torsdag 30 april 2009

Poe's Lag om satir

Poe's lag i korthet:

"Without a winking smiley or other blatant display of humor, it is impossible to create a parody of Fundamentalism that SOMEONE won't mistake for the real thing."

Om man inte ger en uppenbar humoristisk vink är det alltså omöjligt att skapa en parodi av fundamentalism som någon inte misstar för den riktiga varan.

Detta har jag stött på flera gånger på sistone, så jag tänkte presentera några exempel för att se ifall ni kan skilja på seriöst menade budskap och satir. För de mer insatta blir detta nog inte en svår övning, men andra kan nog finna det knepigt. Besök gärna länkarna och läs/titta mer innan ni drar era slutsatser.

Först ut är tidskriften Flammor, en profetisk tidskrift med fokus på Jesu snara återkomst. Ett typiskt citat från deras sajt:

"Finns det någon antydan i Bibeln om att Jesu andra tillkommelse skulle inträffa i vår generation? Vi skall se på ett bibelställe som flera bibelutläggare anger som skäl för detta."
...
"1948 blev Israel alltså en nation igen, allt enligt ett flertal profetior i Bibeln. Detta tillsammans med alla andra tidstecken som vi ser i vår generation, skulle alltså tyda på att Jesu tillkommelse skulle kunna inträffa innan den generation som levde 1948 har dött ut.
Det är ett budskap för oss att begrunda i vår tid, ett budskap som värmer de troende som väntar på att få möta sin frälsare."

Seriöst eller satir?

Nästa exempel är Mullbergaskolan, en låg- och mellanstadieskola med kristen profil.

"Visioner
  • Mobbing tolereras inte, varken bland barn mot barn, personal mot personal eller barn mot personal. Personalen ska systematiskt kunna bestraffa barn som förstör undervisningen för andra elever, och kollektivbestraffning är något som får tillämpas i vissa fall med rektorns särskilda tillstånd.
  • Skolan ska vara religiöst och politiskt obunden, men det underlättar för alla om samtliga har en kristen värdegrund.
  • Pornografi eller ”Porr” som det i folkmun kallas är strängt förbjudet i alla dess former eftersom det helt enkelt är syndigt.
  • Bögtendenser tillåts ej i gympan. Varken i duschen, där jag absolut inte vill se någon ”penismätning”, eller i form av kvinnofasoner dvs. Patric(gymnastiklärare) kommer inte att acceptera veklingar som yttrar sig i ord i form av ”jag orkar inte, jag är trött”.
  • Angiveri har aldrig, och kommer aldrig ses som någonting negativt här på skolan. För hur ska vi annars kunna skapa rättning i leden om inte vi får reda på vilka dessa ”orosmoment” är? Angiveri handlar egentligen om omtanke, och hur kan omtanke någonsin vara fel?!"

Sedan tar vi en titt på bloggen Apg29, förvaltad av evangelisten Christer Åberg från Jönköping.

"Visste du att Valborgsfirandet har ett katolsk ursprung? Valborg är ett katolskt helgon som föddes år 710. Valborgsfirandet är en sammanblandning av katolsk tro och vanlig hedendom. Jag skriver mer om detta på min sida om Högtider.

Det är intressant att lägga märke till att mycket av svenskars firande i detta sekualiserade land Sverige är andligt. Det kanske inte syns för oftast är det dolt. Men det har sitt ursprung i det andliga.

Är det andliga inte en ren källa så riskerar folk öppna upp sig för demoner och bli bundna. Dessutom har man visat bort Jesus, eller man inte har honom, så öppnar man sig upp för någonting annat. Det är också stor risk att man inte ser att det är andligt eftersom det ligger fördolt.

Här behövs sann omvändelse till Jesus så att folk får uppleva Sanningen. För hur som helst så avslöjar Valborgsfirandet att dagens svenskar har ett religiöst behov och att de är sökta av Gud. Därför är det bästa att ta emot Jesus så att man inte öppnar upp sig för någonting annat som inte är bra."

Och ännu en blogg - Sanningen måste fram, med kristdemokraterna Inger Johansson och Jan O Nilson som skribenter.

"Kära läsare!
Jag vill idag lyfta fram ett gott exempel på hur man kan lägga upp undervisningen för barnen i församlingen. Som jag tidigare nämnt så är barn som mest mottagliga upp till 7-års ålder. Efter denna ålder ifrågasätts Sanningen allt oftare vilket kan leda barnen ut på villovägar.Ebeneserkyrkans upplägg ser ut som följer:

BARNPASSNING för 1-3-åringarna med Bibelberättelser, sång, lite bön samt mycket lek och pyssel.
BARNMÖTE för 4-12-åringarna där vi lovsjunger och tillber samt ber tillsammans med barnen. Barnen får ta del av kreativ undervisning om Bibelns sanningar och om vad det innebär att vara en kristen i det verkliga livet. Efter barnmötet får barnen välja aktiviteter av olika slag att delta i.

Jan O Nilson
Debattör och Strateg inom Sociala medier"

Metodistpastor Berndt Isaksson är nästa exempel.
"Är det möjligen så att den svininfluensa som nu sprids över hela världen är en föraning om de pester som snart kommer att gå över välden som domsakter då Vredesskålarna töms ut över mänskligheten. I den globaliserade värld vi lever i idag så kan ju smittan spridas med en hastighet som inte var möjlig förr i tiden då liknade farsoter brutit ut. Förutom det lidande själva pesten/farsoten orsakar av sjukdom, lidande och död, så för den ju också med sig enorma kostnader för ländernas ekonomier."

...

"Om tiden strax innan Jesu tilkommelse så säger Bibeln att
”på jorden skall folken gripas av ångest och stå rådlösa”.

Och vi lever verkligen i en sådan tid nu. Men vi som bekänner Jesus som Herre och Frälsare kan mitt i allt detta veta att vi har löftet om hans närvaro vid vår sida alla dagar intill tidens slut."
Vi avslutar med ett par Youtubefundamentalister.

JesusophileVenomFangXEdwardCurrentVar dessa för lätta? För mig var långt ifrån alla självklara till en början. Och det är precis så det ska vara med träffsäker satir.

Har jag förresten missat några exempel som ni anser borde vara med?

Förslag från kommentarerna:

Andra bloggar om: ,

8 kommentarer:

Johan sa...

Den kanske roligaste av alla: Conservapedia. :D

l_johan_k sa...

Mina förslag på bloggarna/hemsidorna:

Flammor = seriös
Mullbergaskolan = satir
Apg29 = seriös
Sanningen måste fram = satir
Berndt Isaksson = seriös

l_johan_k sa...

Den där kd-bloggen är för djävla bra!

Technicolor sa...

I sammanhanget får man inte glömma klassikerna Landover Baptist Church och Svensk-Finska församlingen i Sundsvall.

Thomas sa...

Okej här är min tipsrad: Mullbergaskolan och den sista videon "atheism is a religion" är satir, resten är allvarligt menade. Hela problemet med religiös satir är förstås att fundamentalistisk religion redan är så löjlig att den inte går att ytterligare förlöjliga. Jag vill i sammanhanget också nämna den vid det här laget smått klassiska sidan Svensk-finska församlingen i sundsvall: http://www.sffs.cjb.net/ Den tog det en stunds läsning att inse vad det var frågan om.

Technicolor sa...

Inte särskilt lurig, men ändå: Godhatesshrimp.com

Pekka S sa...

Johan: Ja, Conservapedia är ett ypperligt exempel!

l_johan_k: Korrekt :)

Technicolor: Bra förslag. Lägger till i inlägget.

Thomas: Dina två första gissningar var rätt, men det finns flera som är satiriska. Sanningen måste fram är satir och det gäller även för Jesusophile som jag förstår det.

l_johan_k sa...

Den här är också rolig.