tisdag 8 september 2009

Svenska Spel och Expressen förvillar

150 miljoner ligger i Lottopotten. Hiskeligt mycket pengar och många är utan tveksan sugna på att vinna.

Expressen har en artikel (med den irriterande rubriken De magiska siffrorna kan bli din lycka) om hur man ska lägga upp sin strategi för att maximera sina chanser på att bli ensam vinnare. Såhär skriver man:

"Även om sannolikheten för varje möjlig lottorad är lika stor inför varje ny omgång kan man ta hjälp av statistiken.
Den som vill vara ensam med sju rätt väljer lämpligen några av de nummer som statistiskt sett är minst dragna, och den som vill ha stor chans till vinst kan i stället kryssa i dem som är mest dragna."

Alltså för att repetera. Sannolikheten för varje unik lottorad är lika stor för varje spelomgång. Detta är ett enkelt statistiskt konstaterande. Men sedan motsäger Expressen detta genom påståendet att man bör satsa på nummer som dragits mera sällan statistiskt sett. Detta är rent nonsens.

Alla Lottonummer är precis lika sannolika oavsett hur många gånger de blivit dragna tidigare. Det är p g a slumpen vissa nummer dragit fler eller färre gånger. Men slumpen har inget minne och därför spelar föregående dragningar ingen som helst roll. Inom den informella logiken finns det t o m ett felslut, Gamblers fallacy, som behandlar just detta. Folk har ibland en tendens att tro att slumpen minns föregående utfall. Om första myntkastet resulterade i en klave tror vissa att nästa med större sannoliket blir en krona. Detta stämmer som sagt inte, men Expressen väljer ändå att göda denna missuppfattning.

"Om man nu litar på statistiken, ska man då satsa på ovanliga nummer i hopp om att bli ensam vinnare, eller följa med strömmen och riskera att få dela med sig vid en eventuell vinst?"

Snacka om missvisande frågeställning.

Pierre Jonsson, vinnarambassadör på Svenska Spel, är inte mycket bättre.

"Man ska nog inte gå för långt i det. Jag tror på en mix av några heta nummer, några ovanliga och några som man känner speciellt för, till exempel ett lyckotal eller någons födelsedag. Så kommer jag själv att spela."

Svenska Spel vill givetvis att folk ska spela som galna med drömvinsterna som lockbete. De tjänar föga på att utmana folks tro på ritualer och magiska nummer. Istället för att upplysa om statistikens lagar väljer Pierre Jonsson att bekräfta rutiner som han vet är populära. Men han lär med all sannolikhet tvivla på rutinernas verkliga effektivitet. Det finns inga magiska siffror. Men tvivel säljer inga Lottorader. Och i detta sammanhang säljer det inte tidningar heller.

Andra bloggar om:

6 kommentarer:

Kristian sa...

Som jag förstod det så handlar det om att vara ensam om alla rätt. Då gäller det att pricka in siffror som ingen annan valt. Statistiken handlar alltså om vad folk vanligen väljer så man kan undvika dessa och maximera chansen att vinna stort. Chansen för att pricka in alla rätt är dock givetvis samma oavsett hur man kryssar.

Pekka S sa...

Man kan öka sina chanser att bli ensam vinnare ifall man går efter statistisk på hur ofta olika nummer väljs. Men det var inte den statistiken artikeln syftade på.

"Den som vill vara ensam med sju rätt väljer lämpligen några av de nummer som statistiskt sett är minst dragna"

Zoltan sa...

Helgardering: i femdimensionellt kvanttillstånd väljer man nummer som inte velat dyka upp förut, liggande på spikmatta, knaprande Omega-3 tabletter och drickande homeopatisk cognac (min favorit, eget recept)...

Då måste det ju bli rätt, eller hur?

Pekka S sa...

Hahaha, ja, men det var osmart att avslöja ett så helgjutet tips! Fast det är kanske bara du som känner till receptet? Då är det lugnt :)

Mattias sa...

Det enda uns av logik man kan hitta i resonemanget är väl om det faktiskt finns något som påverkar sannolikheten för vilka nummer som dras - exempelvis om bollarna skiljer lite i storlek (om de fortfarande använder den där maskinen) eller något annat. Även om skillnaden är liten så skulle den ju märkas när det statistiska underlaget blir tillräckligt stort. Eller tänker jag helt fel?

Pekka S sa...

Bollarna kan inte vara identiska i vikt, storlek och form. Pga detta (och andra faktorer) kan lotteriet inte vara helt slumpmässigt. Vilken betydelse detta har för fördelningen av nummer kan dock vara svårt att veta.