tisdag 15 september 2009

Skeptips 09.09.15

Ok, då så. Har beslutat mig för att presentera Skeptips ett par gånger i veckan framöver. Tack för alla svar på min fråga!

Here we go...

Detta är som många kanske vet Darwins år. Det är 200 år sedan Darwin föddes och 150 år sedan On the Origin of Species publicerades. Sådan uppmärksamhet måste filmindustrin givetvis utnyttja och därför släpps filmen Creation den 25 september. Filmen handlar som jag förstår det om Darwins relation till sin religiösa fru i ljuset av hans egna religiösa tvivel och den teori vars konsekvenser han oroade sig för.

Filmen har mottagit väl och överallt har man funnit villiga distributörer - förutom i USA. Där vill ingen röra vid filmen. Distributörerna menar att filmen helt enkelt är för kontroversiell för den amerikanska marknaden. Endast 39% av amerikanerna accepterar evolutionsteorin.

Tuve Skånberg, direktör för den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet, författade förra veckan en artikel i Expressen. Han menade att sökandet efter utomjordiskt liv hade stor betydelse för ateister. För om sådant liv inte hittades skulle ateister bli tvungna att omvärdera sin avsaknad av tro. Patrik Lindenfors reagerade snabbt och menade att Skånbergs resonemang var häpnadsväckande korkat.

Eric Wadenius, ordförande för Unga Humanister, fick i lördags publicerat en replik i Expressen. Wadenius lyckades på litet uttrymme förklara Skånbergs tankefel. Här är ett smakprov:

"Var befinner [Guden] sig i dag då? Enligt Skånberg finns guden bland annat att finna vid livets uppkomst. Varför just där, kan man undra? Kanske för att det är ett av de områden där vår nuvarande kunskap är begränsad. Förr i tiden visste man inte vad blixtnedslag berodde på och då antog man existensen av åskguden Zeus. I dag vet vi inte alla detaljer kring livets uppkomst och då tycker Skånberg att detta talar för existensen av skaparguden Jahwe. Där okunskap finns finner vi alltså gud. Utan okunskap verkar därför Skånbergs gud vara i knipa."
I mars skrev jag om en 9-årig flicka som genomgick en abort efter att ha blivit våldtagen av sin far. För detta ingrepp bannlystes flickans mamma och läkare av katolska kyrkan. Starka reaktioner följde världen runt.

Nu läser jag i Dagen och Aftonbladet att en 12-årig flicka dött i barnsängen pga av förlossningskomplikationer. Flicka giftes bort vid 11 års ålder och kommande år var hon gravid. Flickan borde enligt mig ha erbjudits abort så snabbt som möjligt. I Jemen där detta inträffade är abortlagstiftningen mycket restriktiv. Abort får endast genomföras ifall mammans liv är i fara, men det kan vara försent när sådana risker upptäcks.

Något som är lika illa är att man tillåter äktenskap med barn i länder som Jemen. Mer om detta kan man läsa på Ingemars blogghörna.

På senaste tiden har kvicksilvret åter igen hamnat i fokus pga att vaccinet mot svininfluensan. Vaccinet innehåller ett konserveringsmedel som heter Tiomersal som i sin tur innehåller 50% kvicksilver. Jag skrev ett inlägg om detta härom dagen. Igår hittade jag en rapport som Läkemedelsverket släppt gällande detta ämne. Såhär sammanfattar de sin rapport:
"Sammanfattningsvis kan man dra slutsatsen att mängden kvicksilver i en dos vaccin, 2,5 mikrogram, ligger betydligt under vad man normalt får i sig via födan under en vecka, och långt under den nivå som anses säker för alla individer och på vilken gränsvärden för innehåll i föda har baserats. Detta är även sant om man tar hänsyn till möjliga toxikologiska skillnader mellan det etylkvicksilver som bildas från tiomersal i vaccinet och det metylkvicksilver som finns i föda.

Det kan inte uteslutas att den mängd kvicksilverförening som ingår i vaccinet kan leda till en överkänslighetsreaktion. Tiomersal kan ge lokala reaktioner med svullnad och rodnad på injektionsstället. Sådana reaktioner är vanligtvis milda och kvarstår några få dagar. "

Tiomersal ser alltså inte ut att vara något större hot mot folkhälsan.

Vi avslutar med två LOL-cats:Andra bloggar om: , , ,

9 kommentarer:

Zoltan sa...

Och ser någon Wadenius tankefel?

"Där okunskap finns finner vi alltså gud"

Jaså?

Vad säger detta om Wadenius, alt Humanisternas allmänbildning? Får all ateistisk nonsens passera okritiskt?

l_johan_k sa...

I många fall är det dock korrekt.

Marcus B sa...

Pekka: Grymt bra med tätare, men mer utförliga skeptips. Två tummar upp!

Zoltan: Tro inte att luckornas gud-argumentationen är död. Den lever och frodas i allra högsta grad... Problemet är väl att många religiösa antingen hävdar att forskning inom evolution eller sökandet efter extraterrestriellt liv (eller abiogenes etc) inte har några praktiska tillämpningar och därför bör läggas ned. Eller så går de Clapham-pojkarnas väg och hävdar att bristen på resultat måste tolkas som guds existens och att det är ett desperat försök av ateister att motbevisa gud etc etc.

Om alla dessa inskränkta individer någonsin kunde få in i sina skallar att vi är väldigt många som anser att just kunskap och sökandet efter kunskap är ett värdigt mål i sig. Vi kommer inte inom en rimlig framtid kunna praktiskt tillämpa vetskapen om huruvida det finns liv på andra planeter, ej heller kommer det att motbevisa guds existens. Däremot ökar det mänsklighetens kunskapsmassa, vilket många (som t.ex jag) ser som ett ädelt mål.

Jag kan dock förstå om många religiösa är rädda för ökad kunskap, eftersom det genom tiderna har betytt många gudars död eller avskaffandet av religiösa förklaringsmodellers monopol.

Zoltan sa...

Marcus B,

"kunskap och sökandet efter kunskap är ett värdigt mål i sig"

Och det är något religiösa inte anser?

Ledtråd: vilka grundade universiteten i Lund och Uppsala? Ja, vilka grundlade idén om universitet som vi känner dem än idag?

Pekka S sa...

Zoltan, som jag uppfattar det riktar sig Wadenius i sin replik till de argument som Skånberg lägger fram. Skånberg kör relativt hårt med luckornas-gud. Och det är nog ganska vanligt bland kreationister.

Dock behöver inte sådan argumentation gälla för alla religiösa. Men min personliga erfarenhet är att många teister (i alla fall de som skriver på nätet) då och då tar till God-of-the-gaps även om de själva inte inser det. Kreationister och ID-förespråkare två exempel. Folk som tar till teleologiska argument är ett annat.

Marcus B - Tack tack! :)

calandrella sa...

Intressant som alltid! Tack!

Marcus B sa...

Zoltan: Om de nu anser att kunskap är ett värdigt mål, varför gör de allt i sin makt att ljuga, sprida dunkel och motarbeta kunskapssökandet när det råkar strida mot deras dogmatiska tolkningar av en samling gamla historier?

Dessutom, blanda inte ihop dagens religiösa med de som levde för hundratals år sedan. Lika lite som jag beskyller alla nu levande religiösa för inkvisitionen, kan de nu levande religiösa ta åt sig äran för vad som tidigare skett i religionens namn.

Vi diskuterar dagens religiösa människor och hur (vissa av dem) resonerar i ett nutids-perspektiv.

Eric Wadenius sa...

Zoltan,

Min kommentar var förstås riktad till Skånberg och ingen annan. Det finns lika många olika religiösa tolkningar som det finns religiösa människor och det är ofta man får höra att tron är just "personlig".

Att använda okunskap som ett argument för en gud är dock väldigt vanligt inom apologetiken med exempel som argument om livets uppkomst, universums uppkomst, ögats och andra komplicerade biologiska fenomens uppkomst.

Hela idén med mirakel är ju att attribuera något vi inte förstår oss på till det övernaturliga. Alltså; där okunskap finns finner vi gud.

Sedan vet jag att man kan "finna gud" i annat också som i gemenskap, idéer om straff och belöning och i rädsla för döden eller i hopp om evigt liv.

Zoltan sa...

Eric,

Och det jag reagerar på är de generaliseringar och stereotyper av religiösa människors tro som lindas in i argumentationen.

Är det i vidsynta kretsar den diskussionsformen frodas?

Marcus,

Antalet katolska universitet idag är 1,358...

Är det tabu att tillerkänna religion något gott?