fredag 17 april 2009

Skeptips 17 April

Peter Singer skriver i The Guardian att kritik och hädelse av religioner måste få vara en mänslig rättighet. Kan inte annat än hålla med.

I Kabul, Afghanistan, har talibanerna nyligen avrättat en ung kvinna och en man. Deras brott? De försökte rymma hemifrån för att kunna leva tillsammans. Fy på dem!

I Saudiarabien vägrar en domare för andra gången annulera giftermålet mellan en 8-årig flicka och en 47-årig man.

Expressen tar upp farorna som många albiner står inför på många håll i Afrika.

Dagen rapporterar att Noas ark
har återuppbyggts av kinesiska biljardärer. Återuppbyggts?

Vidare skriver Dagen om Sävedalen där förståndshandikappade erbjuds speciella Alphakurser. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om detta...

I Aftonbladet debatterar Mona Nilsson för att experter tiger om mobilstrålningens faror. Japp, det är en gigantisk konspiration styrd av telekomindustrin. Den har man aldrig hört innan.

I Finland
föreslår en grupp inom social- och hälsovårdsministeriet att alternativmediciner borde regleras hårdare. Alternativmedicinarna är givetvis inte glada. De vill självklart ha fortsatt särbehandling.

På Jättars Axlar fortsätter sin granskning av antroposofiska Saltå Kvarn och Demeter.

Technicolor tar sig en närmare titt på Kognitiv Dissonans. Alltid ett intressant ämne!

Varför är verkningslösa alternativmediciner fortsatt populära? Ars Technica rapporterar om matematiska modeller som ironiskt visar att effektiva metoder ofta kan ha en för kort behandlingsperiod för att hinna spridas ryktesväg. Ineffektiva metoder kan däremot vara längre och få större exponering. Oftast blir folk bättre vilken metod de än väljer, vilket leder till att ineffektiva metoder kan få ett oförtjänt bra rykte.

James Randi skriver på sin blogg om John Maddox bortgång. John Maddox var vid två omgångar redaktör för den vetenskapliga tidskriften Nature. Maddox och Randi samarbetade bl a vid testningen av en framträdande homeopat. Även PZ Myers beklagar bortgången.

PZ har förresten fått en egen kolumn i The Guardian. I sin första artikel skriver han om släktskapet mellan människor och sniglar.

På sin egen blogg skriver PZ om mord av en besjälad penis. Bloggen Rant & Reason spinner vidare på frågan om själens existens.

Mer från The Guardian. Marina Hyde skriver om kändisars vetenskapsanspråk.

I TIME intervjuas Bruce Hood om sin bok Supersense - Why we belive in the unbelivable. I den argumenterar han för att vidskepelse, religion, andetro, osv uppstår ur våra naturliga tendenser att hitta mönster och ordning i tillvaron.

Mats Reimer följer upp problemet med kosttillskottet Fortodol som visat sig innehålla skadliga halter av medicinska substanser.

På Tankebrott gästbloggar Mats Lundberg om hur betydelselöst det tycks vara för muslimer att be åt rätt håll. Eller är det?

Ting och Tankar tipsar om ett evolutionssymposium på Naturhistoriska Riksmuseet den 19-30 maj. Bl a medverkar E.O. Wilson och Michael Ruse.

På bloggen Butterflies and Wheels ställs frågan - Hur vet du vad du tror dig veta?

Psyblog presenterar 18 sätt som uppmärksamhet kan gå fel.

Bart Ehrman var gäst
Colbert Report gällande sin bok Jesus, Interrupted.

Skeptics Circle #109 presenteras hos The Lay Scientist.

Not Exactly Rocket Science rapporterar om en studie som visar att folk som uppfattar sig själva som moraliska beter sig mindre moraliskt än andra.

Cynical C presenterar en serie från Jehovas Vittnen om Jesus och jordens undergång. Vilken hygglig kille han är!

Steven Novella reder ut vissa missförstånd gällande vetenskap och induktiv logik.

Massimo Pigliucci, filosof och biolog, diskuterar tro och förnuft. Han argumenterar den spridda uppfattningen att tro är en sorts dygd.

The Skeptical Teacher bjuder på människor som tror sig kunna sväva. Och skapa världsfred...

Vilket stjärntecken är du född i? Hexmaster på VoF Forum förklarar att det beror på... Bra tips att ha till hands när horoskoptroende blir för påträngande.

Brainz.org presenterar en lista på de 50 mest briljanta ateisterna genom tiderna.

Podd:

Skeptics Guide 194 innehåller en intervju med Daniel Loxton, redaktör för Junior Skeptic och initiativtagare till broschyren What Do I Do Next? Panelen diskuterar dessutom datorer som vetenskapar och bedragare på energifronten.

Skeptiko 69 innehåller slutsatserna av Ben Radfords och Alex Tsakiris tvist om så kallade "psychic detectives".

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: