onsdag 2 september 2009

Skeptips 2 September

Wired skriver om placeboeffekten som verkar bli allt mer effektivt.

Science Daily rapporterar om dansk forskning som visar att alternativa metoder vid provrörsbefruktning ger sämre resultat än konventionella metoder.

Coca-Cola, OLW och BiG Bear KO-anmäls för missledande marknadsföring.

Dagen
rapporterar att ledare för en kristen organisation i Danmark anmälts för kvacksalveri.

GP skriver om forskning som visar att religiösa övertygelser påverkar folks politiska åsikter. Det var väl knappast förvånande?

Björn Ulvaeus skriver i The Guardian om de religiösa friskolorna i Sverige.

Sharon Begley skriver i Newsweek om varför religiositet kanske inte är hårdkodat hos oss människor.

Ännu ett dödsfall har skett på grund av folk som förlitat sig på bön istället för att anlita sjukvården. Denna gång är det en 17-årig pojke i USA som dog av en brusten blindtarm.

Magnus Lindwall och Stefan Söderfjell har på Newsmill skrivit en lång artikel om så kallas populärpsykologi som missleder snarare än upplyser oss.

Mats Reimer beskriver på sin blogg pseudovetenskapen kraniosakral terapi som tydligen ska studeras av Västra Götalandsregionens FoU. Detta är med stor sannolikhet bortkastade pengar.

Technicolor presenterar en annan pseudovetenskap - frenologi.

Crispian Jago fortsätter att producera klockrena alster. Denna gång är det spelkort med kända skeptiker på.

Terra Incognita skriver om oljebaroner, oljeshejkar och kreationism.

St. Louis News har en lång artikel om James Randi och den skeptiska rörelsen.

En ny studie visar hur vi upprätthåller falska övertygelser. Studien fokuserar på övertygelser gällande Osama bin Laden och Saddam Hussein men tankesätten kan säkert appliceras på massor av områden. David Gorski drar paralleller till tron på alternativmediciner.

Neuronarrative beskriver intressant forskning som visar att människor lätt kan luras tro på sin skuld genom att titta på manipulerade videoupptagningar. Folk trodde mer på videouppspelningarna än på sina egna minnen.

Richard Dawkins menar i en intervju att kreationismen i den muslimska världen har varit svår att rubba. Även andra ämnen behandlas.

Christer Sturmark kritiserar det statligt finansierade Studieförbundet Vuxenskolan som erbjuder kurser pseudovetenskaperna i astrologi och homeopati. Bra att sådant uppdagas!

I Indien vill homeopaterna vara med och bekämpa svininfluensan. Skulle inte förvåna mig ifall de vinner gehör, då homeopatin är väldigt stor i det landet.

Amerikanska nunnor står inte högt i kurs hos påven. Påven ifrågasätter deras trofasthet gällande kyrkans doktriner och ritualer.

Tankebrott fortsätter sin skeptikerskola. Denna gång undersöks detox-begreppet.

Mats Molén menar i Västerbottens-Kuriren att folk måste få föra en öppen diskussion kring meningsfrågor eftersom åsiktsförtryck inte är demokratiskt. Jaha? Vem är egentligen artikeln riktad till? Menar Molén att någon eller några faktiskt försöker förbjuda diskussioner? Mer om detta på Blogghörnan och hos Humanisterna i Umeå.

XKCD har hittat en figur med mediala förmågor. Ibland.

I en amerikansk skola förbjöds nyligen en t-shirt med evolutionsmotiv eftersom den påstods bryta mot skolans religionsneutrala stadgar. Vad förbjuds nästa gång? Ett månlandningsmotiv kanske?

Video:

  • Penn & Teller tar sig en titt på Vatikanen i sitt program Bullshit. Detta länktips har varit väldigt populär de senaste dagarna bland skeptikerbloggarna.
  • En amerikansk pastor ber för att Obama ska dö och hamna i helvetet.
Poddradio:
Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: