lördag 2 maj 2009

Skeptips 2 Maj

En dag försenat men här kommer veckans lästips. Och det blir extra många denna gången.

Calandrellas blogg konstaterat att den fria viljan troligtvis inte finns. I min omröstning om den fria viljan (i bloggens högerspalt) återstår en dag att rösta. Passa på om ni inte än gjort det! Här finns min syn på det hela.

På samma tema kan vi på New Scientist läsa att vi inte vet vad vi egentligen vill. Dock är vi oerhört duktiga på att efterhandskonstruera motiv till våra val. Mer om detta på MindHacks.

Har bön någon effekt på sjukdomar? Nej, inte om man ska tro på Cochranes litteraturanalys. På Hertford College i Oxford har man med några års mellanrum analyserat forskningen på detta område. Nu anser gruppen att resultaten är så entydiga att vidare uppföljning knappt behövs. Bön hjälper helt enkelt inte enligt forskningen.

BMJ (British Medical Journal) är en av världens mest prestigefyllda medicinska journaler. Numera finns alla deras artiklar gratis på nätet. Mycket bra initiativ!

CNN rapporterar om en undersökning som visar att stöd för tortyr ökar ju mer troende människor är. Vad detta beror på är dock inte fastställt. Kanske beror det på politiska korrelationer, troendes temperament, typen av övertygelser eller annat. Men för de som menar att tortyr är något omoraliskt är detta i alla fall ett bevis för att religiösa inte är mer moraliska än icke-troende.

Förespråkare av Intelligent Design kommer att bli förtjusta över denna lista på 7 av världens mest skrämmande parasiter.

Mats Reimer illustrerar en koppling mellan hypokondri och odefinierade symptom.

Dessutom
funderar Reimer kring religiös omskärelse för pojkar och piercing av småbarn. Humanistbloggen har behandlat samma fråga. Jag håller med båda om att frågan hanterats alltför slentrianmässigt av myndigheterna. Borde jag i det heliga spagettimonstrets namn få skaffa en piratring i näsan på min son med myndigheternas stöd?

Humanistbloggen har vidare noterat att man under dagens (2/5/09) Jesusmanifestation ber om mirakel till nödställda människor. Låt oss se vad som händer med det...

Vad kan neurovetenskapen ha något att lära av magiker? Ganska mycket skulle jag tro. Boing Boing och Wired presenterar Jonah Lehrers intervju med Teller (den tysta parten av Penn & Teller).

På Wired finns en annan intressant artikel med titeln Questions, Not Answers, Make Science the Ultimate Adventure.

Anders Haag har skrivit en bok som heter Att vinna en tro och förlora sig själv. I Dagen berättar han om likheterna mellan fotbollssupportrar och sektmedlemmar. Utan tvekan finns det likheter.

I Dagen kan vi även beskåda "Guds Hand".

NY Times rapporterar att ateister i USA börjar träda ut ur sina garderober. I ateistiska kretsar har denna artikel uppskattats för sin positiva vinkling. Sådant är ovanligt i amerikansk press.

Mohammed Omar har på sista tiden skapa rubriker. Han har gått från moderat till radikal muslim med diverse konspiratoriska övertygelser. Han tror att attacken mot WTC var ett insiderjobb, att Förintelsen genomsyras av judisk propaganda, att Iran är ett demokratiskt land, osv. Nima Dervish meddelar i City att han numera kallar sig islamofob tack vare Omar.

Steven Novella presenterar på Neurologica en titt på genmodifierad majs. Han tar sig en titt på de missuppfattningar som finns i debatten kring genmodifierade grödor. Vidare behandlas anomalijagande hos konspirationsteoretiker, UFO-troende och pseudovetenskapare.

På Unreasonable Faith finns tips på hur man som agnostiker/ateist/skeptiker kan hantera kritik från religiösa vänner och familj. Konflikrisken på detta område är troligtvis mycket större i USA men tipsen fungerar lika bra när det gäller övertygelser om New Age, alternativmedicin, konspirationsteorier, osv.

Ivar Ekman talar i DN om riskerna med att ha för mycket tillit till matematiken kring mänskligt beteende.

Jennifer Lopez är en ny röst som talar för vacciners nytta. Kändisars åsikter spelar ur ett logiskt perspektiv föga roll, men nu lever vi i verkligheten. Och då kan sånt här i alla fall inte skada.

På tal om vacciner finns det nu en anti-antivaccinationssajt med namn AntiAntiVax. Här hittar man korrekt information om vacciner som attackeras av antivaccinationisterna.

Vem i Helvete?!...

  1. Om E-nummerskräck och "naturliga ingredienser
  2. Om ekologiskt vs. biodynamiskt

(The customer is) Not Always Right är en favorit bland humorbloggarna. Här är ett exempel som innehåller mobilparanoia och pseudovetenskapliga prylar (halsband).

Tjänsten Reddit har skapat en kategori för skeptiska nyheter. För den som inte vill prenumerera på mängder av flöden är detta ett utmärkt alternativ. En annan samlingssajt är Skepfeeds.

Björn Horst meddelar att hans bror blivit frälst och helad från cancer. Mycket intressant historia som får en skeptiker att febrilt fundera kring felkällor och alternativa förklaringar.

På Newsmill fortsätter debatten om evolutionsteorins giltighet. Claphamsinstitutet anklagar Dan Larhammar m fl för att inte vara öppensinnade, nyfikna och ifrågasättande.

The Friendly Atheist berättar om en mindre friendly folksamling som i Kenya brände ihjäl fem människor som sades vara häxor. Vidskepelse som dödar helt enkelt. Varning för starka bilder!

I Dublin dog en man av en allergisk chock efter att ha blivit behandlad med vidskepelsebaserad "medicin" mot sin nötallergi. Sådant här kallas även för alternativ medicin, men jag ser det inte som något vidare alternativ. Och medicin är det definitivt inte.

Men all pseudovetenskap och vidskepelse är inte lika farligt. T ex läste jag om vinhandlare som rådger sina kunder om horoskop för viner.

Derren Brown har hittat en Wunderbaum för överkåta.

Inom sportens värld råder det ingen brist på vidskepelser och pseudovetenskaper. Men i Dagen kan vi läsa om den danske fotbollsspelaren Sören Larsen som tackade nej till förbön för sitt skadade knä. Han meddelar att han tror mer på den medicinska expertisen än på förbön. Så ska det låta!

På Debunking Christianity kan vi läsa om kristna som försöker konvertera andra kristna till kristendomen. I detta fall handlar det om katoliker som ska konverteras från sina villfarelser till den "rätta" kristendomen.

I Aftonbladet kan vi läsa om Anna Wahlgren som får hård kritik för sina nattningsmetoder. En av metoderna går ut på att trycka ner barnens huvud i barnvagnen och att rycka kraftigt i vagnen. Videon som beskriver det hela har tagits ner från Wahlgrens hemsida. Står hon inte för sina läror? Mer om detta på Technicolors blogg.

Nonicoclolasos frågar ifall dödshjälp bör vara tillåtet och i vilken utsträckning.

Jag har tidigare skrivit om en åttaårig saudisk flicka som inte fick skilja sig från sin 50-åriga man. Men nu har det blivit ändring på den saken!

Avant News rapporterar att paleontologer har hittat en dinosauriesadel som tycks bekräfta att människor och dinosaurier levde sida vid sida för 6000 år sedan.

Poddradio...

I Skeptics Guide 196 intervjuas SETI-astronomen Seth Shostak. Vidare diskuteras en Ad Hominemattack på Steven Novella, Kelloggs som förlikat missvisande reklam med FTC, m.m.

Skeptics Guide 5X5 har dessutom behandlat besatthet och exorcismer, vetenskapliga teorier och plausibilitet inom vetenskapen.

Skeptoids 151:a sändning handlar om placeboeffekten.

Reasonable Doubts 39 handlar om religiositet och moral. Man diskuterar även William Lane Craigs idé om att helvetets existens är kompatibelt med en god Gud.

I Skeptics Zone 28 intervjuas Stephen Fry.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

6 kommentarer:

calandrella sa...

Tack för länken... Och bra blogg, den åker in i blogrollen!

Grönis sa...

Har följt din blogg ett bra tag nu och alltid lika bra:) Tack för all kunskap du sprider^^ Det enda jag kanske inte tycker om är just det här med e-nummer. Beror inte på att jag tror de är farliga utan på att de gör det möjligt att använda så undermåliga råvaror med dåligt näringsinnehåll. Finns kanske en anledning att vi slänger över 100 miljarder i Sverige på sjukvård och liknande varje år. Läs gärna boken den fulländade människan av Göran Burenhult som tar upp det här om att vi lever tvärtemot hur vi är skapta.

Andreas sa...

Grönis,

du menar Det ofullkomliga djuret? Jag har inte läst den, är den bra? Är den mer än "vi beter oss onaturligt, alltså dåligt"-stilen man ser här och där?

Du vet, vad är naturligt och allt det där.

Pekka S sa...

Enligt mig finns det vissa som försöker svartmåla E-nummer på ett fullständigt osakligt vis. Denna "kemikalieskräck" ska man vara skeptisk till. Så jag tycker helt klart att ämnet passar här.

Men visst finns det många vettiga argument mot användandet av E-nummer också. T ex kan man tack vare diverse konserveringsämnen och dylikt producera mat med sämre råvaror som grund. Men i så fall är det produkterna i sin helhet man bör kritisera. Att de innehåller 20 E-nummer är egentligen inte det väsentliga. Dessa i sig behöver inte vara onyttiga. Men i media vinklas frågan ofta på ett missvisande sätt.

Grönis sa...

Andreas

Den fulländade människan är uppföljaren till det ofullkomliga djuret. En del avsnitt i båda böckerna är så där och bör tas med en nya salt med överlag är det riktigt bra böcker. Förstod inte exakt vad du menar men den tar upp att vi inte uppför oss eller använder vår kropp såsom evolutionen har skapat den.

Pekka håller delvis med dig.
Man ska inte vara rädd för tillsatser. Men om de är 20 st så borde man vara fundersam om alla behövs. SÅ visst kan man kritisera produkten men man ska ju också kritisera kemikalierna som gör det möjligt att äta sådan skit. Behövs alla tillsatser verkligen? Jag tror inte att all debatt handlar om de är farliga eller inte utan bara att de är väldigt många och ersätter andra råvaror. men kanske har fel.
Håller förresten med dig att media vinklar det väldigt mkt.

Pekka S sa...

Frågan är vad du lägger i ordet "behövs"? Uppenbarligen anser producenterna att tillsatserna behövs av någon anledning (konservering, smak, lukt, färg, osv).

Men jag tror att vi är hyffsat överens.