onsdag 30 september 2009

Spikmattan och munkavlen

Läser i nyheterna att spikmattan inte får rekommenderas av sjukgymnaster som behandlingsform.

Det hela är egentligen helt okontroversiellt. Anne Vaher, byrådirektör på Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Umeå, förklarar:

"Som vårdaktör ska man jobba evidensbaserat och alltså hålla sig ajour med aktuell forskning inom sitt arbetsområde. Man ska också ha ett arbetssätt som överensstämmer med beprövad erfarenhet. I spikmattans fall saknas både och."

Så enkelt är det.

Det jag däremot finner intressant är hur olika tidningar rubricerar nyheten.

Såhär skriver DN: Sjukgymnast får ej ordinera spikmatta. (Helt ok.)

Och Aftonbladet: Sjukgymnaster får munkavle. (Va?)

Att de orkar på Aftonbladet. Munkavle? Please... Sjukgymnaster har "munkavle" mot att ordinera kattsand till inkontinenta också. Ska Aftonbladet skriva en artikel med liknande rubrik om sådant också?

Det handlar inte om munkavlar - det handlar om evidensbaserad vård. Patienterna ska erbjudas och rekommenderas kostnadseffektiva, evidensgrundade vårdalternativ. Inte de senaste trenderna från våra lokala hälsokostaffärer.

Andra bloggar om:

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, visst vore det spännande om läkaren på akuten lägger ett grötförband med mossa och örter nästa gång en patient kommer in med benbrott? Vem bryr sig om den vård man rekomenderar/ger verkligen bygger på något beprövat där man kan visa på vilket resultat den ger. :-)

Ogden sa...

legitimationen får man för att man använder sig av evidens. efter 5000 år som mattan sägs ha används så borde ju någon kunnat bevisa evidens. om det nu inte bara är ett väldigt fint sockerpiller.

Kraxpelax sa...

http://skyddsrummet2.blogspot.com/

- Peter Ingestad, Solna

Pekka S sa...

Peter, vet inte vad din länk har att göra med spikmattor eller annat relaterat? Finner ditt inlägg om homosexualitet mycket osmakligt. Varför anser du t ex att det är nödvändigt att länka till scat-bilder i ett sådant inlägg?