torsdag 9 april 2009

Igår på God TV

På God TV håller de för fullt på med en insamling till tv-kanalen. Målet verkar vara 5 miljoner dollar. Pastor efter pastor står i rutan och vädjar till tittarna att ringa och donera.

Programledarnas och de inbjudna talarnas pengavädjan gör mig smått illamående, men en pastor igår gjorde extra irriterad. Vad han heter kommer jag inte ihåg men han var väldigt karismatisk och en mycket slipad talare. Munnen gick på honom i ett så att man som tittare inte fick någon tid till att tänka efter. Jag fick "mute:a" sändningen för att kunna begrunda hans budskap.

Hela "predikan" vädjade till människors själviskhet och girighet. Pastorn berättade om samtal han hade haft med Gud och några anekdoter för att demonstrera hur mycket man skulle donera för att få rikligt tillbaka. För att få tillbaka i hundralappar skulle man donera i hundralappar. För att få tillbaka i tusenlappar skulle man donera i tusenlappar. Osv. Pastorn berättade hur han själv lyckats håva in miljoner på detta vis. För att kunna "skörda" rikligt var man tvungen att "så" därefter.

Nästa steg var för tittarna att bestämma sig för vad de önskade av nuvarande år. Vad skulle göra detta år till det bästa någonsin? Var det att få en bil eller ett hus? Var det att få sina lån avbetalade eller att vinna pengar? Sitt önskemål skulle man skriva ner på ett papper. Detta kallades för skördandets "DNA".

Sedan var det dags för Gud att "tala" till oss tittare. Man skulle lyssna till Guds "röst" för att få veta hur mycket man var tvungen att donera för att kunna få sitt önskemål uppfyllt. Om man "hörde" flera siffror var det med all sannolikhet det högre som gällde. Låga siffror kom från djävulen. Med den inledande predikan hade pastorn redan förberett folk på att de var tvungna att donera mycket. Och pastorn upprepade detta krav flera gånger.

Hela "föreställningen" var en motbjudande uppvisning i cynisk utpressning av troende människor.

Och flera pastorer har de senaste dagarna kört med samma retorik om att man skördar som man sår.

En pastor berättade för ett par dagar sedan ena otroliga anekdoten efter den andra. T ex berättade han om en kvinna med dödlig cancer i livmodern. Kvinnan var bortom hopp enligt läkarna, men hon valde ändå att besöka en helbrägdagörare. Efteråt kunde hon konstatera att tumören i livmodern var borta, men det var inte allt - hon var nu gravid i tredje månaden också!

Sådant här pumpas kontinuerligt ut till God TVs tittare. Och de verkar gilla det. Sist jag kollade var de uppe i närmare 2 miljoner dollar.

Till sist frågar jag mig detta - Varför väljer inte producenterna och programledarna för tv-kanalen att så enorma summor pengar själva? Detta skulle garanterat säkra deras ekonomi om man ska tro på deras teologi/retorik. Men det är kanske nästa steg, efter att ha mjölkat sina tittar på miljoner? Nä, så korkade lär de inte vara...

Andra bloggar om:

9 kommentarer:

Joachim Elsander sa...

Kan bara hålla med dig, God TV är något av det sämsta som görs (av kristna människor)

Jag samtalade nyligen med en äldre dam som trodde hon måste ge pengar till eländet. En äldre troende dam i Sverige!

I hennes fall så berodde det på ensamhet att hon såg mycket på TV. Men tragiskt är det. Men tro mig Pekka vi är många pastorer som är lika bekymrade som du över manipulativa vargar i fårkläder som pratar en massa smörja.

Pekka S sa...

De flesta kristna lär vara skeptiska till sådant här. Hoppas jag. Men tyvärr är det tillräckligt många som faller offer för att göra detta till en mycket profitabel "industri".

Dan sa...

Jag brukar "fastna" på dylika kanaler. Sanslöst duktiga retoriker. Frågan är om de överhuvudtaget är religiösa.

Pekka S sa...

Fastnar själv ibland. Tittar med obehagsblandad fascination. Är övertygad om att flera av predikanterna är medvetna bedragare. Benny Hinn är ett solklart exempel. Huruvida de är religiösa eller inte är en svårare fråga. De kan trots allt vara religiösa och hålla på med bedrägeri som de för sig själva rättfärdigar med tron på ett högre syfte.

Dan sa...

Haha, jag läste Benny Hill först :)

Jo, det där har du nog rätt i. Ändamålet helgar medlen. Och ändamålet tycks väldigt heligt i vissa fall, då det som bekant görs en hel del elakheter i olika gudars namn.

xlviking sa...

Jag tycker GOD TV är fantastisk med en vision att nå över 1 miljard människor med de medel som dom samlat in. Jag har engagerat mig som GOD TV ambassadör. Kommer att kontakta olika samfund för att presentera kanalen till medlemmmar. Toppen TV!
Anders Josefson
xlviking@hotmail.com

Pekka S sa...

Här är min sammanfattning av kanalen. Kanske tycker vissa att detta är "Toppen TV", men jag är själv extremt kritisk. Programmen är enligt mig osmakligt fokuserade på pengar, själviskhet och framgångsteologi...

Anonym sa...

Vem är ni att döma.... den som är oskyldig får kasta första stenen...

Pekka S sa...

Anonym: Ibland måste man reagera och säga ifrån. Gör du aldrig det?