tisdag 5 maj 2009

Kikhosta och vaccination

"Kikhosta dödade ingen förr och ingen dör av det idag." Det är uppfattningen hos en av Australiens mest framstående antivaccinationsförespråkare. Har hon rätt?

Kolla in dessa två videon. Men jag varnar för jobbiga bilder, speciellt för föräldrar med småbarn.

Vaccinate your Children 1Vaccinate your Children 2Det är historier som denna som motiverar mig till mitt bloggande och min skepticism. Riskerna med pseudovetenskap, okritiskt tänkande och okunskap kan ibland vara mycket stora. Lyckligtvis ser vi inte konsekvenser av detta slag alltför ofta i västvärlden (men i andra länder dör 600 000 varje år i kikhosta, de flesta är barn), men riskerna kan öka snabbt ifall man ignorerar den missinformation som finns.

Läs mer:
Bad Astronomy
The Sceptics Book of Pooh-Pooh, II, III
Facebook
Byron Babe Watch

Andra bloggar om:

4 kommentarer:

Marcus B sa...

Jag, en vuxen rationell man, som sällan påverkas av smöriga produktioner grät en skvätt när jag såg det här. Sen blev jag arg. Jävligt arg.

Pekka S sa...

Jag blev själv väldigt påverkad. Det är fruktansvärt obehagligt att se barn hosta sig blåa i ansiktet och kipa efter luft. Tänk att 600000 dör av detta. Varje år. Och de flesta är små barn. Och så finns de förvillade människor som passionerat kämpar emot barnvaccinationer. Visst blir man förbannad! Då spelar det mindre roll om någon New Age-fantast tror sig se troll i skogen...

Mattias sa...

Ja, det var nog första gången jag grät framför datorn. Fruktansvärt.

Jag blir också vansinnig över att vissa väljer att inte vaccinera. Deras barn klarar sig (om de klarar sig) eftersom de slipper exponeras för smitta för att vi andra har vaccinerat våra.

Technicolor sa...

När det gäller vaccinationsmotståndet är dumjävlar ett ord som ligger nära till hands.