tisdag 19 maj 2009

Ännu en pusselbit faller på plats

Darwinius Massilae heter ett litet apdjur som levde för ca 47 miljoner år sedan.

Vid första anblick trodde jag att Aftonbladet, där jag först läste om detta, hade publicerat fel bild. Jag fick nämligen för mig att fossilen skulle vara en tidig hominid i och med att det handlade om ett apskelett med människodrag. Men så förstod jag att det handlade om en art som verkar vara människans och de moderna apornas gemensamma stamfader. Från denna art började apornas stamträd förgrena sig och ute i en av de tunna överlevande grenarna finner vi numera oss själva. Ännu ett pussel faller som sagt på plats. En mycket välbevarad och vacker pusselbit dessutom.

Men fynd som denna kommer givetvis inte att tilltala alla. Vissa finner magiska förklaringar mer lockande och meningsfulla. Jag har en helt annan syn på saken. Vetenskapen får mig ofta att känna ödmjukhet, vördnad och samhörighet på ett plan som religiösa skulle kalla "andligt". Den aktuella upptäckten är ett sådant exempel. Den naturliga världen vi lever i kryllar av fantasieggande gåtor och förbryllande mysterier, bländande estetik från det "kosmoskopiska" till det nanoskopiska, upptäckter och teorier som får religiösa myter att blekna, och så vidare. Och allt detta är högst verkligt. Vad ska jag då med myter, magi och önsketänkande till? Behöver jag tro att jag är skapad i en magisk herres avbild för att kunna känna ödmjukhet och vördnad inför min existens? Nej, verkligen inte.

Forskningsartikeln: PLoS ONE
Media: Aftonbladet 1, 2, 3, NY Times, SvD, DN, Expressen, Daily Mail
Bloggar: Terra Incognita 1, 2, Humanistbloggen, Laelaps, Pharyngula

Andra bloggar om:

15 kommentarer:

Johan sa...

He he, Christer Åberg på apg29 håller inte riktigt med: "Vetenskapsmännen har hittat en fossil som de tror kan visa hur människan har skapats. Det vill säga från djuren till människan. Naturligtvis kommer inte fossilen visa på någonting sådant eftersom inte det finns några sådana band."

Så praktiskt att ha svaret klart på förhand. :D

Johan sa...

Detta är för övrigt ytterligare ett gott exempel på att det är vetenskapen som kan ge svar på de "stora" frågorna, inte religionen.

Anonym sa...

Religionen är int spännande, ty där är ju alla svaren givna sedan länge.
Resten är typ mest 'bortförklarinar'

Vetenskapen däremot säger klart och tydligt att ännu vet människan inte mycket, men idag iallafall betydligt mer än de människor som skrev bibeln och andra religiösa skrifter.

Skapelseberättelserna som verkar vara kärnan i det här är inget unik för bibeln. Varje religion har sin egen skapelseberättelse och egentligen funderar man på varför just bibeltrogna är så mycket emot vetenskapliga förklaringar och inte andra religioner. Ty deras skapelseberättelser skjuts ju också i sank utav vetenskapen.

Pekka S sa...

Johan: Precis så är det, de har svaren på förhand och inget kan rubba viljan att tro. Tron kan kanske inte förflytta berg, men den kan onekligen cementera sinnen.

Pekka S sa...

Anonym: Många har problem med att vetenskapen inte sitter på alla svar än. De uppfattar sina personliga övertygelser (religiösa, alternativmedicinska, filosofiska, osv) som bättre eftersom dessa inkluderar svar på det mesta. Dock är det stor skillnad på att "ha ett svar" och att ha ett bra/rätt svar.

Rolf sa...

Mitt tips är att det är en förfalskning. Varför skulle den plötsligt komma fran nu efter många år som jag tolkade det hos en privat fosillsamlare? Hur kan naglar ha bevarats?
Jag är nästintill 100 % säker på att detta är ytterligare en förfalskad fosill bland många andra genom historien för att försöka bekräfta människans ursprung och ge publicitet.

Pekka S sa...

Det händer ganska ofta att arkeologiska och paleontologiska fynd hittas hos privata samlare. För ett tag sedan publicerades en artikel i Nature gällande DNA från mammutar. Mammuthåren inhandlades i det fallet från eBay. :)

Tror inte att detta är en förfalskning.

Daniel sa...

Kan det vara lönsamt att vara fossilsamlare? Det skulle jag gilla.

Anonym sa...

Rolf, det är sådana personer som dig som gör att jag tappar tron för mänskligheten.

Henrik Gustafsson sa...

Att känna vördnad och ödmjukhet inför sin existens hoppas jag att alla människor kan göra oavsett om man tror på något eller inte

Pekka S sa...

Absolut, det hoppas jag också.

Technicolor sa...

För min del känns övertygelsen om att jag inte är skapad av Gud betryggande. I mitt arbete inom psykiatrin slås jag allt mer av hur illa "designat" det mänskliga psyket är och kan irriteras över påståendet att vi är skapade enligt Guds omnipotenta plan. I så fall är Gud antingen ond eller inkompetent.

Pekka S sa...

Technicolor, du har missförstått det hela. Det är givetvis pga syndafallet som vi numera är defekta. Det är inte Guds fel. Vi får skylla på Adam & Eva. ;)

Danxiu sa...

Många darwinister påstår att vi till 99% är lika apor, men det är nu bevisat att det är fel. Läs t.ex. följande “Den nu framstormande kunskapen om vår arvsmassa kan även få andra återverkningar. Ursprungligen angavs skillnaden i arvsmassan mellan två människor från vilken plats som helst på vår jord till 0,03 procent, men de fortsatta undersökningarna visar att skillnaden är mycket större, minst 0,5 procent. Det innebär också att skillnaden mellan oss och vår närmaste släkting bland djuren, dvärgschimpansen, som ursprungligen angavs till 1,26 procent kan vara upp mot 5 procent.”
Läs mer här: http://www.dn.se/opinion/debatt/forskning-pavisar-olikhet-mellan-etniska-grupper-1.470959
Darwins teorier om naturligt urval verkar också mindre och mindre troliga, man talar nu istället om hur miljön runt och i celler påverkar generna mer direkt genom så kallade epigenetiska processer dvs det är inte ett slumpmässigt genetiskt skeende utan mycket intelligent beteende, se t.ex. denna dokumentär från BBC så kan ni få en del härliga nya insikter som ingen i den svenska skolan kommer att berätta för er (kanske om 10-20 år): http://www.youtube.com/watch?v=GOid4jrCeFE&feature=PlayList&p=571A16CD5B775589&index=0

Här är en till om forskning på Linköpings universtiet som motsäger Darwins teorier om slumpmässigt urval: http://www.djurforsok.info/nyheter/nyheter/beteendeforskarerubbardarwinsteorier.5.76ac7139118ccc2078b80001093.html

Det stod i artikeln jag visade på: "I fortsatta experiment studerar forskargruppen nu vilka mekanismer som kan ligga bakom effekterna. "En möjlighet är att stresshormoner i äggen förändrar genernas sätt att fungera." Vi kan alltså påverka våra gener genom att skapa lugna tankar som minskar stresshormonerna dvs våra tankar styr generna, fantastiskt! Meditation = genterapi.
Man kan ju hoppas på att Bruce Lipton har rätt i sin bok Tro, dogmer och biologi: "HUGO-projektet, som hade i uppdrag att kartlägga den mänskliga arvsmassans alla gener, visar att det inte är någon större skillnad mellan människan och väldigt primitiva organismer vad gäller antal gener. HUGO-projektet hade räknat med att finna ungefär 120 000 gener i våra 23 kromosompar. De hittade ”bara” 25 000 gener!! Det betyder att det finns helt andra faktorer än våra gener, som styr människans höga komplexitetsnivå. Vi kan helt enkelt inte använda generna som förklaring till varför människan står högst upp på evolutionsstegen. Lipton jämför med den lilla rundmasken, som har 969 celler i sin kropp (människan har 50 biljoner!). Trots detta har den en helt unik beteenderepertoar och har ungefär 24 000 gener!

Andreas sa...

Danxiu,

jag bortser från övriga felaktigheter i din kommentar och riktar uppmärksamheten mot detta.

Du skrev:
Vi kan helt enkelt inte använda generna som förklaring till varför människan står högst upp på evolutionsstegenVem har påstått att evolutionen representeras av en stege, och vem har påstått att människan står högst upp på den stegen (förutom kreationister)?

Två fel gör inte ett rätt.