fredag 18 september 2009

Anna Anka och utbildning

Har någon missat Anna Ankas artikel på Newsmill? Nä, inte många va?

Hur som helst... Jag är en småbarnspappa som bytt blöjor, matat, nattat, badat (osv) min son. Jag klarar av att spendera mer än 20 minuter med honom ensam utan att få panik. Flera dagar t o m. Men jag ska inte gå närmare in på Anna Ankas attack på svenska pappor. Fru Anka får tycka vad hon vill om oss.

Något jag reagerade mer på var hennes syn på studier för unga kvinnor. Såhär skriver hon:

"Här håller inte mammorna på och tjatar på sina döttrar om utbildning och om att gå till college, utan om att hitta en idrottskille eller en kändis! Är det inte underbart?"

Jag hoppas verkligen att hon tillhör en minoritet av mammorna där borta. Varför vill man inte uppmuntra alla ungdomar, oavsett kön, att studera? Jag förstår att Anna Anka inte tycker att kvinnor ska behöva arbeta och satsa på karriären, men studera kan man väl göra ändå? Har inte de flesta människor ett sug efter kunskap och förståelse för hur saker och ting fungerar? Finns det inte ett stort värde i att utmana sig själv och vidareutveckla sitt kunnande och tänkande? Även en hemmafru borde uppskatta och kunna ha nytta av studier?

Men visst, studier i USA kostar betydligt mer än i Sverige. Vill man inte satsa på en karriär är kanske studierna i viss mening bortkastade pengar? Men en dotter till t ex Anna Anka skulle inte behöva tänka på pengarna. Så jag tycker absolut att Anna Anka ska skicka sin Elli till college. Om inte annat är det en utmärkt plats för att ragga idrottare och framtida kändisar. Och som en trevlig biprodukt får dottern en utbildning och vidgade perspektiv. Hennes framtida make kanske uppskattar en fru som är bra på annat än att tillfredställa honom sexuellt.

Media: Aftonbladet

Andra bloggar om:

4 kommentarer:

Massa sa...

Jag blir livrädd när folk verkar ta pseudokändisar på allvar. Att dom uppmanar sina unga till golddigging istället för utbildning borde fanimej vara straffbart...

Schysst blogg förresten, har precis hittat hit.

Anonym sa...

Elli lär ju behöva utbildning eftersom hon inte är dotter till världskändisen utan en tidigare partner med betydligt mindre framgångar och tillgångar. White trash förnekar sig inte, barn till höger och till vänster...

Johan Grönlund sa...

Skrev ett inlägg om dålig forskning:)

http://greenisbio.wordpress.com/2009/09/21/problemet-med-statistik/

Är inte så mkt för att skicka reklam i kommentarerna egentligen men är ju inte kul att skriva sådana inlägg om ingen läser ens blogg:P

Pekka S sa...

Framför allt är det väl journalistiken som är kass i dina exempel. Forskarna är åtminstone ärliga med sina siffror och studiens metodik.