måndag 21 september 2009

Vilket engagemang!

Ja, det är uppenbart att Svenska Kyrkans medlemmar är engagerade. Av 5658141 röstberättigade röstade 667 277. Dvs hela 11,8%.

Men så är det väl när de flesta medlemmar inte ens själva valt sitt medlemskap. Antingen har de per automatik blivit medlemmar vid födseln eller så har föräldrarna genom dop valt medlemskap åt dem.

De flesta har säkert ingen aning om vad valet ens handlade om. Vilka var de viktiga valfrågorna och vad skiljde partierna/kandidaterna åt?

Samtidigt har jag viss förståelse för medlemmarnas ovilja att rösta. För det är väl Gud, Jesus, Bibeln, traditionerna och så vidare kyrkan handlar om? Hur många HV71-fans bryr sig om vilka som sitter i klubbens styrelse?

Men misstänker jag att det finns många medlemmar som inte bryr sig speciellt om valet eftersom de inte ens är troende. Kanske dags att gå ut ur kyrkan?

Ingemars Blogghörna listas och kritiseras diverse argument för att bry sig om Svenska Kyrkan. Varför inte gå ur och istället skänka pengarna från kyrkoskatten till Röda Korset eller Amnesty?

Media: DN, Aftonbladet

Andra bloggar om:

7 kommentarer:

Zoltan sa...

Pekka,

Jag håller i stort med dina synpunkter.

Fenomenet "kyrkoval" är fullständigt obegripligt.

Det är tragikomiskt att beskåda detta spektakel - socialdemokratisk alt folkpartistisk inriktning på evangeliet???

Svenska Kyrkan har snart anpassat sig till självutplåning...

R.I.P.

Pekka S sa...

Mmm... Jag förstår inte varför vissa frågor ens diskuteras i samband med kyrkoval. Vigsel av homosexuella par t ex. Det är väl en teologisk fråga? Kan man folkomrösta om teologi?

Och precis som du skriver - varför finns det partipolitiska alternativ att välja mellan? Hur kommer det sig att folk valde att rösta på sveriges största politiska parti även i kyrkovalet?

Märkligt som sagt. Men om SvK anpassat sig till självutplåning eller inte vågar jag inte säga.

Zoltan sa...

Pekka,

I Svenska Kyrkan är väl allt möjligt - även demokratiska beslut om teologi. Rättare sagt; några vill att allt ska vara möjligt...

Nu har jag sagt mer än nog om något jag inte är insatt i - inte medlem.

Mattias Strömberg sa...

Jag gjorde precis så. Gick ur för flera år sedan och blev månadsgivare till WWF istället. Det blir ungefär samma pengar, men nu går de till något jag tror på - dvs. tigrar...

Pekka S sa...

Ger själv till Amnesty. Letar dock efter någon ny hjälporganisation att stödja. Funderar på Läkare utan gränser...

Anonym sa...

Nu är jag inte själv medlem i Svenska Kyrkan och förstår inte heller den politiska kopplingen i kyrkovalet.

Dock tycker jag inte alls att 11% är en låg siffra. Detta är en förening och valet är deras motsvarighet till andra föreningars val av styrelse på årsmöte. Jag undrar om det finns någon större förening i landet som når upp till 11% deltagande på årsmöte.

Pekka S sa...

11% visar ändå på att medlemmarna inte är speciellt engagerade. Speciellt med tanke på att kyrkovalet uppmärksammats både lokalt och nationellt i medier och reklamkampanjer.

Men du har säkert rätt i att samma sak gäller för andra föreningar. Där förväntar sig dock få att medlemmarna ens ska bry sig.