fredag 11 september 2009

Skeptips 11 September

På Högskolan i Jönköping ska hålla en ny kurs som ska heta "Varför skapade Gud Darwin?". Kursen riktar sig till de som är tvivlande eller undrande vad gäller skapelse och evolution. Tanken är väl att troende med kreationistisk lutning ska få en större förståelse för evolutionsteorin som vetenskap och teologiska perspektiv på detta. Läs mer på Dagen, HJ, Ingemars blogghörna, Per Ewert och Religiovakt.

Peter Wilhelmsson, en så kallad "naturläkare", är på turne i Sverige i något som skulle kunna kallas en antivaccinkampanj. Bl a rekommenderar Wilhelmsson bastubad och god diet som alternativ till vaccinering. Han menar att "kroppen vet hur den övervinner virus och infektioner men behöver bra näring för att genomföra det". Detta är en sanning med stor modifikation. Visst klarar kroppen av vissa infektioner, men inte alla - oavsett näring. Anna Bäsén har granskat Wilhelmsson här, här och här.

Anna Bäsén listar även sanningar och myter om influensan. Dock tror jag att insjöfisken ska ökas till 2-3 portioner.

Harriet Hall presenterar på Science-Based Medicine en mer utförlig analys av ett antal vaccinmyter.

Mats Reimer menar att homeopater hellre får försöka behandla svininfluensa än malaria och hiv. Visst, men helst skulle de låta bli båda.

I DN skriver Inger Atterstam bra om svininfluensan och påstådda bieffekter av vaccination.

Kostdoktorn visar att ledande LCHF-anhängare mycket väl kan vara ödmjuka och sansade gällande vaccinationsfrågan. På LCHF.se kör man istället med missinformation. Hos Kostdoktorn kan vi även läsa om hans flickvän som äter enligt LCHF men ändå drabbats av influensan. Helt immun kan man alltså inte bli av dieten.

Två tidningar i Bangladesh trodde att en satirisk artikel i The Onion var en riktig nyhet. Tidningarna publicerade därmed artiklar där Neil Armstrong påstods medge att månlandningen var en bluff.

I Finland har en politiker blivit fälld för hädelse för att ha sagt att "Prophet Muhammad was a pedophile and islam revers pedophilia as a religion. Islam is a religion of pedophilia. Pedophilia is Allah’s will.". Ganska hårda ord. Men ska man dömas för dem? Böterna var förvisso ganska låga - 330 euro.

Hustrun till Japans premiärminister menar att hon har blivit bortförd av utomjordingar. Hon har även rest till planeten Venus. Låter mer som att hon drabbats av hypnogogi.

Fallacy Files presenterar en ny logisk gåta.

Cubic's Rube presenterar Skeptics Circle 119.

Telegraph skriver om en ateistisk vetenskapsman som tror att vissa religioner kan vara till nytta för samhället, men varnar samtidigt för andra religiösa övertygelser och uttryck.

I Daily Mail kan vi för första gången vittna ett foto av ett livs levande fe!

Technicolor presenterar sju tecken på kvacksalveri. Mycket bra lista!

I Dagens Medicin undrar Janeth Leksell ifall Folkhälsoinstitutet vill ha evidensbaserad vård eller inte?

Ny forskning visar att hjärnans belöningssystem fungerar annorlunda för personer med ADHD. Läs mer på DN och Neurologica. Undrar var ADHD-förnekare som scientologerna och Anna Wahlgren har att säga?

På bloggen Folkilsken
beskriver Björn hur han ska få kristna brudar på fall.

Akademisk Frihet
skriver om naturläkemedel som inte är fullt så naturliga som de påstås vara.

Tove Skånberg menar att ateister är i knipa ifall det inte finns utomjordiskt liv. Patrik på Humanistbloggen rättar honom.

Video:

Poddradio:
  • I Skeptics Guide 215 intervjuas Adam Savage från Mythbusters. Panelen diskuterar hjärnans (o)förmåga till multitasking, musevolution och Loch Ness-monstret.
  • Reasonable Doubts diskuterar Terror Management Theory och religion.
  • Point of Inquiry intervjuar James Randi gällande teleevangelister.
Andra bloggar om: , , , , , , ,

5 kommentarer:

Sokar sa...

De här skeptipsen är otroligt trevliga att gå och vänta på, keep it up.

Pekka S sa...

Tack tack, relevanta nyheter lär inte bli en bristvara den närmaste framtiden. :)

calandrella sa...

Instämmer till fullo med Sokar!

Anonym sa...

Om Kostdoktorns fästmö och svininfluensan:
http://www.kostdoktorn.se/svininfluensan-och-y2k

Det var inte så mycket att oroa sig över!

/Britt

Pekka S sa...

Anonym, det var ju bra det!