torsdag 13 augusti 2009

Religiös vidskepelse mot svininfluensan

Ibland får jag frågan ifall jag anser att religioner är det samma som vidskepelser. Svaret är vanligtvis nej.

Religioner är sociala, etiska, teologiska, existentiella och rituella byggen och innehåller därmed många element som inte har med vidskepelse att göra. Men visst finns det religiösa vidskepelse.

På BBC News finns både ett videoklipp och en artikel som tar upp ett, enligt mig, solklart exempel.

Det handlar om judiska rabbiner och mystiker som i ett flygplan över Israel rabblar böner och blåser i trumpeter för att hålla svininfluensan borta. De ska givetvis ha beröm för sitt engagemang, men man kan väl säga att jag är "något" skeptisk till projektets effektivitet.

Rabbin Jitzhak Batzri är betydligt mer optimistisk:

"Målet med vår flygning var att stoppa epidemin och förhindra ytterligare dödsfall. Vi är säkra på att faran nu ligger bakom oss."Andra bloggar om: ,

7 kommentarer:

Religiovakt sa...

Skulle vara intressant att höra vad som INTE är vidskepelse i religion? Alla faktabaserade konstateranden och berättelser?
De evidensgrundade uttalanden i dess "heliga" böcker eller de tre monoteistiska religionernas genealogi?

De sociala träffarna som innehåller bön, gudstjänst, tungomål eller de etiska reglerna som är instiftade av fantasifoster är i varje fall inte grundade på kunskap utan på tro, vilket tycks vara en defination av vidskepelse.

Religion är den mest sofistikerade typen av vidskepelse.

Pekka S sa...

Det finns mycket vidskepelse eller så kallat magiskt tänkande inom religionerna.

Men det finns även sådant som värderingar och etiska förhållningssätt. Det finns sociala funktioner. Det finns myter, teologi och poesi som med syfte att belysa existentiella och meningsställande frågor. Osv. Sådant har inte med vidskepelse att göra, även om det magiska tänkandet slingrar sig fram lite här och var.

Men till viss del har du rätt. Många religiösa tankeskolor är i stora delar systematiserad vidskepelse. Dock inte allt...

Religiovakt sa...

Nåväl, vi kanske inte ska gräva ner oss alltför djupt i denna - ganska oviktiga - fråga, när vi har så många andra gemensamma nämnare.
Själv betecknar jag inte teologi som ett ämne utan en pseudoakademisk harkling av vidskepelse :).

bobo sa...

Religiovakt: "pseudoakademisk harkling av vidskepelse" Lite som en kvantfysiker anser en biolog/evolutionist vara menar du? ;)

l_johan_k sa...

Vilka är dessa "kvantfysiker" du pratar om?

Livrädd sa...

Även om jag tycker att detta låter som fullständigt dravel är jag i princip redo att låta representanter för vilken religion som helst välsigna mig. Det KAN ju hjälpa ;-)

Pekka S sa...

Klart att det KAN hjälpa :)

Frågan är om det var värt miljöförstöringen som flygplansturen medförde.

Men vi får se. Om ingen i Israel drabbas av H1N1 mera kommer även jag att bli paff.