fredag 10 april 2009

Skeptips 10 April

I Sydsvenskan kan vi läsa om två naiva politiker som lovordar Scientologerna och närvarade vid deras lokalinvigning i Arlöv. Unga Humanister uppmanar folk att hålla ett kritiskt öga på Skånesatsningen.

I SvDs Under Strecket skriver Pederé Thalén att ateismen inte längre är trosviss. Även om artikeln till stor del behandlar postmodernistiska föreställningar, som jag har svårt för, är den läsvärd. Jag vill gärna tro att min ateism aldrig varit trosviss i den mening att den vore orubblig.

Obama och Biden visar åter att de vill fatta beslut baserade på god vetenskap. I sitt ekonomiska stimulanspaket ingår t ex en ökad fokus på vaccinationer. Jenny McCarthy & Co har inte lyckats avskräcka Obamaadministrationen på denna front.

I Metro kan vi läsa om spikmattor som tydligen håller på att bli trendiga. Martin Ingvar är dock skeptisk. Med all rätt.

Dagen skriver en artikelserie om folkmorden i Rwanda. Viktig och skrämmande läsning!

I samma tidning intervjuas Markus Birro om sin religiösa tro. Av någon anledning tycks hans berättelse passa väl med teorierna om kognitiv dissonans. Birro berättar att han vill tro och att hans religiösa tro verkar har förstärkts när hans barn dog och gud i det läget verkade frånvarande. Förloppet verkar närmast analogt med Leon Festingers observationer av sektmedlemmar vars tro förstärktes när sektledarens profetior misslyckades.

Tony Blair utmanar påven genom att be honom omvärdera vatikanens hållning till homosexualitet. Go Tony!

Debunking Christianity rapporterar om en nylig debatt mellan Christopher Hitchens och William Lane Craig. Att Hitchens insats inte imponerade blir tydligt av beskrivningen "Frankly Craig spanked Hitchens like a foolish child." . William Lane Craig är såvitt jag förstår känd som en ypperlig debattör. Den som inte dyker upp väl förberedd mot sådana som honom åker givetvis på pisk.

Mer från samma blog. Bart Ehrman förklarar varför mirakler som förklaringar för historiska påstående alltid är underlägsna naturalistiska alternativ. James McGrath tänker i samma banor. John Loftus förklarar mer ingående varför detta är fallet.

Orsakssamband är ibland luriga. Denna anekdot demonstrerar detta på ett underhållande sätt.

Illussionisten John Houdi förklarar på sin blogg varför folk ofta missuppfattar honom som sluten till sinnet.

James Randi presenterar ett gammalt klipp från sitt arkiv. Denna gång krossar han Barbara Walters illussioner om Uri Gellers förmågor.

På Slashdot kan vi läsa om tron på medicinska behandlingar som saknar vetenskapligt stöd.

Vetenskap är fantasilöst. Så låter det ibland från troende av pseudovetenskap, new age, religioner, osv. Phil Plait förklarar på Bad Astronomy Blog varför detta är ett stort missförstånd. Vetenskap vore tvärtom värdelöst om utövarna saknade fantasi.

Nyligen beslutade svenska riksdagen om en könsneutral äktenskapslagstiftning. The Friendly Atheist rapporterar att ytterligare två amerikanska delstater går i samma spår. I USA har nu 4 delstater erkänt könsneutrala äktenskap.

Ben Goldacre fortsätter med sitt utmärkta vetenskapsrapporterande. I detta inlägg presenterar han några kontraintuitiv exempel på vetenskap och förklarar varför medierna är usla på att rapportera vetenskap.

På Goldacres blogg Bad Science kan vi även läsa om hans undersökningar av Mattias Rath, en alternativmedicinare som stämde Goldacre för förtal 2008. På bloggen kan vi ladda ner ett helt kapitel om Rath från boken Bad Science.

Michael Shermer skriver i Skeptic Blog om varför Darwin borde vara betydelsefull även för skapelsetroende.

På bloggen Tankebrott presenterar CJ Åkerberg en utmärkt analys om mediernas rapportering av jordbävningen i Italien. Närmare bestämt handlar det om forskaren som sade sig ha förutspått naturkatastrofen utan att bli trodd av myndigheterna.

På bloggen Technicolor kan vi läsa mer om Scientologerna. Det handlar om KMR:s skräckpropaganda mot ECT (elchocksterapi).

Terra förklarar att FN riskerar att förlora sin legitimitet i och med beslutet om hädelseförbud.

Poddradio:

I Skeptics Guide 193 intervjuas Paul Murray om kreationisternas satsning på skolorna i Texas. De skeptiska panelisterna diskuterar tankestyrda robotar och Jenny McCarthy.

Skeptic Zone 25 behandlar "The Great Easter Debate", godhet utan gud, m.m.

Skepticality tar sig en pratstund med Seth Shostak från SETI om sökan efter utomjordingar, ufon, m.m.

Reasonable Doubts intervjuar PZ Myers om kampen mot dogmer.

I Scientific Americans Science Talks diskuterar Steve Mirsky och Tania Lombrozo varför folk tror som de gör.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Daniel sa...

Du skriver ju ofta om alternativmedicin, har du kollat följande:

http://www.youtube.com/watch?v=e1AQPue7FEM

Jag gillar Humphreys attityd. Dawkins blir en aning störd på honom.

Pekka S sa...

Tack för tipset! Ska helt klart ta en titt!

Technicolor sa...

Inlägget om kognitiv dissonans var intressant eftersom jag just håller på att sammanställa ett "vetenskapslänkar"-inlägg där jag kommer att ta upp en inflytelserik teori om psykoser där vanföreställningar ses som en omtolkning som bidrar till att man blir av med den kognitiva dissonans som uppstår när oviktiga saker, på grund av felaktig "felsignaler" upplevs som viktiga och vice versa. Frågan är om man kanske kan se religiösa övertygelser som en mildare form av vanföreställningar även rent biologiskt? Får fördjupa mig i Pubmed...