torsdag 2 april 2009

Skeptips 3 April

I Washington Post kan vi läsa om vetenskapsmän som opponerar sig emot vidare statlig finansiering av NCCAM, den amerikanska institutionen som upprättats för testning av alternativa mediciner. Bl a får Steven Novella komma till tals.

Benjamin Radford diskuterar på bloggen Free Thinking varför många är skeptiska mot skeptiker.

Jenny McCarthy har slagit till igen, och denna gången är hennes uttalanden värre än vanligt. Hon säger rakt ut att hon accepterar att sjukdomar som t ex polio kommer tillbaka för att folk ska börja lyssna till hennes villfarelser om vacciner och autism. Räcker det inte med den skada hon redan gjort?

QualiaSoup har producerat ännu en lärorik och välgjord video till sin Youtube-kanal. Denna gången handlar det om det öppna sinnet.

På Talk Reason finns en ingående och genomarbetad argumentation mot den antropiska principens bevisvärde för det övernaturligas existens. Artikeln är från 2004 men jag har inte hittat den förräns nu.

Skeptikeren presenterar en undersökning av en detox-BH som sägs motverka bröstcancer.

James Randis The Amazing Meeting (TAM) kommer för första gången att hållas i London. Mötet kommer att vara från den 3-4 oktober och bland talarna finner vi inga mindre än Richard Dawkins, Simon Singh, Richard Wiseman, Adam Savage, Ben Goldacre och Jon Ronson. Och givetvis James Randi och Phil Plait. Någon annan som är sugen på att åka?

Phil Plait berättar på Bad Astronomy Blog om hur lätt UFO-troende och nyhetskanaler kan luras att tro på UFO-bluffar. Hos eSkeptic finns en noggrann redogörelse över en sådan bluff.

Hos eSkeptic finns dessutom en broschyr för skeptiker som vill bli bättre på att förmedla och stödja den "skeptiska agendan". Över 100 tips presenteras i en diskussion med bl a Ben Radford, Eugene Scott, Brian Dunning, Jeff Wagg och Jay Novella.

JREF avslöjar vilka som får ta emot 2008 års Pigasus Awards.

Richard Wiseman presenterar en klurig fredagsgåta på sin blogg.

Den 1 april är förbi men hos Kolportören hittade jag en video som ändå är värd att länka till. Mycket rolig!

Times Online presenterar ett mycket intressant perspektiv på den gamla frågan om arv kontra miljö. Kanske bör vi ändra vårt sätt att begrunda denna dikotomi?

I Dagen kan man göra ett test på sina kunskaper om Jesus. Jag fick 11 av 15 rätt. Inte jättebra, men inte heller uselt.

Sugen på att grunda en ny alternativ medicin? Börja då hos The Quackometer som presenterar en top-10-lista på värdefulla tips.

Hos British Medical Journal presenteras 7 alternativ till den evidensbaserade medicinen. Av någon anledning finner jag dem mindre tilltalande.

PZ Myers på Pharyngula visar upp en annorlunda kondomförpackning. Dessutom får han ironispasmer över en varning från katolska biskopar.

Humanistbloggen berättar om katolska kyrkan i Melbourne som vill bekämpa pedofili med homofobi.

Mats Reimer diskuterar officiellt certifierad homeopati. I texten finns en länk som leder er tillbaka hit.

Tankebrottarna presenterar veckans tankebrott på bloggen Tankebrott.

På The Tyra Banks Show menar en relationsexpert att man ska dumpa ateistiska killar med detsamma.

Michael Brooks, författare till boken 13 Things That Don't Make Sense skriver i The Telegraph om varför vetenskap är svårt att förstå.

Jag har tidigare tipsat om en rolig sajt kallad Fstdt.com (Fundies Say The Darndest Things). Nu finns en videodramatisering av utvalda citat.

The Independent rapporterar om att kvinnor i Turkiet uppmanas till självmord för att rädda sina familjers "ära".

I Dalademokraten kan vi läsa om en elallergisk kvinna som menar att barn inte borde få vara nära mobiltelefoner.

ScienceNow rapporterar att medan vi fattar beslut utifrån våra preferenser, så ändras våre preferenser också utifrån våra val.

Fler än 100000 britter har laddat ner ett certifikat om "avdöpning" för att visa sitt avståndstagande från den kristna tron.

Senaste tidens poddradio:

The Skeptics Guide to the Universe är nu uppe i 192 avsnitt. I detta avsnitt diskuteras Cold Fusion, läroplanen i Texas, syntetiskt blod och "Quantum Jumping". Vi får dessutom höra lite Randibabbel.

I Point of Inquiry intervjuas Jerry Coyne, författare till boken Why Evolution is True.

I Skepticality diskuteras skeptisk aktivism med Daniel Loxton som bl a ligger bakom broschyren för skeptiker jag nämnde tidigare.

Skeptics Zone har hunnit med hela tre avsnitt sedan sist. Här är avsnitt 22, 23 och 24.

Little Atoms intervjuar Richard Wiseman.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Joachim Elsander sa...

Tack för länken!

Pekka S sa...

Tack för en kul video!

Måns sa...

TAM London känns himla lockande... Blir intressant att se vad priset hamnar på.

Pekka S sa...

Precis. TAM 7 i Las Vegas verkar kosta $425 (3400 kr) och kanske är London något billigare.