torsdag 4 juni 2009

Helt enkelt lysande satir

För ett tag sedan skrev jag om satir och svårigheten med att skilja god satir från verkligheten.

Nu har en av de främsta satirbloggarna, Sanningen Måste Fram, avslöjat sig och därmed satt Göran Hägglund & Co i en obekväm sits. Hägglund beklagade sig nämligen över bloggare som utger sig för att vara någon/några de inte är. Men nu har Johannes, som han heter, alltså trätt fram. Och han menar att det är dags för Kristdemokraterna att vara lika ärliga om vilka de är.

"“Det här är vedervärdigt, att man utger sig vara en annan”. Det är Göran Hägglunds svar på SR P4´s fråga om vad han tycker om den här bloggen. Det här är vedervärdigt. Göran, det tycker jag också. Anledningen till att den här bloggen över huvud taget existerar är för att ni Kristdemokrater utger er för att vara något ni inte är."

Emanuel Karlsten har skrivit en bra sammanfattning av läget.

"KD:s problem är att det man utmålar som "lögn" är så nära sanningen att kärnväljare riskerar skjutas av tillsammans med bluffbloggare. "

Ett fint betyg för satirens goda kvalité hittar vi hos den fundamentalistiska bloggen Apg29 som beklagar att Sanning Måste Fram var fejk:

"Ingers blogg som jag tyckte var ljus och fin som till och med nämnde om mig har visat sig vara en fejkblogg avslöjar Emanuel Karlsten på Dagen. Jag tyckte nog att det var för bra för att vara sant."

Sanningen Måste Fram har på kort tid blivit en mycket populär blogg och många har gått i samma fälla som Apg29. Detta är återigen ett gott bevis för hur träffsäker och effektfull god satir kan vara.

Media: Aftonbladet

Andra bloggar om:

2 kommentarer:

CJ sa...

Men Apg29 är ju för himla skön i sitt Lala-land. En personlig favorit är hans återberättande av Riskradion (fast på allvar då):

Varför händer det en sådan obeskrivlig ondska som skedde i Auschwitz och i andra världskriget? För att förklara det så går det inte att skylla på Gud. Denna obeskrivliga ondska går endast att förklaras med att det finns en ond djävul som har onda demoner. Alltför många kan vittna om djävulen och hans demoner. De vet att det är en verklighet.

/ CJ

PS. Den som inte känner till inslaget i Riskradion; Gud är på besök i programmet "Fråga Lund" där det ganska snart framkommer att allt ont är människans fria vilja medan allt gott (inkl. ulliga kattungar) är Guds förtjänst.

Pekka S sa...

Christer Åberg på Apg29 kämpar verkligen med näbbar och klor för att världen ska verka kompatibel med den tro han så högt värderar.

Borde kanske besöka hans församling någon gång. Har bara 2-3 mil dit...