner! Jag bad senast igår om tecken från Gud men hittills har jag inte uppfattat några svar.

Har varit lite dålig på att kommentera på er blogg på sistone också. Ska försöka få tid till det snart!

helle sa...

Hej Pekka!
Du har nog faktiskt rätt där... Förlåt min okunskap i detta område.

Har dock väldigt svårt att förstå att de kallar sig det eftersom de inte tror på Kristus och vad och vem han utger sig för att vara.

Jag är alltid väldigt glad när de kommer hem till oss (de har dock slutat med det). De kämpar så oerhört hårt och har missat det här med Guds oerhörda kärlek och nåd. Vi kommer inte till Gud för att vi är så duktiga. Sanningen är att vi alla har misslyckats. Ingen är värd Guds nåd. Det är därför det heter nåd. Guds räddning har ingenting med oss att göra, utan bara med Honom att göra! Allt beröm är uteslutet (som det heter i en aktuell bok...). Vi kommer inte till Gud på egen rättfärdighet utan för att han var rättfärdig i vårt ställe. Jag hoppas att de plingar på snart igen...

Det som har hänt när jag har bett för dig är att jag har börjat total-gråta av både kärlek, sorg, glädje och av att känna mig djupt berörd. Detta har hänt två gånger när jag har suttit i bilen på väg till jobbet. Jag får nog sluta be för dig innan jobbet. Det blir så fult när man har på sig mascara ;)...