tisdag 29 september 2009

Skeptips 09.09.29

I mitt arbete har jag mycket kundkontakter och därför roas jag av sajter som Not Always Right. Där möter vi den ena märkliga kunden efter den andra. Huruvida alla berättelser är sanna eller inte är en annan sak. Men jag gillade en som hade med medium att göra:

"Me: “Ok, great. And this is the [hotel chain name] on Bradford, correct? So what is missing?”

Customer: “I don’t know.”

Me: “You don’t know?”

Customer: “No. I visited my psychic this week, and she told me that one of the employees at that hotel where I just came from this past weekend, stole something from me. The employee is female with dark hair and her name starts with an ‘M’.”"

Pro-Science presenterar den 120:e upplagan av The Skeptics Circle. Cirkeln presenterar med jämna mellanrum en samling av de bästa skeptiska inläggen sedan sist. I denna upplaga finns inlägg gällande ateism, kreationism, homeopati, akupunktur, skepticism, m.m.

Birger Schlaug beskriver i Dagen varför kyrkovalet på många sett är en märklig företeelse. Jag håller med honom till fullo.

"Som icke-troende, men intresserad av religion och livsfrågor, anser jag förstås att en liberal kyrka, där man får tycka lite vad som helst, är trevligt. Att kyrkan ska viga samkönade par i Guds namn är ju trevligt, demokratiskt och humanistiskt på alla möjliga sätt. Tycker jag.

Men jag är inte teolog, jag anser mig inte kompetent att avgöra vad Gud, om han nu finns, anser i denna fråga. Och ändå är jag nog väl så bevandrad i Bibeln än de flesta som står på valsedlarna, vågar jag påstå.

Tanken att en kyrka ska vara en demokratisk församling är i sig fylld av motsägelser. En kyrka baserad på en helig urkund, som man utgår från bär på Guds ord, är rimligen auktoritär i den bemärkelsen att det är Guds ord som gäller. Inte folkflertalets. Det är således Bibeln som utgör grunden för vad kyrkan ska tycka och tänka, inte socialdemokraternas partikongress."

Jag är övertygad om att många troende håller med. Teologiska frågor bör nog inte lösas genom demokratisk omröstning. Eller?

Anna Bäsén konstaterar på sin blogg något mycket viktigt. Världens fattiga kommer att stå utan vaccin mot svininfluensan.

Många länder kommer av kostnadsskäl endast vaccinera vårdpersonal och riskgrupper och i fattiga länder kommer väldigt få vaccineras. 98% av världens vaccin kommer att gå till rika länder. Men vilka är det egentligen som har störst behov av vaccinet? Är det inte i länder med sämre tillgång till god sjukvård som vaccinet skulle göra störst nytta, dvs rädda flest liv? Men så tänker vi tyvärr inte.

Hos Technicolor kan vi läsa om ett intressant fenomen som kallas för sömnparalys/hypnagogi. Oftast inträffar detta vid insomnande eller uppvaknande. Som drabbad är man i ett gränsland mellan sömn och vakenhet samtidigt som kroppen är i ett paralyserat sömntillstånd.

"Sömnparalys orsakas av en störning i sömnrytmen. När man befinner sig i REM-tillstånd hämmas neuronerna som är kopplade till motorisk aktivitet, vilket tycks vara en förutsättning för att vi inte ska röra oss allt för mycket då vi drömmer. Vanligtvis börjar man natten med en icke-REM sömn men vid sömnparalys slår dock aspekter av REM-sömnen till redan innan man riktigt somnat, vilket leder till att kroppens rörelser hämmas men troligtvis också att hjärnan ställer in sig på att drömma i stället för att processa medvetna tankar och sinnesintryck."

De drömmar/hallucinationer man upplever i detta paralyserade tillstånd är ofta mycket realistiska och känslomässigt påtagliga. Det är inte konstigt att folk på allvar tror sig ha blivit besökta av utomjordingar, häxor eller demoner.

Video:

Poddradio:
  • Skeptoid presenterar myter kring sommar-/vintertid.
  • Skeptiko intervjuar Chris French gällande parapsykologisk forskning.
  • Reasonable Doubts diskuterar bibliska oenigheter med Robert "The Bible Geek" Price.
  • Skeptics Guide 218 tar upp singulariteten, Raptor Rex, Bill Mahers antivetenskapliga åsikter, m.m.
Andra bloggar om: , , , ,

4 kommentarer:

Eric Wadenius sa...

Roligt att du skriver om sömnparalys, för det hända mig en gång i mina tonår. Då var jag såklart, som alla andra nördar, fan av allt som hade med utforskning av rymden och dess potentiella okända invånare att göra.

Så när min sömnparalys inträffade vid uppvaknande så trodde under stunden givetvis att det var utomjordingar som höll på att kidnappa mig. De kom dock aldrig och jag var säker på att det fanns en bättre, naturlig, förklaring. Samma eftermiddag läste jag några artiklar på internet och så var mysteriet löst.

Pekka S sa...

Har själv aldrig haft "nöjet" att uppleva detta, fast det är jag ganska glad för. I varje fall hade jag inte gillat upplevelsen i yngre ålder då jag var ett stort fan av Arkiv X. Hade ibland svårighet att somna pga oro för utomjordingar, spöken, m.m.

Om jag som 10-12åring hade vaknat i detta paralyserade tillstånd hade jag garanterat trott att det var utomjordingar lekte med mig. Mitt kritiska tänkande var heller inte speciellt utvecklat så utomjordingshypotesen hade varit svårt att skaka av sig.

Eric Wadenius sa...

Intressant att du var rädd för spöken, Pekka.

Själv var jag enbart rädd för utomjordingar, "nu levande dinosaurier" och liknande monster i min barndom då dessa teorietiskt sett skulle kunna finnas. Spöken, däremot, har jag aldrig trott att de skulle kunna existera ens teoretiskt och var därför inte rädd för dem som barn.

Pekka S sa...

Jag hade i flera år en rädsla för att en av husbyggarna dött och blivit kvar i någon innevägg. De knakningar jag ibland hörde kunde vara från honom eller annat spöke. :)

Ska tillägga att jag hade en extremt livlig fantasi som ung. Har nog fortfarande det, men jag "kanaliserar" den åt andra håll.

Gällande dinosaurier har jag en rolig sannberättelse. Jag var runt 7-8 år och hade lite vagt hört talas om evolutionsteorin. Jag hade hört att alla världens djur uppkommit ur vatten (eller ursoppa) så jag gömde undan ett vattenglas i garaget. Jag hoppades att det med tiden skulle bildas dinosaurier ur vattnet. Dock hände inget, förutom att vattnet blev lite dammigt :)