fredag 15 maj 2009

Skeptips 15 Maj

En brittisk kemist kan ha närmat sig gåtan om hur liv uppstod på jorden. Han har vilka steg som krävs för att RNA ska kunna skapas. Mycket spännande!

Benny Hinn har tydligen ont om pengar.
För han fortsätter be om mer och mer. Men det är givetvis inte han som ska ha pengarna. Det är Gud. Och Gud vill enligt Hinn att tittarna ska ge honom/Gud generöst med pengar så ska de själva bli kvitt sina skulder i gengäld. Jo, så blir det säkert...

Oprah får också mer och mer. Kritik det vill säga. Denna gång är det Salon som läxar upp henne gällande Suzanne Somers kvacksalveri. Slate är lika kritiska.

Aftonbladet är inne på Darwin. De publicerade tre artiklar den 8/5:

På Respectful Insolence kan vi läsa om en vaccinationsmotståndares vilja att tro på sin egen pseudovetenskap. Allt mer desperata svar söks när de alternativa behandlingarna inte ger resultat. Och vissa laboratorier hjälper inte direkt till heller.

På nystartade The Reason Project kan vi bl a göra Stegtestet. Har det magiska tänkandet större grepp om oss än vi vill tro?

Rationalisterna i Indien erbjuder en stor belöning för den astrolog som kan förutsäga det kommande valet. I efterhand brukar de ju vara extremt duktiga.

Humanisten har kommit ut med nytt nummer. Här hittar vi bl a en intervju med Peter Singer och artiklar om påven och kreationism.

Rocky har det svårt för det övernaturliga.

Tankebrott väljer att köpa konspirationsteorin om att den amerikanerna låg bakom terroristdåden mot World Trade Center. De förklarar även vad som krävdes av konspiratörerna. CJ har även publicerat en artikel i ämnet på Newsmill.

Humanistbloggen har funnit den vetenskapliga teorin gällande bön. Halleluja!

NonStampCollector tar sig an finjusteringsargumentet för Guds existens.

Ben Goldacre tittar vidare på Merck och Elsevier som hittat på medicinska låtsasjournaler i vad som ser ut att vara marknadsföringssyfte.

Vitaminer och antioxidanter är inte nödvändigtvis bra. De kan reducera nyttan av motion och deras livsförlängande egenskaper ifrågasätts.

I Borås Tidning kan vi läsa om akupunktören som botar tinnitus med nålar. Han menar att akupunktur "numera [är] en vetenskapligt belagd behandlingsform och jämställd med annan behandling i den traditionella medicinen". Jaså du?

I Vellinge har man hittat Jesus på en potatis. Den hoppade tydligen fram ur stekpannan för att markera sin närvaro.

The Onion rapporterar om en polisman som förhörde sin egen religiösa tro.

Massimo Pigliucci diskuterar studier som antyder att ateister är att skylla för religionernas framfart.

Senaste Skeptics Circle har publicerats på Ferret's Cage.

Forskare tror sig ha funnit en regionen hjärnan som korrelerar med känslan av fri vilja. Vid stimulans kände försökspersonen en vilja att utföra handlingar. Vid ökad stimulans trodde personen till och med att handlingen hade blivit utförd.

Christian Olsson ska ta sig till VM med hjälp av en homeopat. Men han erkänner åtminstone att han är skeptisk, men desperat...

Obama har i sin budget strukit stöd till sexualundervisning av typen Abstinence Only, dvs information som endast handlar om avhållsamhet. Gutt!

Poddradio:

Skeptic Zone intervjuar Bruce M. Hood, författare till boken SuperSense. Det verkar vara en bok för mig...

I Filosofiska Rummet diskuteras Kunskapssamhället 2.0.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

l_johan_k sa...

Har du sett detta?

l_johan_k sa...

Eller detta?

Pekka S sa...

En bit ner bland tipsen hittar du "På nystartade The Reason Project...".

JMBC finns med på Skeptips 3 April.

Men - Jag kunde ju ha missat dessa länkar så det är bra att du tipsar mig. Fortsätt gärna!

l_johan_k sa...

Sorry, skulle ha läst inlägget noggrannare.

Pekka S sa...

Ingen fara. Det är nog lätt att missa detaljer bland alla tips.