fredag 24 april 2009

Skeptips 24 April

The Economist tar sig en titt på våra Aha-ögonblick. Studier visar att signalen för denna känsla etableras flera sekunder innan vi blir medvetna om den. Detta är ännu en studie som visar att vårt medvetna tidsmässigt ligger efter hjärnans slutsatser. Detta knyter an till frågan jag har i högerspalten - Har vi en fri vilja? För den som inte redan röstat - gör det gärna nu!

PsyBlog förklarar att vårt medvetandeflöde inte är så jämnt som vi tror att det är.

I New Scientist finns en intressant artikel med titeln Quantum gods don't deserve your faith. Artikeln är en recension av Victor Stengers nya bok Quantum Gods: Creation, chaos and the search for cosmic consciousness. I korthet handlar det om New Age-rörelsens missförstånd och missbruk av kvantfysiska begrepp och teorier.

Jim Carrey är tillsammans med Jenny McCarthy antivaccinationsrörelsens två mest kända ansikten. Carrey har hittills hållit sig i skuggan av McCarthy men kanske börjar han bli sugen på mera strålkastarljus? På bloggen Huffington Post höjer han i alla fall rösten och sprider missinformation så det står härliga till. Phil Plait, Orac och PalMD kommenterar.

Steven Novella diskuterade för ett tag sedan de 14 studier som antivaccinationrörelsen presenterar som stöd för sin alarmism. Detta gillades inte vilket ledde till en Ad Hominem-attack från J B Handley, ännu en frontfigur vid sidan av Carrey och McCarthy.

I Seacoastonline kan vi läsa om missionären som konverterades av en ateistisk stam i Amazonas.

John Loftus tipsar om ett samtal mellan en ateist som blev en pastor och en pastor som blev en ateist.

På Bad Astronomy handlar det om pareidolia - ett favoritämne för Phil Plait. Atheist Media Blog har ett rykande färskt exempel.

På samma blogg (Debunking Christianity) presenterar Valerie Tarico en dödsstrafflista från Bibeln.

Knut Stahle presenterar en film om humanism. Har själv inte hunnit titta på den än.

Hos Technicolor kan vi läsa om bönelogik, amerikanska psykologer som medverkade vid tortyr och faran med att tolka korrelation som kausalitet.

Tortyr fungerar dock dåligt
enligt en expert som Onegoodmove presenterar.

Gällande bönelogik finns mer att läsa på Tankebrott. Dessutom har tankebrottarna tagit sig en titt på p-piller och homeopati.

Medvetenskap
är tillbaka efter en kortare paus. Denna gång kommenteras en förvirrad rapportering om glukos, fruktos och fett.

Mats Reimer tar sig en titt på en skärgårdsprofessors förkärlek för det alternativa.

Hemant Mehta har följande att säga - You Say We’re Redefining Marriage? You’re Redefining Love.

I förra Skeptips frågade jag mig varför verkningslösa alternativmediciner fortlever. På bloggen Epiphenom finns ytterligare insiktsfull läsning i ämnet.

Verkar vi bloggaren i en konfirmationsbiasbaserad gemenskap? Jo, så är det nog i viss grad. För de konservativa verkar detta gälla mer än för andra. Mer om detta på Science Reporting.

I kommentarerna till ett föregående inlägg tipsade Olle om lite inspirerande läsning. Det handlade om Karla McLaren som gått från New Age-författare till skeptiker. Läs gärna hennes artikel på Skeptical Inquiry också.

Zoltan tipsade i kommentarerna till en annan artikel som handlar om islänningars tro på älvor.

Poddradio:

Skepticality fyller 100. Detta firas med tillbakablickar, m.m.

I Skeptics Guide 195 diskuteras John Maddox, guds hand, homeopati, Darwin Awards, m.m.

Skeptic Zone har hunnit ut med avsnitt 26 och 27. Avsnitt 26 innehåller en intervju med Tim Minchin.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: