onsdag 26 augusti 2009

Granskning av Annika Dahlqvist

I senaste Skeptips nämnde jag Annika Dahlqvist som gick ut med att hon inte behövde vaccinera sig mot A(H1N1) eftersom hennes specialdiet borde räcka.

Flera bloggare har reagerat och granskat Dahlqvist retorik och argument mer ingående. Utöver sina uttalanden om svininfluensan visar hon en oroväckande oförmåga att ta till sig nya fakta och kritik kring LCHF-forskningen. Hennes retorik och inställning till forskning ter sig allt mer pseudovetenskaplig.

Jag vill tipsa om följande...

Technicolor - Alla har fel, det är bara vi som har rätt!

"Det bestående intrycket är att hon har bestämt sig och anpassar världsbilden till sina övertygelser. Kritik stämplas som ett uttryck för "etablissemangets" (ett vanligt förekommande ord på bloggen) inflytande och hon har ofta mer eller mindre verklighetsgrundade konspirationsidéer om livsmedels- och läkemedelsindustrin inflytande."

Utsikt från höjden - Vad har doktor Dahlqvist för agenda?

"Doktor Dahlqvist menar alltså på fullt allvar att bara vi äter mer vispgrädde, smör och riktig majonnäs så klarar vi oss mot svininfluensan. Det finns en stor portion dubbelmoral att i ena meningen anklaga läkemedelsindustrin för att göra influensan till en PR-kupp och sedan i nästa mening försöka värva anhängare till sin LCHF-diet med hjälp av just samma influensa."

Akademisk Frihet - Annika Dahlqvist utnyttjar okunskap om H1N1 för att sälja böcker

"Det är skrämmande att en läkare på detta sätt försöker ge sken av att LCHF-dieten skulle skydda mot svininfluensan. Det är ju på sätt och vis glädjande att Dahlqvist själv inser att hon inte har så mycket att bygga under sina åsikter med när hon konstaterar att många kommer att tycka att hennes uttalanden i vaccinfrågan är oansvariga. Att Dahlqvist tar varje tillfälle som ges för att marknadsföra sig själv och sina böcker är oetiskt då det skapar en stor obefogad oro inför vaccinet mot svininfluensan."

Tankebrott - Magkänsla > vetenskapen...

"Vill doktor Dahlqvist fortsätta äta sina mackor utan den ”gula skokrämen!” så må det vara hänt, men när man har ett så pass stort (och troende) följe som hon har bör man väga sina ord på silvervåg. Så istället för att se till vad vetenskapen kan komma fram till fortsätter istället doktor Dahlqvist att vägledas av sin magkänsla och med den vita rocken och stetoskopet som garant för att allt är sant."
Andra bloggar om: , ,

6 kommentarer:

Johan sa...

Aftonbladets löpsedel idag: "Fettdoktorn: Min diet skyddar mot svininfluensa"

:D

Pekka S sa...

Ja, såg den också. Jisses...

Nymodernism sa...

Annika Dahlqvist må vara en tvivelaktig läkare. Men kära Pekka, menar du verkligen att den svininfluensa-hysteri som rasar i medierna motsvarar ett verkligt hot?

Fantastiskt, i så fall.

Pekka S sa...

Svininfluensan är högst verklig, men om den utgör ett hot eller är en bedömningssak. För enskilda individer lär hotet vara marginellt. För samhället i stort är hotet större, men givetvis inte katastrofalt.

Nymodernism sa...

Tja, den här bloggen ska vara till för kritiskt tänkande, så det finns ingen anledning att tala om att det bara är en bedömningsfråga - frågan är var man rimligtvis lägger ribban.

Om du verkligen demonstrerade det kritiska tänkande och den anti-presudovetenskap du säger dig stå för, skulle du vara mer mån om att kritisera den massmediala hysterin i frågan, än att med rent motbjudande hånfullhet (VoF-symtom) peta med detaljer angående Dahlqvist.

Men du väljer att flyta med strömmen, eftersom man inte behöver belasta sin ryggrad då.

Pekka S sa...

En bedömningsfråga behöver givetvis inte anses vara "bara". Bedömningar är givetvis viktiga.

Att medierna tagit vara på influensarädslan är givetvis väntat. Utöver hysterin de hjälper till att skapa tycker jag att medierna har rapporterat ganska bra ur ett vetenskapligt perspektiv. Och som (vetenskaplig) skeptiker är det främst den biten jag försöker bevaka. Mediernas girighet har väldigt lite med pseudovetenskap och kritiskt tänkande att göra. Det handlar mer om värderingar och moral.

Att medierna styrs av finansiella intressen är ett ständigt problem. De måste helt enkelt skriva artiklar som folk vill köpa och läsa. Därför skriver de massor om svininfluensan, men inget om de miljoner som dör i malaria varje år. Det är tragiskt, men sant...