måndag 3 augusti 2009

Li Södermark skräms av vetenskapen

"Plötsligt tänker folk på egen hand. Vad tror ni att läkemedelsindustrin tycker om att vi ligger på spikmattor i stället för att äta Alvedon?"

Så skriver Li Södermark i en debattartikel i Expressen. Hon menar att "makten" skräms av spikmattornas popularitet och försöker omyndigförklara människor som i själva verket vet sitt eget bästa.

Till att börja med överskattar Södermark grovt människors förmåga att dra korrekta slutsatser i medicinska frågor utifrån personlig erfarenhet. Visst vet människor ifall de slappnar av eller njuter av spikmattor, men huruvida de botats från allvarliga sjukdomar är betydligt svårare att konstatera.

Södermark missar därmed hela poängen med kritiken mot marknadsföringen av spikmattorna (åtminstone när det gäller Shaktimattan). Anledningen till kritiken är alla de ogrundade påståendena om att mattan skulle kunna bota det ena och det andra. Bl a har man i marknadsföringen antytt att mattan ska kunna bota sådant som artros, fibromyalgi och kol. Menar Li Södermark att sådana påståenden ska tillåtas utan vidare? Att spikmattorna kan verka avslappnande är en helt annan sak och det har heller inte kritiserats. Tvärtom medger "makten" detta:

"Däremot kan det upplevas som skönt att ligga på spikmattorna, enligt Ingvars.

– Det är så att man kortsiktigt kan uppleva goda effekter av att springa maraton, trots att det inte är skönt medan man håller på. Man kan tycka att det är skönt att bada bastu, trots att det är jobbigt medan man håller på. Det är en del av hur vi människor är konstruerade. Det är samma sak som när man framkallar smärta på sig själv: när man drar igång kroppens smärtsystem drar man också igång kroppens försvar mot smärta – det så kallade endorfinsystemet. Då kan man uppleva det som behagligt och skönt, säger Martin Ingvars."

Ingen förbjuder marknadsföring av sådant här. Så jag förstår inte riktigt varför Södermark känner ett behov av att beklaga sig? Kanske beror det på hennes personliga förtjusning av alternativmedicin och österländskt tänkande? Såhär fortsätter hon nämligen:

"Men varför tar ingen reda på lite fakta? Vi har i dag många högutbildade experter på österländsk medicin i landet. Shaktimattan har sitt ursprung i den indiska medicinen och påverkar även akupunktursystemet. När man vilar sin rygg mot mattans piggar stimuleras det nedåtgående flödet i systemet, därav den lugnande effekten; jag använder själv mattan som insomningsmedel när hjärnan surrar mitt i natten. Mattan stimulerar också i stort sett alla "Back-shu"-punkter, det vill säga kraftfulla punkter som är relaterade till en mängd av kroppens organ"

Whoa... Sakta i backarna. Nedåtgående flöden i akupunktursystem och kraftfulla "Back-shu"-punkter? Kallar Södermark detta för "fakta"? Var finns forskningen som påvisar dessa systems existens? Finns det forskning som visar att manipulation av dessa system botar fibromyalgi, m.m?

Men Södermark är inte klar. Hon fortsätter att anklaga politiker och läkare för att vara maktgalna. Hon presenterar en bild av läkare som påstått allsmäktiga och prestigebundna och menar att läkare känner sig hotade av självständigt tänkande individer som vill föra en dialog med sjukvården. När besökte hon senast en läkare? 1952? Dialogen mellan vårdgivare och vårdtagare är numera av central betydelse och ingår t o m i utbildningen.

Och den evidensbaserade sjukvården verkar hon ha väldigt dålig koll på också. Varför använder sig hon annars av följande karikatyr?

"Jorden består nu till större delen av andra religioner, andra tänkesätt och inte minst annan läkekonst. Här evidensbaserar vi mediciner på tio värnpliktiga och fyra marsvin och tror detta är Den Enda Sanningen. Den indiska och kinesiska läkekonsten har en 5000-årig erfarenhetsbaserad kunskap med utbildningar lika långa som i Västerlandet och en helhetssyn på människan utomordentligt lämpad för många sjukdomar."

Och vad är 5000 års tradition värt ifall man i kontrollerade studier inte kan påvisa effekt? Vad visste man för 5000 år sedan om placeboeffekten, minnets selektiva och felbara natur, konfirmationsbias och kontroll av andra felkällor? Inte ens för ett par hundra år sedan hade man koll på sådana faktorer och det är inte speciellt konstigt att dåtidens "läkekonst" var fylld av verkningslösa och farliga metoder.

Följande stycke från bloggen Akademisk Frihet säger mycket:

"Fattiga människor i Indien som är i behov av sjukvård och läkemedel imponeras nog föga av en 5000 år gammal tradition som än så länge inte visat sig ha någon effekt."

Slutsatsen är enligt mig detta - Spikmattan får gärna marknadsföras som ett redskap för avslappning och njutning, men inte som botemedel åt sjukdomar så länge forskningsgrund saknas. Det räcker inte med att peka på uråldrig metafysik som saknar teoretisk såväl som empirisk trovärdighet i inom den medicinska vetenskapen.

Jag misstänker att Li Södermark ogillar sådana slutsatser, men det får hon lära sig leva med.

Andra bloggar om:

13 kommentarer:

Anonym sa...

Läste precis hennes dumma artikel i expressen och kom sen hit.

Väldigt bra skrivet och jag håller med 100%

Kjell Holmsten sa...

vaddå medicinska kunskaper? Behöver man det för att känna att man mår bättre av akupressur?
Att folk mår bra av att ligga på spikmatta ska väl inte du ta ifrån dem?
Översittare och eliten vill skrämma folk till lydnad och spring i fårfållorna som genererar profit till det medicinska komplexet. Att sedan några med allehanda problem vill prova något nytt i stället för all denna förgiftning som pågår är väl bara sunt.

Pekka S sa...

Kjell, läs om mitt inlägg. Jag skriver:

"Visst vet människor ifall de slappnar av eller njuter av spikmattor, men huruvida de botats från allvarliga sjukdomar är betydligt svårare att konstatera."

Jag tar inget ifrån dem gällande välmående eller avslappning.

Maria sa...

Kjell Holmsten, jag håller med dig. Själv mår jag mycket bättre när jag ätit en liten del grus tagen från en vacker älvfåra plus stuckit in granrisbarr under mina naglar då det enligt gammal tradition tar bort oro och tarmproblem. Mår mycket bättre efteråt. Precis - vadå medicinska kunskaper?!

helle sa...

Hej!
Tänkte egentligen inte blanda mig i debatten om själva spikmattan men berättar gärna en liten gullig anekdot.
Min dotter (fem år) och jag var på ett köpcentrum när vi fick syn på den i en hälsokostaffär. Jag berättade att det var många som sov på en sådan. Vi gick fram och kände och pillade lite på den. Li tittar på mig med en högst skeptisk min. "Men mamma, vaddå sover, hur då?" "Tja de har den under ryggen" "Mamma, den är vass, den går inte att sova på". Li vänder och vrider och undrar om de kanske har den under sängen. Jag berättar att man har den under sig och hon skrattar och vänder på den. "Mamma, vi har nog kännt på fel sida"... Li har då tagit för givet att om man nu har den under sig, i sängen så lär ju taggarna vara neråt ;).

Med kärlek!
Helle

Pekka S sa...

Hehehe, många barn skulle nog reagera likadant. Tack för anekdoten :)

Li Södermark sa...

Artikeln i Orsakverkan. kunde inte bättre illustrera hur laddat det är att söka kommunicera om främmande tänkesätt.
Visst vet jag att man inte tvärsäkert får lova att något bergsäkert hjälper mot något. Det bör man inte göra inom den västerländska medicinen heller. Men vreden mattan utlöst har sina källor på helt andra håll.
I all enkelhet pläderar jag för större bildning. Att inte känna till den österländska medicinen är lika obildat som att tro att den speciella del av kristendomen vi praktiserar just här i lilla Sverige är den enda religionen på jorden och
alla andra folks tänkesätt fel. I min artikel gjorde jag en kort sammanfattning av hur den lilla mode-mattan enligt kinesisk terminologi fungerar och ironiserade
över att denna enkla fråga aldrig ställs!
Martin Ingvar är professor i hjärnforskning och chef för Integrativ medicin. Att likna effekten av mattan med den av bastubad eller maratonlöpning är inte dumt alls. Men katastrofalt begränsat. Det är hans plikt i den position han nu besitter att lära sig om den österländska vetenskapen.
Så svaret på ditt påstående att nedåtgående flöden i akupunktursystemen och s k Back-shu-punker inte är"fakta". Jo, det är just vad de är. Kalla fakta. Det hör till mänsklighetens mest elementära
kunskaper. En kinesiskt högutbildad läkare skulle mycket väl kunna förklara varför t ex fibromyalgi med sin starka obalans mellan Yin och Yang möjligen skulle kunna bli bättre av mattan. Och än bättre av mer avancerade metoder. Det är bara att läsa på! Men man måste också vilja förstå annat än det man själv redan tror sig förstå. Den västerländska medicinen är superb på många sätt: laga benbrott, hitta på
mediciner, transplantera njurar, bota cancer, laga hjärtinfarkter etc. Men den österländska
kan genom ett helt annat tänkande och en helt annan kunskap hjälpa, lindra, förebygga och bota obalanser och sjukdomar genom andra metoder; ofta tillstånd som vi i väst har
svårt att rå på. (Utbrändhet är ett exempel.) Vi bör komplettera varandra! Den berömde amerikanske smärtläkaren Dharma Singh Cameron Khalsa redovisar på ett bra sätt i sin bok "Besegra din smärta" hur han arbetar med ett batteri av åtgärder från såväl öst som väst.
Hela den österländska medicinen är förstås lika komplicerad som den västerländska och kräver år av studier. Det finns i dag mängder av kunskap och studier om alternativmedicinen. Sluta vara arga och ta del av den!! Lär er om
qigong! Lär er om yoga! Lär er om akupunktur! Det finns så oerhört mycket att hämta.
Jag spetsade medvetet till mitt resonemang lite när jag skrev att evidensbasering kan bygga på 10 värnpliktiga och fyra marsvin. Men det ligger en sanning i ironin. Dessa s k studier kan vara ofantligt torftiga. Och för att citera Göran Rosenberg: "Beprövad erfarenhet är en annan metod för att skilja det som fungerar från det
som inte gör det.Beprövad erfarenhet säger mig att det mesta i livet inte går att evidensbasera."(DN 24/7-09)
5000 år av erfarenhet är en empirisk studie och beprövad erfarenhet som heter duga. Den österländska läkekonstens natur gör att den sällan lämpar sig för de dubbelblindtest vi gör i väst. Den blir inte mindre sann för det.
Till sist en evig missuppfattning: Placebo är latin och betyder: Jag gör gott.
Det betyder inte att något är inbillat eller en bluff. Placeboeffekt uppstår när du t ex har god kontakt med din läkare och är en av de hundratals detaljer som påverkar din hälsa. Ett sällan använt ord är dess motsats: Nocebo som betyder ”jag gör illa”. Och det vet vi alla hur det känns i kropp och själ när vi tvingas umgås med någon vi ogillar.

Med vänlig hälsning Li Södermark
>

Pekka S sa...

Hej Li och tack för ditt svar!

Tyvärr fick inte mitt svar plats här i kommentatorsfältet. 4096 tecken räckte inte till. Så jag har publicerat den Här ifall du är intresserad.

Hälsningar
Pekka

Anonym sa...

Idiotblogginlägg. Vetenskap bla. bla. bla. Jag säger att refera till vetenskap hela djävla tiden är bara för folk som är konservativa...

Spänn av testa något nytt, ingen VET att vetenskapen är det enda rätta. Jag skulle hellre vilja påstå att vetenskapen är ett påhitt för att vi dumma svenskar ska känna oss nöjda med oss själva. Varför kan ingen lyfta på hatten och erkänna att vi vet inte, vi spekulerar bara. Någon absolut sanning, finns aldrig!

Anonym sa...

Hej Pekka!
Läste ditt blogginlägg med stort nöje.

Skönt att höra en sund röst.

Många av kommentarerna på den här bloggen är smått ofattbara tycker jag. T.ex de som argumenterar att Österländsk medicin är lika effektiv som vanlig medicin.

Medeltida 'läkare' i Europa använde alla möjliga absurda behandlingsmetoder. Om jag skulle argumentera för åderlåtning medelst blodigel vid influensa, med argumentet att det är en uråldrig europeisk behandlingsmetod, så skulle de flesta svenskar skratta.

Men om någon nämner en lika dum historisk metod, men en som uppfanns i Asien, så lyssnar vissa och pratar om dess utövare som "högutbildade".

Modern medicin utövas i stort sett lika i hela den moderna världen, både Kina, Japan, Korea, Europa och USA. Det som räknas som alternativmedicin i Sverige är alternativt även i Asien, och det fungerar inte där heller.

Och lättlurade människor finns över hela jorden :-)

Extra roligt att artikeln använder Alvedon som ett exempel på "Big Pharmas" moderna läkemedel.

Alvedon förekommer i naturen och skulle troligen gå att sälja som naturmedicin. För att citera Tim Minchin:

“By definition, Alternative Medicine,
has either not been proved to work,
or been proved not to work.

You know what they call Alternative Medicine that’s been proved to work?

Medicine."

Anonym sa...

Oops, blandade visst ihop Alvedon och Aspirin. Vet inte hur det förhåller sig med Alvedon, det kanske inte alls förekommer i naturen som jag påstod. Fel av mig isåfall.

Pekka S sa...

Anonym (100116 00.57): Den vetenskapliga metodiken är den bevisat bästa vägen för att nå fram till tillförlitliga och användbara slutsatser om verkligheten. Om vetenskapen blott vore ett "påhitt" skulle du aldrig kunnat ett svar på mitt blogginlägg. Du skulle inte ens ha elektricitet i ditt hem.

Pekka S sa...

Anonym (100116 17.26): Bara att hålla med.