lördag 26 september 2009

Hårtorka bort dopvattnet

Funderat på att ta avstånd från ditt dop? Skynda dig då till Bok- och biblioteksmässan i Göteborg (24-27/9).

Där kan du vid Unga Humanisters bås genomgå en rituell avdöpning med hårtork. Jag är själv inte döpt och slipper därmed tänka på sånt här. Men vissa kanske blev döpta som barn och känner att de själva hade velat besluta om eventuellt dop. Då kan kanske avdop vara ett sätt att markera ett självständigt ställningstagande.Humanistbloggen läser jag att vissa tycker att Unga Humanisters ritual är respektlös. Det har jag ingen förståelse för. Vad är respektlöst i att låta folk bestämma över sina egna liv och val?

Andra bloggar om:

6 kommentarer:

Zoltan sa...

Barnsligt.

Vad härnäst: att troende ska stå på kö för att ge fingret åt "Happy Human" logo?

Grow up!

l_johan_k sa...

De som vill avdöpa sig skall komma till Uppsala.

Pekka S sa...

Humanisterna gör väl inget finger åt kyrkorna? De erbjuder bara en avdöpningsritual åt människor som kanske aldrig fick valet att döpa sig från första början. Vad med detta är barnsligt?

Skogsmannen sa...

Det är mer respektlöst att döpa små barn som inte är i stånd att välja själva. All heder åt baptister, dock, som har dopritualen senare i livet.

Personligen tycker jag hårtorksavdopet är onödigt, om än inte barnsligt. Varför ska det behövas något utöver övertygelsen? Men Humanisterna får dock uppmärksamhet för det här, och det i sig kan vara av godo.

Själv är jag döpt, men inte troende. Att jag fick vatten på huvudet som barn rör mig inte, då ritualen är poänglös för mig. Det är inte omskärelse jag blivit utsatt för, direkt.

Pekka S sa...

Visst är hårtorkandet onödigt. Man behöver absolut inte gå igenom en sådan ritual för att ta avstånd från den kyrka och tro man döptes till. Dock kan hårtorkandet vara någonslags social eller psykologisk bekräftelse. Samtidigt är det nog mest en rolig grej.

Ingemar sa...

En kul och oskyldig grej! Att Dagen-läsarna upprörs är å andra sidan inte särskilt förvånande...