fredag 24 juli 2009

I get mail

Följande damp ner i min mailbox.

"Pekka!

Jag såg i Din blog att Du också hade ett intresse för inre rening av kroppen. Mitt företag (www.katrel.dinstudio.se) säljer ett unikt och forskningsbaserat preparat – KATREL - som anses vara Rysslands främsta hälsokost. Det har utvecklats på ett ryskt statligt medicinskt universitet och används i Ryssland också som en del i medicinsk behandling, men är inte ett läkemedel. Som just hälsokost nyttjas det av konsumenter för att nå de hälsoeffekter en djupgående rening (av ett slag Du tidigare aldrig utfört eller nått i Ditt liv) kan ge. Den medicinska grunden och teknologin är nämligen helt unik och samtidigt riskfri.

KATREL är en registrerad hälsokost i Sverige. Det är bevisligen det effektivaste rensnings/reningspreparat av PRECIS HELA KROPPEN, som finns i Europa idag. Se bilagda brev till Dig beträffande sättet att verka och effekterna av den reningen, vilka är fastställda genom rysk (statligt finansierad) universitetsforskning.

Hälsningar!

Dan Ahlmark Ekon lic
VD
KATREL Scandinavia"

Intresse av inre rening? Mjo, det kan man väl säga på sätt och vis. Bl a har jag skrivit en del om detoxtrenden som jag anser är kvacksalveri.

Så jag vet inte ifall jag tillhör den idealiska målgruppen för produkter som KATREL. Tror de att jag är den som imponeras av ryska hälsopreparat? Men, men... Jag kan väl ta en snabb titt.

Enligt mailet är hälsokostet utvecklat (och forskat) av ett ryskt universitet och används vid medicinsk behandling. Produkten är också bevisligen effektivast bland reningspreparat. (Finns det jämförelsestudier?) I mailet bifogades ett Worddokument med extra information. Bl a står det:

"Mitt företag marknadsför sedan ett år (www.katrel.dinstudio.se) ett unikt preparat baserat på 45 år av rysk universitetsforskning."

"Behandlingsresultaten är bekräftade av akademisk forskning och är utmärkta."

Spännande! Då hoppar vi över till Pubmed och letar efter all forskning som publicerats under dessa 45 år. Nämen?! Inte en enda träff på "KATREL"... Det var ju konstigt. Fast såhär står det i bilagan:

"Själva den medicinska teknologin är inte välkänd i Sverige ens bland läkarna beroende på att ryska forskare och läkare inte publicerat sina resultat i de välkända medicinska tidskrifterna. Skälet till detta är tidigare det kommunis-tiska systemet och därefter bristande språkkunskap, en fortsatt isolering och för lite kontakter med det medicinska systemet i väst."

Aha, är det så det ligger till? Det förklarar ju allt. Men var finns studierna idag då? Varför har de inte publicerats efter Sovjetunionens fall 1991? Har de ryska forskarna inte lärt sig engelska på dessa 18 år? Klart de har - Här står det t ex lite om "forskningen" på engelska. Men varför är inte dessa studier publicerade i medicinska tidskrifter?

Vilka effekter har då KATREL enligt bilagan?

"# Immunförsvaret förstärks (a): Man mår bättre, känner sig starkare,
mera utvilad och orkar mera

# Immunförsvaret förstärks (b): Olika sjukdomar t ex förkylningssjuk-
domar av skilda slag, försvåras eller hindras

# KATREL hjälper vid långvarig trötthet; efter t ex långa kurer med anti-
biotika

# Olika konsekvenser eller komplikationer av de flesta sjukdomar mild-
ras, och antalet komplikationer sjunker

# KATREL bidrar till eliminering av ämnesomsättningsbesvär vid alla
sjukdomar

# Allergireaktioner blir svagare

# De goda bakteriernas ökning i tarmen, vilket innebär återuppbyggnad
av tarmens normala mikroflora och en normalisering av mag-tarm-
kanalens funktion.

# Bistår vid stressorsakade sjukdomar och utbrändhet.

# Betydligt kortare behandlingstid vid sjukdom

# Profylax och behandling av grova trofiska störningar (inkl trofiska sår)"

Immunförsvaret stärks alltså ( vad det nu ska betyda?). Eliminerar ämnesomsättningsbesvär, förkortar behandling vid sjukdom, minskar allergireaktioner. Ok, då måste det finnas massor av studier som visar på detta? Men jag hittar ju inget. Kanske har jag sökt fel? Annars kan man fråga sig vad påståendena bygger på? Jag har ett vagt minne av ett annat företag som stämdes av KO just pga ogrundade medicinska påståenden i sin marknadsföring...

Men som alltid - Jag är beredd att överge mig skepsis. Visa mig bara bevisen.

Andra bloggar om:

4 kommentarer:

Kenneth sa...

Pékka, bra!

rasmussenanders sa...

Instämmer!

Jag måste säga att jag är verkligen imponerad över att du tar dig tid att kolla upp dessa påståenden, söka på pubmed mm, men jag blir inspirerad...

Anonym sa...

Hm, läser du allt spam som kommer till dej, eller är det bara Ryssland som irriterar dej så fort? Typ svenskt. Har den Levin sitt ursprung i Polen så skulle du testa omedelbart ;) eller hur?

Pekka S sa...

Jag läser knappt någon spam alls då det mesta sorteras bort automatiskt. Mailet från KATREL tolkar jag som ett försök till seriös marknadsföring speciellt riktat mot den svenska marknaden. De verkar satsa hårt på att verka ambitiösa och vetenskapliga. Skulle inte förvåna mig om de verkligen tror på sin egen produkt.