onsdag 17 juni 2009

Radiotips i sommar

Snart startar semestertiderna och då är en av frågorna vad man ska hitta på? En sak man kan göra oavsett väder är att lyssna på radio. Det funkar lika bra i solstolen på stranden som i soffan under regniga dagar.

Så jag tänkte tipsa om några radioprogram som kan vara av intresse.

Först och främst tycker jag att folk ska lyssna till Mytjägarna på P1. Mytjagandet leds av Peter Olausson, på nätet kallad Hexmaster. Peter driver bloggen/sajten Faktoider där han undersöker diverse vandringsmyter, faktoider, pseudovetenskap, m.m. Han undersökningar har dessutom resulterat i boken Faktoider.

"Tillsammans med författaren och mytjägaren Peter Olausson letar programledaren Tobias Svanelid efter folkliga missförstånd, faktoider och myter.
I Mytjägarna hör du om ättestupor och kokta grodor, om guldfiskars minne och Hamlets dödskalle, om Einsteins tankspriddhet och vitmossa, om Marie Antoinettes kakor och Karl XII:s kåldolmar och mycket, mycket annat!"

Detta tror jag kan vara ett program för alla, inte bara inbitna skeptiker.

Sedan har vi givetvis sommarpratarna och bland lär alla finna något av intresse. Själv är jag speciellt intresserad av följande pratare...

  • Hans Alfredsson: "Mitt Sommar kommer att handla om resor under mitt liv"
  • Joe Labero: "Jag kommer att prata om upplevelser, att alltid vara på väg någonstans, att alltid förflytta sig och att allt är möjligt – ingenting är omöjligt."
  • Ann Heberlein: "Jag vill hylla vardagen och ifrågasätta ifrågasättandet av begreppet ”normal”. Och så ska jag prata om vad som händer när man visar sig svag i ett samhälle som värdesätter kontroll, styrka och framgång mer än något annat."
  • Lasse Berg: Hans senaste Gryning över Kalahari – hur människan blev människa utkom 2005 och blev mångfaldigt prisbelönad. "Hur sjutton blev vi som vi är? Det tänkte jag prata om utifrån ett livs resor runt världen, samt möten med både nyfikna människor och pilska apor."
  • Malin Sävstam: Överlevde tsunamin men förlorade sin man, två av sina barn, sin bästa väninna och hennes barn.
  • Sverre Sjölander: En av landets mest berömda zoologer som är professor emeritus vid Linköpings universitet. "Jag ska prata om mitt liv bland och med olika djur, i olika delar av världen, men också om intressanta människor. Djurens språk är ett viktigt ämne för mig, liksom människans språk och djurens och vår egen verklighetsuppfattning."
Har ni några andra tips?

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: