fredag 24 juli 2009

Team Shakti stäms av KO

Team Shakti, företaget bakom Shakti-spikmattan, stäms nu av KO. De riskerar därmed en straffavgift på en halv miljon kronor.

Även om Team Shakti på sin hemsida har raderat en del vilseledande marknadsföring stäms de alltså. Det känns inte mer än rätt med tanke på alla miljoner de redan hunnit tjäna. Men en halv miljon i straffavgift blir nog inte någon jättesmäll för företaget. Värre är det med all negativ publicitet. T ex undrar jag hur länge företag som Haléns kommer att sälja mattan?

Hur som helst vill jag poängtera att jag i grunden inte är emot produkter av detta slag. Spikmattor kan troligtvis vara en mycket bra investering för de som vill koppla av och stressa ner en stund. Dessutom kan smärtframkallningen troligtvis generera trevliga effekter pga frisättning av endorfiner, m.m. Men samtidigt ska spikmattesäljare i sin marknadsföring inte få framföra överdrivna eller missvisande medicinska påstående. Detta gäller givetvis oavsett produkt och företag.

Sedan vill jag upprepa min uppskattning för att KO verkar ha börjat undersöka denna natur-/alternativmedicinska bransch på allvar. Förhoppningsvis kommer fler varningar och stämningar framöver och kanske kommer detta att avskräcka företag i branschen till blygsammare marknadsföring.

T ex borde man ta en titt på Bertil Petterssons företag Plus&Minus. De säljer vattenvirvlare, medaljonger, plattor, klistermärken, m.m. och menar att dessa har en hel rad med "fantastiska" egenskaper. Men bevis saknas fullständigt.

De som anser sig vara strålningskänsliga kan köpa sig en "stark" medaljong (295-435 kr) som påstås hjälpa. Man kan även köpa ett energirör med positiva frekvenser/energier.

Vattenvirvlaren har följande egenskaper:

"När man dricker respektive vattnar med detta vatten påverkas livsprocessen i cellerna hos såväl människan som hos djur och växter positivt. I virvlaren ges vattnet dessutom en förstärkt tvåpolighet (med övervikt på plus), vilket har en positiv inverkan på hjärnans och kroppens energibalans"
Virvlare påstås göra vatten "2-poligt" vilket ger följande egenskaper:
* Skyddar Dig mot mikrovågsstrålning från elektriska apparater. Det två-poliga vattnet ger miljön det syre, som behövs för att vår hjärna inte ska ta skada. Det påverkar ej apparaterna.
* Balanserar jordstrålning. Förbättrad sömn, minskad värk.
* Förbättrar fotosyntes vid odling. Ökar bildandet av antioxidanter. (Sv. Lantbruksuniversitetet). Viktiga skyddsfaktorer mot cancer, Parkinson etc.
* Reducerar det biologiska giftet Lipopolysackarid endotoxin (LPS). (Högskolan Kristianstad). Genom virvling kan giftet minskas drastiskt.

ATT DRICKA TVÅ-POLIGT VATTNET ÄR BRA

* för energibalansen mellan hjärnhalvorna. Hjärnan ger rätt signaler till kroppens olika organ. De flesta av oss har för höga energier i höger och för låga energier i vänster hjärnhalva med följd av t ex huvudvärk, utbrändhet...
* hud och hår, förbättrad läkning (även hos djur), minskar hudförhårdnader/sprickor, behov av hårbalsam. Häver förstoppning, tandsten etc.

Enligt hemsidan har virvlat vatten även effekt på MS (Multipel Skleros):
"Både kortsiktiga omedelbara effekter och långsiktiga förbättringar. Från att släpande förflytta sig med stödkäppar till att kunna lyfta fötterna från golvet och kunna stå och gå uppför trappa arm i arm med någon och laga egen mat osv."
Är sådana vittnesmål tillåtna i marknadsföring?

Vidare säljer man något som kallas Purpurplattan (även kallad Energi- eller Mirakelplattan):
" · lindrar värk
- lägg plattan där det värker

· för att få sår att läka snabbare
- lägg plattan mot såret med t ex ett plåster emellan

· huvudvärk minskar eller försvinner ofta på några minuter

· illamående försvinner
- lägg plattan på solar-plexus"

"Placeras på pannan för att lindra huvudvärk/smärta, på leder för att lindra gikt och artrit/ledinflammationssmärta, på brännskador för att lindra smärta och förhindra blåsor och ärr, på skärsår för att lindra smärta och ofta för att få skärsåret att slutas, samt läka vilket gör att riskerna för att få ärr minskas, på magen för att för att stoppa illamående, placeras på pannan vid uppvaknandet som hjälp för att komma ihåg drömmar, placeras på pannan för att främja en djupare meditation då man ligger på magen."
Hur fungerar då denna platta?
"Plattans atomstruktur har ändrats så att den är i resonans med livskraftens högfrekventa vibration."
Ursäkta?!

Andra bloggar om:

5 kommentarer:

Terra sa...

Haha, klockrent.

peterbq sa...

Alla borde veta att läkemedelsföretagen har monopol på rätten att bota saker och ting. Har man svårt att sova ska man gå till sin läkare och få piller, och inte - hemska tanke - köpa en spikmatta och somna gott utan piller.

Pekka S sa...

Läkemedelsbolagen har inget monopol. Johannesört har bevisad effekt mot depressioner och det preparatet kan man köpa i vilken hälsokostaffär som helst. Om spikmattan kan visas vara effektiv vid sömnproblem så kommer Team Shakti givetvis få fortsätta sälja sin matta. De behöver inte ombilda sig till läkemedelsbolag för det.

Maria sa...

Vi har mycket kvar att lära. I framtiden sitter vi och skrattar åt vad vi i vetenskapen lyckats få fram idag. Ärligt talat, så litar jag minst lika mycket på vad hundratals människor har upplevt, som det vetenskapen bevisat. Jag älskar min spikmatta! Jag har inga problem med rygg och axlar, men får en otroligt skön upplevelse ändå av att ligga på den. Däremot har jag mycket mag och tarm problem. Efter en stund på mattan är problemet löst! Dessutom har mina celluliter minskat massor. Bara att tacka och ta emot!

Så! Jag skiter FULLSTÄNDIGT i vad vetenskapen bevisat och sitter här och är lycklig över min spikmatta!

Pekka S sa...

Maria, jag har full förståelse för din inställning och jag är glad över att du gillar din spikmatta.

Men hundratals positiva berättelser har tyvärr föga bevisvärde. Jag skulle troligtvis kunna hitta tusentals personer som menar att homeopati, kristaller, åderlåtning, urindrickande, häxkonst, osv är guds största gåvor till mänskligheten.

Folk får givetvis använda sig av vilka metoder de vill. Och om de tycker sig få effekt är det ju bra. Men det är inte ok för företag som Team Shakti att i sin marknadsföring komma med medicinska påståenden utan medicinska belägg. Och det är detta kritiken handlar om. Allt vi kräver är ärlig och ansvarsfull marknadsföring.