fredag 21 augusti 2009

Skeptips 21 Augusti

WHO meddelar att homeopatiska preparat inte ska ses som botemedel mot bl a HIV, tuberkolos, malaria, influensa, m.m. Bra WHO! I förrförra Skeptips länkade jag till indiska homeopater som sade sig kunna behandla svininfluensan. Och i Storbritannien avslöjade Sense About Science & Co för ett par år sedan hur homeopater rekommenderade homeopatiska preparat mot malaria. Hos Sense About Science finns utförlig information.

Senaste numret av Humanisten är nu ute. På webben kan man bl a läsa en intervju med Richard Dawkins.

På Science-Based Medicine kan vi läsa om varför vi behöver vetenskap. Vad vi sett med våra egna ögon räcker inte... På samma blogg diskuterar Val Jones vikten av reproducibilitet i vetenskaplig forskning.

I Afghanistan ges makar rätt att svälta sina fruar ifall de inte tillfredsställer dem sexuellt.

I Bahamas har de också äktenskapliga bekymmer. Många där protesterar mot ett lagförslag som förbjuder våldtäkt inom äktenskapet. Motståndare till lagförslaget menar bl a att våldtäkt inom äktenskapet är en omöjlighet i och med att mannen äger kvinnans kropp enligt Bibeln.

Preliminära resultat visar att 87% av röstande på Nya Zeeland vill avskaffa och därmed legalisera barnaga (barnmisshandel). Oerhört tråkigt att höra...

VA-bloggen uppmärksammar åtalet mot Simon Singh.

I Expressen skriver Dilsa Demirbag-Sten om hädelseförbudet på Irland. Enligt Demirbag-Sten är det märkligt att få höjer rösterna mot denna religiösa inskränkning i yttrandefriheten samtidigt som många blev oerhört upprörda över Humanisternas senaste kampanj.

Ljiljana Dufgran skriver bra om hädelselagen på Newsmill.

Nonicoclolasos har hittat en som istället gillar Irlands initiativ. Det är ingen mindre än Tuve Skånberg, direktör för den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet.

Thomas Österberg, opinionsredaktör på den kristna tidningen Dagen är dock kritisk.

IDG har testat skillnaderna mellan billiga och dyra HDMI-kablar. Gissa vad resultatet blev?

I Dagen kan vi läsa att Svenska Kyrkans nya bönesida (som jag själv skickat in en bön till) fått in ett antal olämpliga böner. T ex en bön med en önskan om att en specifik person ska dö. Det var väl ganska väntat. Vad tror ni om denna bön? Eller denna?

I Aftonbladet kan vi läsa om den kontroversiella läkaren Annika Dahlqvist som menar att hon inte ska vaccinera sig mot svininfluensan. Hon menar att hon ska skydda sig genom att äta bra. "Äter man bra, och d-vitamin och omega-3 så bör man ha ett så bra infektionsförsvar så att man inte behöver vaccinera sig." Eh? Vad baserar hon detta på? Bloggarna Utsikt från Höjdet och Akademisk Frihet och behandlar artikeln mera ingående.

Steven Novella skriver på Neurologica om varför fördelarna med att vaccinera sig mot A(N1H1) överväger nackdelarna med att låta bli.

Andreas Anundi
granskar Tuve Skånbergs senaste snedsteg på bloggen Tankebrott.

Poddradio:

Andra bloggar om: , , , , , ,

6 kommentarer:

David sa...

Bra sammanställning. Man blir återigen ställd över hur mycket dårskap som finns kvar i världen år 2009.

Technicolor sa...

Bra tips som vanligt!

Det var för övrigt på tiden att WHO började ta ställning mot homeopatiska "botemedel". Alternativmedicinarna har ju tyvärr hittills fått härja rätt fritt i tredje världen.

Pekka S sa...

Ja, det var ett viktigt steg av WHO. Ska bli intressant att följa reaktionerna från t ex Indien och Afrika.

Andreas sa...

Pekka S skrev: Ska bli intressant att följa reaktionerna från t ex Indien och Afrika.

Och t.ex. The Prince of Woo!

Pekka S sa...

Ja, det är sant. Vad säger kungafamiljen in the UK?

Andreas sa...

Jag har inte sett eller hört om några uttalanden än, men jag anar dock ett oförtrutet stöd trots allt detta.