söndag 26 juli 2009

Skeptips 26 Juli

Nästan samtliga länkar som jag samlat den senaste veckan har av någon anledning försvunnit från mina Google Bookmarks. Här kommer i alla fall några länkar jag snabb hittade igen...

Vi börjar med Göran Rosenberg
som i en DN-artikel åter ser till att sänka sin trovärdighet. Han menar att status av s k beprövad erfarenhet ska höjas och tas på större allvar. T ex tar han upp den antroposofiska "medicinen" som många tycker sig ha blivit hjälpa av. Han menar att antroposofin inte kan testas utifrån evidensbaserade krav vilket på något sätt ska ses som ojust. Personligen tycker jag att det är struntprat. Det handlar snarare om bristande fantasi och uppfinningsrikedom. Men rätt metodik kan alla modaliteter som påstås ge medicinska effekter testas. Mer hos Then Swänska Argus, David Gottlieb Humanistbloggen och Zooey.

En ny tidning ska se dagen ljus i september. Tidningen Nära kommer att ta upp astrologi, mediumskap, livet efter döden, healing, osv. Jag velar mellan att bojkotta tidningen eller att köpa en livstids prenumeration. Till deras Youtubevideo raderas nästan samtliga kommentarer som är kritiska. Diskussion på VoF-forum.

Ny Times har en intressant artikel om George Tiller och det fanatiska motståndet mot aborter i USA.

Val Jones förklarar varför medicinsk forskning ofta genererar falska positiv.

Michael Shermer
debatterar miraklers förekomst med en engelska pastor.

Mats Reimer
diskuterar naturläkemedelsföretag som verkar ha det svårt.

Anders Rasmussen skriver om kognitiv dissonans, ett alltid lika intressant ämne.

Lite Mind presenterar en top-10-lista på tankefällor.

Crispian Jago presenterar Celebrity Quack Trump-kort.

I Nordkorea har en kvinna avrättats för att hon delade ut biblar. Totalt vansinne givetvis.

Finns ateistisk fundamentalism? Inte enligt Jon Worth och AC Grayling.

Många läkare och landsting vägrar utföra omskärelse av pojkar utan medicinsk motivering. Helt rätt. Stå på er! Istället för att skapa en atmosfär av godkännande och legitimitet bör sådana här kulturella och religiösa inslag bekämpas.

Video:

Poddradio:

Andra bloggar om: , , , , ,

2 kommentarer:

David sa...

Vicken idé jag fick. Varför inte starta en tidning för nyandlighet, parapsykologi, telepati och annat tjafs. Prenumeration 500 spänn om året. Självklart behöver man inte trycka den utan distributionen sker telepatiskt en gång i månaden.

Pekka S sa...

Hahaha, man skulle nog få med "eliten" i alla fall. De skulle inte ha mage att avslöja bristerna i sina talanger.