onsdag 8 juli 2009

Kristallhealing fungerar fint för mig!

Och detsamma gäller för aromaterapi, åderlåtning, homeopati och zonterapi. Eller inte. Men om jag inte hade haft bättre koll på hur vi människor ofta misstolkar verkligheten så hade jag kanske trott annorlunda.

I Aftonbladet uttrycker Martin Ingvar, professor i klinisk neurovetenskap, skepsis mot så kallade spikmattor som blivit väldigt populära på sistone. Ingvar lär ha väldigt goda grunder för sin skepsis i och med att han som forskare förstår hur den medicinska litteraturen ska granskas. Dessutom är han specialist på den mänskliga hjärnans egenheter.

Enligt Aftonbladet är det många som inte håller med Ingvar. 41% av de som röstat menar sig ha fått effekt. De menar att spikmattorna visste det fungerar - för dem. Men säger de verkligen emot Ingvar? Han medger ju att spikmattorna kan ha vissa effekter, men att de enligt forskningen inte kan bota åkommor.

Samtidigt kan det vara intressant att fråga sig varför folk tror på mattornas effekt? Hur vet de att dessa fungerar? Kan de inte ha misstolkat sin erfarenheter? Kan placeboeffekten ha varit i farten? Har deras besvär kanske gått över av andra orsaker? Tenderar folk att minnas de gånger då mattan givit effekt men glömt andra tillfällen? Var lindringen tillfällig eller bestående? Osv. Har folk på något vis försökt utesluta felkällor av sådana slag? Det tvivlar jag på. Men inom den medicinska forskningen gör man precis detta bl a genom att randomisera stora försöksgrupperna och att införa placebokontroller. Vad ska man då lägga störst vikt vid? Individers subjektiva anekdoter eller kontrollerad vetenskaplig metodik?

Men Ingvar medger som sagt att mattorna kan ha vissa begränsade effekter. Ingvar pekar på följande förklaring:

"Effekten skulle bero på att smärtan – för det gör rejält ont att lägga sig på mattan – får kroppen att frisätta ämnen som smärtstillande endorfiner och lugnande oxytocin."

Så spikmattan kan säkert lindra ett eller annat huvudvärk, ge tillfällig stresslindring eller för stunden lindra vid andra kroppsliga smärtor. Dessutom kan det kännas skönt i kroppen - efteråt. Sådana effekter nås med frigörandet av diverse hormoner eller med den klassiska placeboeffekten. Men här är ju spikmattan föga unik. Effekten lär dock variera mellan individer och vissa får troligtvis lika bra effekt med ett varmt bad, ett homeopatiskt piller eller en sup.

Men effekterna är som sagt tillfälliga och de lär inte räcka till att bota några egentliga åkommor. I reklamen för spikmattorna hittar man dock påståenden om att metoden skulle kunna lindra eller bota "migrän, premenstruella störningar, impotens, övervikt och till och med astma" och "stress, kronisk värk, ischias, diskbråck och whiplash". Detta är jag högst skeptisk till och för att ändra mig krävs god forskning som visar motsatsen. Att marknadsföra mattan som botemedel borde inte vara tillåtet så länge vetenskapliga belägg saknas.

Om marknadsföringen hade stannat vid påståenden om tillfällig smärtlindring, avslappning, osv så hade Ingvar inte behövt reagera.

Såhär kan det låta bland butikerna:

"Från ryggraden strålar nerverna ut till alla kroppsdelar, vilket innebär att ryggbehandlingen ger effekt på hela kroppen."

"Används vid: stress, sömnbesvär, spänningar, ryggskott, ischias, migrän, depression, låg energi, träningsvärk mm."

"Minskar stress och spänningar i käke, motverkar gnisslande av tänder. Det ger ny lyster till hela ansiktet."

"De 6000 piggarna är placerade i ett geometriskt mönster kallat Yantra.
Yantrats geometri stimulerar akupressurpunkterna i vår kropp likt en strömvirvel. Flödet av Chi ökar mellan punkterna, som i sin tur läker och balanserar, samt förser de svagare delarna av vår kropp med energi."

"Spikmattan hjälper idag 10 000-tals personer med ryggskott, träningsvärk, diskbråck, ischias, fibromyalgi, whiplash, stelhet, stress, kronisk värk, huvudvärk, frusen skuldra, reumatisk värk, sömnproblem etc. "

"Yantramattan kan vara ett klokt val för dig som:
Stressar, sover dåligt, har låg energi, muskelspänningar, stelhet, huvudvärk, tillfällig smärta i rygg och nacke, eller dig som behöver bättre och djupare sömn/vila."


"Genom att ligga på spikmattan på magen stimuleras matsmälningsorganen och renar dem på slaggprodukter som försvagar dess funktion. Det gör dem friska och starka så de kan jobba optimalt på att omvandla näring till energi."

Sedan får jag tyvärr, föga förvånad, konstatera att den kritiska artikeln inte ens är skriven av Aftonbladet, utan TT. Aftonbladet har själva skrivit ett antal artiklar om spikmattorna men dessa är närmast odelat godtrogna och positiva. De är alltså själva skyldiga till den tvivelaktiga marknadsföring som Martin Ingvar vänder sig emot. (Expressens artikel om mattan är betydligt bättre.)

Här är Aftonbladets artiklar:

Andra medier: Expressen, DN

Andra bloggar om:

8 kommentarer:

Anna sa...

41 % som tillfrågats har svarat att de tycker spikmattan ger effekt. 11 % av de tillfrågade har svarat att de inte tycker att den ger effekt. Resterande av de tillfrågade 48 % har aldrig ens prövat.
Så om vi går på dessa siffror, så är det iallafall betydligt fler, utav dem som provat spikmatta, som tycker att den fungerar för dem.

calandrella sa...

Anna, ja, men som Pekka S skrev: "Samtidigt kan det vara intressant att fråga sig varför folk tror på mattornas effekt? Hur vet de att dessa fungerar? Kan de inte ha misstolkat sin erfarenheter? Kan placeboeffekten ha varit i farten? Har deras besvär kanske gått över av andra orsaker? Tenderar folk att minnas de gånger då mattan givit effekt men glömt andra tillfällen? Var lindringen tillfällig eller bestående? Osv. Har folk på något vis försökt utesluta felkällor av sådana slag? Det tvivlar jag på. Men inom den medicinska forskningen gör man precis detta bl a genom att randomisera stora försöksgrupperna och att införa placebokontroller. Vad ska man då lägga störst vikt vid? Individers subjektiva anekdoter eller kontrollerad vetenskaplig metodik?"

För några hundra år sedan visste folk att troll fanns, för de hade ju sett dem i skogen. Det visade sig att det enda folk såg var uggleögon och dylikt, och felaktigt tolkade det som att troll finns. Nu är det inte troll folk tror på, utan spikmattornas effekt - men hur kan vi veta att det inte också är en felaktig tolkning?

Anna sa...

Det är som att säga att det inte är avslappnande med massage. För det är det. Och har man fått massage flertalet gånger, så tillslut går det fortare för kroppen att slappna av när man får massage. Inget konstigt med det alls. När man lägger sig på alla dessa "spikar" som trycker på massa punkter i huden, så slappnar kroppen av vare sig man vill eller inte. Jag har haft spikmatta ett tag och det är verkligen ingen placeboeffekt, det är sanning helt och hållet. Skulle aldrig någonsin kunna bli så avslappnad i alla muskler utan att ligga på spikmatta eller få massage .. eller jo, jag brukar bli så efter ett glas vin också faktiskt.
Första gången jag låg på spikmattan så blev det inte riktigt så, för jag låg medvetet och spände mig, var rädd för "spikarna". Men sedan insåg jag att det ju inte gjorde särskilt ont alls, gjorde mest sköntont, så då slappnade jag av och då kom effekten.
Och jag blir aldrig så avslappnad annars. Inte när jag slappnar av och ska sova, inte någonsin mer än vid dessa tillfällen som jag nämnde ovan. För det är liksom musklerna som slappnar av och det blir som en smått "drogande" känsla.
Att spikmattan skulle vara en mirakelkur och kunna bota alla möjliga åkommor, det må hända inte vara sant. Men likt massage, så är jag säker på att det genom sin avslappnande effekt kan få många åkommor att trappas av eller helt försvinna. Min migrän har tex. försvunnit helt sedan jag började ligga på spikmattan.
Spikmattan är ju så lätt att ta fram och lägga sig på också, så man kan ju göra det mer regelbundet än att tex. gå på massage. Jag är säker på att detta är toppenbra. För mig har det varit kanon.

Anna sa...

Om med att åkommor kan trappas av eller försvinna, menar jag helt enkelt att många åkommor faktiskt ofta är stressrelaterade eller hör ihop med spänningar och oro, något som kan bli bättre om man få ordentlig regelbunden avslappning.

Pekka S sa...

"41 % som tillfrågats har svarat att de tycker spikmattan ger effekt. 11 % av de tillfrågade har svarat att de inte tycker att den ger effekt..."

Problemet är att dessa siffror säger väldigt lite. Jag skulle misstänka att minst 41% som prövat homeopati, zonterapi, kristallhealing eller liknande menar sig ha fått effekt. Ändå är dessa metoder pseudovetenskaper som med högsta sannolikhet inte har någon effekt utöver placebo.

Och som jag skrev betvivlar jag inte på (och det lär inte Martin Ingvar heller göra) att spikmattor kan ge vissa effekter. Avslappning, värme, välmående, osv är fullt naturliga reaktioner när kroppen börjar skicka ut endorfiner, m.m.

Så om dessa 41% med "fungerar" syftar på ovanstående effekter blir jag inte förvånad. Och siffrorna skulle heller inte motsäga Martin Ingvar. Det är Aftonbladet som i så fall skapar denna motsättning.

Men om 41% skulle mena att spikmattan botat den ena åkomman efter den andra, såsom astma, impotens, whiplashskador, depressioner, osv så är jag högst skeptisk. Det tror jag nästan att du också vore Anna.

Vasaplatsen (Annica) sa...

Jag har aldrig provet spikmatta men som det berättas tycker jag det låter härligt.

Avslappning brukar ju ordineras för dem med utmattningsdepressioner t ex och har du avslappnade nackmuskler så lindrar det säkert whiplashsmärta också. Så även om det inte botar direkt så lindrar det säkert indirekt, skulle jag tro.

W sa...

Jag måste hålla med anna sa.. om att åkommor är oftast relaterade till stress. När jag har läst det som står om spikmattorna så är det oftast inte tillverkarna själva som skrivit att det kan bota åkommor. Det skriver att det är stressänkande och att det bygger på samma slags funktion som akupunktur har på kroppen.

Sen förstår jag inte vad det är för mening diskutera hur vida det är placeboeffekt eller ej. Vi är alla människor med hjärna där man själva kan bestämma vad man tycker är rätt och riktig när det kommer till fakta. Och att vi själva känner våra kroppar och om vi mår bättre och tappar vikt av att ligga på mattan så är det ingen placebo effekt för oss..för då skulle effekten till slut sluta funka.

Anonym sa...

W: Det är sådana personer som dig som ställer till med problem i världen. Jag är föga insatt i det här med spikmattor, men min direkta åsikt är att visst, det ger säkert effekt mot stress, precis som varmbad, en simtur, en löptur etc gör.
Åkommor som diabetes, whiplash etc... Nej!

"Vi är alla människor med hjärna där man själva kan bestämma vad man tycker är rätt och riktig när det kommer till fakta."
Det här är bara så fel! Meningen med fakta är att det ska vara som ett svar, som bara går att tolka på ett eller några få sätt. Om forskningen i världen skulle ge upphov till att varje individ skulle kunna tolka informationen som man ville... Ja då skulle vi nog ha föga användning av den.

"Det skriver att det är stressänkande och att det bygger på samma slags funktion som akupunktur har på kroppen."
Du menar här den absoluta, perfekta och aldelles underbara PLACEBOEFFEKT som studie efter studie har visat att akupunktur verkligen har?

"Och att vi själva känner våra kroppar och om vi mår bättre och tappar vikt av att ligga på mattan så är det ingen placebo effekt för oss..för då skulle effekten till slut sluta funka."
Vill du föra in en ny åkomma som spikmattorna har effekt på? Övervikt?

Nej du! Dina lösa flummiga argument hör hemma någonstans långt bort från vetenskapen...