torsdag 20 augusti 2009

Har du gått på medicinska myter?

Via Medvetenskap hittade jag ett litet test på Expressen där 10 medicinska påståenden presenteras.

Vilka av dessa är sanna eller falska?

Eftersom detta är ett intresseområde för mig borde jag ha klarat av alla. Tyvärr fick jag bara 9/10 rätt. Men jag är faktiskt tveksam till svaret på frågan jag missade på. Men jag ska i inlägget inte gå in på detta eftersom ni självklart måste få köra testet själv först. I kommentarerna ska jag lägga in en vidare diskussion...

Andra bloggar om:

24 kommentarer:

Pekka S sa...

Vilken fråga missade jag på? Jo, denna:

"Morötter ger bra mörkerseende.: Svar: Sant."

Nja, är det så? Morötter innehåller vitamin A som förvisso är viktig för ögon och syn. Man måste alltså få i sig en viss mängd för att inte få försämrad syn. Men det finns såvitt jag vet inte belägg för att extra vitamin A skulle ge bättre än normal syn eller mörkerseende.

Bl a Snopes tar upp detta.

Så jag undrar ifall Expressen inte själva gått på en myt? Har mailat Anna Bäsén (Expressens medicinreporter) och frågat...

mrarboc sa...

Jag svarade fel på samma fråga. ser fram emot reporterns svar.

Terra sa...

Då var det lite värre med hur de formulerade sig rent allmänt tycker jag. Att tex ställa frågan "Är fisk bra för gravida" - när det är milsvida skillnad på fisk och fisk i sammanhanget av flera olika skäl, allt från olika giftnivåer till olika näringsinnehåll gör frågan rätt meningslös. Och bara en sån sak som att "att äta" inte anger hur mycket man åsyftar. Att äta mycket östersjöfisk är fortfarande tex en hälsorisk för gravida pga div olika gifter.

Nej - det där testet gillade jag inte. Jag fick 9 av 10. Fel på frågan om mössa, huvudet och värmeutsläpp :D

Terra sa...

Livsmedelsverket och fisk:
http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/Gravida/Miljofororeningar-i-fisk/

Anonym sa...

Även jag hade 9/10 och fel på just den frågan. Kommer inte den myten från desinformationen Storbrittanien spred under andra världskriget, för att dölja uppfinningen av radarn?

Anonym sa...

Det är väl iofs sant att huvudet avger mer värme än andra kroppsdelar ... om man inte har mössa på sig...

CJ sa...

Morötter och mösstvånget blev mitt fall, 8 av 10 rätt.

Dock ställer jag mig frågande till morotspåståendet, något som Pekka redan pekat på. Jag klistrar från snopes.
In World War II, Britain's air ministry spread the word that a diet of these vegetables helped pilots see Nazi bombers attacking at night. That was a lie intended to cover the real matter of what was underpinning the Royal Air Force's successes: Airborne Interception Radar, also known as AI. The secret new system pinpointed some enemy bombers before they reached the English Channel.

Sen kan man alltid diskutera om man MÅSTE ha mössa på sig under vintern...

calandrella sa...

7 av 10 rätt. Jag hade fel om mössan, fisken, och något annat (minns inte vilken).

Patrik sa...

Moroten och fisken för mig. Måste hålla med om att fisk-frågan var korkad, det är väldigt stor skillnad på fisk och fisk.

På skeptics guide to the universe så sas det att påståendet att morötter skulle ge bättre syn var falskt och just britternas sätt att mörka sin nya radarteknik.

Ingemar sa...

Jag fick 5/10, men är inte så säker på att jag håller med Expressen om mössfrågan.

Man MÅSTE kanske inte ha mössa på vintern, men jag håller nog ändå på att det är väsentligt just p.g.a. värmeförlusterna som annars sker.

Min handbok i överlevnad tipsar:
"Fryser du om fötterna så ta på dig mössan!". Där står det även att blodkärlen på huvudet är ytligt belägna och att de inte kan dras samman som på övriga delar i kroppen, vilket medför att stora värmeförluster alltid sker.

Det tycker i alla fall jag låter vettigt. Ni kan läsa själva vad som står i "Överleva på naturens villkor" av Källman/Sepp, om ni har tillgång till boken...

Anonym sa...

Att: Anonym 14.42
Nej. Huvudet avger inte mer värme än någon annan exponerad yta på kroppen. Däremot har vi av förklarliga skäl vissa kroppsdelar som har lättare att frysa, men det är annan fråga. Såsom fötter, händer och pung.
Mvh Anonym 13.21

Pekka S sa...

Terra: Håller med om att fiskfrågan kunde tolkas på olika sätt. Men jag antog att de menade att rätt sorts fisk var bra...

Hatten och huvudet är en kluring. Det är först på senaste tid jag fått reda på att den i alla fall i viss mening är en myt.

Anonym: Du har rätt om att det var britterna som spred myten för att dölja framgångarna med radar.

"Det är väl iofs sant att huvudet avger mer värme än andra kroppsdelar ... om man inte har mössa på sig..."

Huvudet avger inte mer värme i proportion till sin storlek än andra kroppsdelar. Men visst avger huvudet mer än t ex stortån :)

Pekka S sa...

Anna Bäsén svarade att hon skulle föra vidare frågan till deras webbchef. Hon har själv inte gjort testet...

Anonym sa...

Däremot kan man ju ifrågasätta svårighetsgraden i testet när rubriken är som den är. Om det är sant är det väl ingen myt?

Christer B sa...

Anonym 14:42 här igen.

Jag var lite otydlig i mitt försök att vara lustig... Jag menar förstås att om det är mitt i vintern och man står i skogen i moonboots, pälsrock och lovikavantar men ingen redig karbus så är det ju faktiskt genom huvudet som den största värmeförlusten sker.
Kanske myten grundar sig på att det är just huvudet som är det enda man möjligen lämnar bart om det är riktigt kallt ute.

Pekka S sa...

Christer B, visst är det huvudet man oftast har bart, möjligtvis även händerna. Men riskerna med ett exponerat huvud har nog överdrivits.

JoakimBulow sa...

Lyckades faktiskt nagla alla frågorna men det kan som sagt mycket väl vara så att morötterna inte riktigt stämmer.
Att man gör av med mycket energi genom huvudet är inte konstigt om man funderar på hur stor yta man potentiellt exponerar ifall man inte täcker huvudet. Hade man lämnat samma yta bar på ryggen eller nån annan stans på kroppen så hade man gjort av med lika mycket värme. Rätta mig om jag har fel.

Pekka S sa...

Joakim, så har även jag uppfattat det.

Magnus sa...

Fick 11 av 10... nej, vänta nu, 8 av 10 rätt menade jag. Mössan och morötterna, där dock mössan knappast klockrent är myt, då huvudet som enda kroppsdel som inte är klädd lär avge mer värme.

Mössfrågans kan väl dels ses som ett påstående att huvudet avger mer värme än andra kroppsdelar men även att människor som är vinterklädda utan mössa avger mer värme från huvudet. Men det kanske är en myt att huvudet avger mer värme där? Tror dock inte att en värmekamera skulle visa att det är en myt...

Såsom Expresens fråga var formulerad fick man dock anta att man talade om vinterklädda personer med resp. utan mössa, inte om olika kroppsdelars förmåga att avge värme.

Men vilka krav ska man ställa på Expressen. En myt borde ha varit: "Kvällstidningar har lika bra kvalitet som annat."

Joakim Bülow sa...

Jo visst har du en poäng Magnus. Vinterklädda utan mössa förlorar mer värme än de med mössa precis som gravida kvinnor mår bättre av att äta fisk än att inte äta något alls. Ifall frågorna bara skulle ha ett svar så skulle de behöva vara mycket mer precisa och ha flera rader med förklarande text.

Mats sa...

Som läkare bommade jag tre! Tänkte väl ett steg för långt... förutom två ni redan kommenterat så är den första om träning också tveksam.

Träningsverk behövs kanske om musklerna skall växa, men att promenera varje dag lär nog ändå ge bättre syreupptagning och kondition utan att ge så större muskler.

Camilla sa...

Men när det ändå pratas om syn och morötter så måste jag få fråga om en annan myt/påstående som jag har hört: Närsynta har mycket sämre mörkerseende än andra. Stämmer det tror ni?

Pekka S sa...

Hej Camilla. Som jag förstår det blir alla mer närsynta i mörker. Och de som redan är närsynta får då ännu större problem.

Åsa Wihlbeck Dr Åsa sa...

Hamnade hos dig pga en sökning. Det här med morötterna är ju en KLASSISK myt. De har fått det om bakfoten. Testets ursprung är ju från BMJ:s artikelserie om detta, och där är det just en myt.