tisdag 21 juli 2009

Skeptips 21 Juli

Har under semestern inte hunnit uppdatera bloggen speciellt ofta och antalet intressanta länkar översvämmar snart min bokmärkesmapp. För att lätta lite på trycket kommer här några av dem...

Läkemedelsverket förbjuder missvisande annonsering av naturläkemedlen Kan Jang och Chi San. Enligt verket påstår producenten, Green Medicine, utan grund att deras produkter snabbt hjälper mot alla förkylningssymptom och att effekten är långvarig. Det känns nästan som att en granskningstrend av alternativmedicin och naturpreparat tagit fart. Det välkomnar jag i så fall!

På tal om "naturmetoder" backar nu tillverkarna av Shakti-spikmattan efter konsumentverkets kritik. På deras hemsida har de bl a tagit bort kundkommentarer som innehåller påståenden om mattans botande effekter. Här kan ni jämföra kundsidan från idag och några dagar tillbaka. Mer läsning finns hos Technicolor och Akademisk Frihet.

Hos Technicolor kan vi även läsa om Peter Wahlbeck som leker forskare. Även Medvetenskap tar upp detta.

Och Medvetenskap frågar sig ifall man i Litauen kommer att bekämpa Bibelpropaganda?

Tankebrott presenterar del 3 i serien om 11 septemberkonspirationen.

På The Guardian pågår för fullt en debatt i frågan "Should we believe in belief?", dvs ifall vi bör tro på trons nödvändighet. Karen Armstrong som är aktuell med sin nya bok "The Case for God" menar att både (fundamentalistiska) ateister och troende missförstår religionernas riktiga syfte. Hon har säkert sina poänger. Daniel Dennett menar att vi inte längre behöver klänga oss fast vid föråldrade kryckor. Julian Baggini och HE Baber säger också sitt.

Vatikanen visar åter att dogmer går före medmänsklighet. Efter en tids tystnad medger nu vatikanen att biskopen som exkommunicerade mamman och läkarna som medverkade vid en 9-årig flickas abort agerade rätt. Medhjälp till abort ska alltid leda till automatisk exkommunikation säger man nu.

"We have laws, we have a discipline, we have a doctrine of the faith," the official says. "This is not just theory. And you can't start backpedaling just because the real-life situation carries a certain human weight."

Ja, ignorera de mänskliga aspekterna bara. Ni har ju era dogmer att värna om.

Mats Reimer har på sistone skrivit om scientologernas antipsykiatriska propaganda, rosenrot mot depression och att sälja halmstrån till familjer med autistiska barn. Bra grejer som vanligt!

Och på Autismforum har forskning av HBOT mot autism granskats. Detta är ett av halmstråna som Reimer syftade till.

Enligt en opinionsundersökning är 40% av svenskarna för dödshjälp medan 20% är emot. En majoritet av motståndarna är religiösa.

Senaste Skeptics Circle
presenteras av Effort Sisyphus.

Brainblogger skriver om noceboeffektens förbannelse. Klart intressant!

New Scientist skriver i sin tur om vilken roll kaos har i hjärnan.

BCA har presenterat en lista på vetenskapliga artiklar som de menar ger stöd åt deras marknadsföring av behandlingar av barnastma, m.m. Steven Novella tar sig en titt på kiropraktikernas lista och han är långt ifrån imponerad.

Hos ABC Radio National finns ett intressant program om övertalning.

En datorsimulering baserat på spelteori har visat att evolutionen gynnar samarbete och turtagning.

En översikt har visat att homosexuellt beteende är närmast universellt bland världens djur. Undrar vad som händer med homofobernas argument om "onaturligt beteende"?

Några bra videon:

  • Komikern Dara O'Brien beskriver skillnaden mellan medicin och kvacksalveri.
  • ABC News rapporterar om Jungfru Maria som manifesterat sig i en fågelskit.
  • That Mitchell and Webb Look återberättar dialogen mellan Abraham och Gud.

Poddradio:

Andra bloggar om: , , , , ,,, ,

3 kommentarer:

Grönis sa...

Tack återigen för en bra blogg! Har bara lite funderingar som jag tänkte skulle vara kul att höra din åsikt om:) Det gäller svininfluensan och vaccin. Man läser ju mycket om det nu för tiden och jourer blir nedringda av oroliga människor. Hur farlig tror du den är egentligen? menar malaria, tbc och andra sjukdomar dödar långt fler. Är det verkligen värt att då slänga så många miljarder på det? De säger ju att den kan mutera och bli dödligare men är man säker på att vaccinet då hjälper? Jag vet inte. Sen så finns väldigt många konpsirationsteorier varav de flesta är helt bisarra som CIA och liknande. Men man kan inte förneka att de som tillverkar vaccinet och de som tillverkar Tamiflu tjänar sjukt mycket pengar på det här. Tror du de har något med mediahysterin att göra? Inte alltså med själva viruset i sig.

Pekka S sa...

Till att börja med är jag inte expert på virus, smittospridning eller annat relaterat område. Den bästa informationen lär du finna hos myndigheter som sysslar med dessa frågor.

Men ungefär såhär har jag uppfattat läget...

Hur stora konsekvenser svininfluensan kommer att få är väldigt svårt att förutse. Den verkar idag inte vara värre än den vanliga influensan, snarare tvärtom. Men redan en extra influensavåg kan få märkbara konsekvenser för samhället i stort med ökad belastning på sjukvården och sjukskrivningar + vård av barn. Eventuellt kan detta leda till miljardförluster inom många sektorer. Det kan alltså vara ekonomiskt klokt att vaccinera, utöver förminskade hälsorisker.

Sedan finns som sagt risken med mutationer och som jag ser det ökar risken ju längre influensan får härja. Så om alla vaccinerar sig kommer spridningen att stoppas. Men då måste verkligen alla (i alla fall alla som kan) vaccinera sig.
Men om en mutation uppstår kommer vaccinet kanske inte längre ge skydd, det är dock ett framtida problem.

Konspirationsteorier uppstår ju alltid. Det är upp till förespråkarna att lägga fram bevis för sina föreställningar. Jag har ännu inte stött på något vettigt på den fronten.

Sedan har du givetvis rätt om mediahysterin. Självklart hoppar media på detta tåg. Sådana här nyheter säljer ju bra. Men jag tror inte att vi kan avfärda riskerna bara för att vi är kritiska till mediernas motiv. Trots allt har många redan dött av influensan och spridningen verkar inte direkt stanna av. Det finns ännu ingen anledning att bli hysterisk, men man ska nog följa utvecklingen och - som sagt - lyssna på myndigheternas rekommendationer!

Pekka S sa...

Här är en bra länk om A(H1N1) / Svininfluensan från krisinformation.se.