fredag 11 september 2009

Grissom, House och andra förebilder

Gil Grissom och Gregory House är två av mina favoritkaraktärer på tv.

Grissom drar sällan förhastade slutsatser och han är medveten om hur lätt människor kan missuppfatta saker. House är en cynisk skeptiker med känsla för detaljer och avsky av vidskepelser.

Och enligt en undersökning tillhör dessa två de främsta förebilderna för ungdomar som vill börja forska. Mythbuster är dock allra populärast och det kan man ju förstå. Är själv ett stort fan av Adam, Jamie och gänget.

Ungdomarnas tv-tittande kan alltså vara något positivt med tanke på att det är där de finner sina vetenskapliga förebilderna. Men så har vi även Big Brother, Det Okända, Top Model, Färjan, Oprah, osv och jag tvivlar på att dessa program lockar tittare till vetenskapen...

Andra bloggar om:

4 kommentarer:

Skogsmannen sa...

Diggar själv House.

På tal om motsatsen skrev jag själv om det förra året. Här.

calandrella sa...

House är en fantastisk tv-serie/rollfigur, men knappast en förebild med alla sina otrevliga drag. Min favorttv-serie är dock LOST, som innehåller många, hmm, mystiska inslag och där frågan om tro vs. vetenskap är en av de centrala (då åsyftas dock oftast inte religion vs. vetenskap, utan snarare något slags tro på det övernaturliga, att saker har ett syfte osv): ett avsnitt heter till och med "Man of Science, Man of Faith" (Man of Science åsyftar en av rollfigurerna som är en icke-troende toppkirurg). Trots att mystiken förstås är, rent vetenskapligt, struntprat (NEJ, det finns ingen mening med allting, NEJ, öar kan inte berätta för folk vad de förväntas göra), är det just för mystiken jag gillar LOST över alla andra tv-serier. Det är nog överflödigt att poäntera att LOST om det utgvit sig för att vara en dokumentär, som typ Det Okända, inte alls hade varit lika omtyckt av mig...

Pekka S sa...

Calandrella, jag håller med om att House är en ganska otrevlig person, i alla fall på ytan. I den riktiga sjukvården hade han nog inte blivit långvarig. Men på TV passar hans extrema drag bra.

Lost har jag inte hängt med i alls. Tittar egentligen väldigt lite på TV. Följer ingen serie troget, men om jag skulle kolla på något så är det Mythbusters, Skitiga jobb eller House som gäller (utöver diverse debatter och dokumentärer). Och CSI Las Vegas är bra. Tittar just nu på Band of Brothers (flera år i efterhand).

Ingemar sa...

Grissom är förstås en fena - en annan är rättsläkarchefen i "Jordan, rättsläkare" (vet ej vad karaktären heter).

Vad gäller House, så är det svårt att föreställa sig att skådisen är samma som i "Jeeves and Wooster"...