måndag 25 maj 2009

Skeptips 25 Maj

På Skepdic har sektionen What's The Harm? uppdaterats. Bl a Sylvia Browne omnämns. På Skepdic hittar vi dessutom en video som snyggt illustrerar Cold Reading.

Tankebrott presenterar del 2 av konspirationsanalysen av terroristattackerna den 11 september. Konspirationsteorin blir bara mer och mer trovärdig. På bloggen kritiseras även omskärelse av pojkbarn.

En läkare i Norge ordinerade Gud som medicin åt en kvinna med drogproblem.

Humanistbloggen diskuterar senaste skandalen inom den katolska kyrkan. Det handlar återigen om sexuella övergrepp på barn. En ärkebiskop menar att de inte förstod att dessa övergrepp var olagliga i juridisk mening. En annan ärkebiskop attackerade nyligen ateister och kallade ateism för det värsta av all ondska. Men övergreppen mot barn inom den egna kyrkan sade han inte ett ord om.

I mars 2008
bloggade jag om 11-åriga Madeleine Neumann som dog p g a hennes föräldrars ovilja att tillgodose henne medicinsk vård. Istället förlitade de sig till bön. Modern har nu dömts för dråp.

Patrik Lindenfors undrar vad en kyrka för alla egentligen kan innebära.

Hos The Friendly Atheist hittar vi Jesus (och andra religiösa ikoners) badrumsspegel.

World Mag tar sig en titt på Todd Bentley och de medicinska mirakel han påstår sig ha skett under den så kallades Lakeland Outpouring. Unreasonable Faith kommenterar.

Nonicoclolasos
tipsar om en intressant artikel gällande tro på det övernaturliga. Ny forskning verkar visa att folk som är benägna att tillskriva signifikans till sammanträffanden också tenderar att tro på det övernaturliga.

CNN har en artikel om Bart Ehrman.

Technicolor har varit produktiv på sistone. Bl a kan vi läsa om mobilstrålning, evidens och terapi, pseudovetenskaplig immunologi och uppståndelsetro som affärsidé. Att ateister inte är riktigt mänskliga är en annan nyhet.

PHD Comics har ett underhållande, men tyvärr inte helt felaktigt, flödesschema av mediers hantering av vetenskapliga nyheter.

På Science-Based Medicine kan vi läsa att Anonyma Alkoholister (AA) saknar vetenskapligt stöd.

Mats Reimer försvarar en homeopat, diskuterar Morgellons och lagar curry i Skåne.

Hos Antigayretorik hittar vi en lista på europeiska länder med HBT-fientliga lagar.

Kari Byron från Mythbusters tar sig an myter kring graviditet. Bl a får vi läsa om pendlar, kryddstark mat, höga och låga magar, m.m.

Skeptics Circle 111 presenteras hos Action Skeptic.

Anna Bjurtröm skriver i Skånskan om moralen från ett humanistiskt perspektiv.

Chicago Tribune tar upp en upprörande "behandling" av autistiska barn. Den dubiösa metoden går ut på att kemiskt kastrera barnen med ett preparat som heter Lupron. Bakom metoden står ett kritiserat forskarpar bestående av far och son Geier. Just autismområdet kryllar av suspekta behandlingar utan forskningsstöd. Desperata föräldrar tar till allt från alternativa dieter till tungmetalsavgiftning i hopp om att bota barnen. Kemisk kastrering tillhör de mest extrema metoderna. Dessa barn får tyvärr gå igenom mycket när föräldrar och "experter" vägrar acceptera dem som de är.

Michael Shermer skriver i SciAm om varför människor tror att osynliga väsen kontrollerar världen.

Mind Hacks diskuterar forskning kring psykologin hos bedrägerioffer.

New Scientist presenterar 10 sportstjärnor och deras vidskepliga ritualer.

Hos Triangulations kan vi läsa hur lite det krävs för att vi ska överge vår rationalitet för magiskt tänkande.

Science News skriver om konspirationsteoretikers psykologiska egenskaper.

Ännu en studie
har visat att placebo är lika bra som akupunktur.

Poddradio:

Skeptics Guide 199 och 200 är nu nedladdningsbara. 199 handlar bl a om förtalsstämningen mot Simon Singh, akupunkturforskning och Hubble. 200 behandlar fossilen Ida och mediers rapportering av denna, stamcellskvacksalveri, hotet mot GPS-systemet, m.m.

I Reasonable Doubts 41 intervjuas David Myers, en psykologiprofessor som menar att hans arbete med kritiskt tänkande influerat hans religiösa tro.

Skepticality intervjuar Benjamin Radford gällande hans senaste undersökning av så kallades "Psychic Detectives".

I Brain Science Podcast 57 intervjuas Chris Frith om hur hjärnan skapar vår mentala värld.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

1 kommentar:

katafon sa...

En ärkebiskop menar att de inte förstod att dessa övergrepp var olagliga i juridisk mening.o_O

Det var länge sen jag knalla ut och kräktes, men jag sticker väl iväg och gör det nu.