onsdag 15 april 2009

Extra Extra! Mirakulöst helande!

Dagen rapporterar idag om en rullstolsbunden pojke som efter bön kunde resa sig och gå. Allvarligt Dagen? Varför rapportera sånt här?

För det första - Har redaktionen på Dagen aldrig kollat på God TV? Benny Hinn & Co levererar "mirakel" av denna typ i varenda program. Skulle sådana här händelser vara nyheter? Jag misstänker att folk titt som tätt tror sig blivit helade vid något av sveriges frikyrkomöten.

För det andra - Var finns det kritiska tänkandet? Pojken i fråga hade enligt artikeln en tumör på njuren. Är denna nu borta? Var finns dokumentationen? Hur vet vi att det ena i så fall var en kausal följd av det andra? Någonsin hört talas om post hoc ergo propter hoc? En intervjuad kardinal menar att om det saknas vetenskapliga förklaringar för tillfrisknandet kan det klassas som ett mirakel. Hört talas om argumentum ad ignoratiam? Var finns resten av de alternativa förklaringarna? Feldiagnos, bedrägeri, bristerna hos människors minnen, lagen om stora tal, osv?

För det tredje - Kontrollerade undersökning av bönens effekt har inte kunnat visa på någon som helst effekt. Hur kommer detta sig? Påstådda "mirakel" verkar endast dyka upp i okontrollerade situationer där mängden av potentiella felkällor är närmast omöjliga att avfärda. Är inte detta ganska passande?

Återigen - Varför rapportera sånt här? Och så här okritiskt på köpet?

Mer om detta hos Vem i helvete ... ?!

Andra bloggar om:

12 kommentarer:

sfish sa...

Lite roligt att du tar dig friheten att kritisera andra för att de inte tar reda på alla fakta, samtidigt som du själv missar den grundläggande förutsättningen för att kunna kritisera, nämligen att läsa vad som står i artikeln. Det står nämligen ingenstans att kardinalen hävdar att vetenskapliga bevis saknas.

Anonym sa...

Ja, Katolska kyrkan har ju inte direkt gjort sig berömda för att vara vetenskapsfientlig - utom som ett fenomen inom media (se påvens kommentarer om kondomer etc. - han bygger helt sin retorik på vetenskapliga studier kring HIV-smitta, men media lyfter fram det på ett annat sätt). Vetenskapen är starkt förbundet med den katolska läran, om det kan inte råda några tvivel. Det finns många vetenskapsmän och ordnar som är vetenskapare. Däremot är vetandet något annat än att tro. Tron är det enda som kan förmedla Guds storhet utan att förminska Gud. Vetandet kan det inte - Gud får inte plats i våra tankar - men han kan mötas som en person, i Jesus Kristus.

Z sa...

Som katolik kan jag säga att det finns ännu en blinkande varningslampa: Många polacker är helt tokiga i den förra påven, mycket eftersom han var polack ;)

Det lär bli svårt för B XVI att gå emot denna stora grupp.

Det finns en enormt tryck på att få honom helgonförklarad på momangen stört.

(annars gillar jag helt klart polackerna, de är några av mina bästa vänner i församlingen)

sfish sa...

eh, [förklaringar] menade jag (inte bevis) ...

Johan sa...

Sfish: Well, de vetenskapliga bevisen saknades hur som helst i artikeln, och de borde vara grundstommen i en artikel som denna för att över huvud taget ge den något nyhetsvärde. Nu skulle den bara förtjäna en plats i "En ding, ding värld"... och Dagen, tydligen. En tidning är ju aldrig bättre än kvalitén på sin journalistik. Men för människor som tycker det är smartare att tro på vilka fånigheter som helst för att det passar dem än att faktiskt försöka ta reda på hur saker och ting ligger till funkar det säkert.

Bengt Malmgren sa...

Först vill jag säga att dina frågor är helt relevanta. Är pojken verkligen totalt helad?
Finns andra rimliga förklaringar?

Det är ofta problematiskt att vitt och brett sprida uppgifter om under och mirakulösa helanden. Redan Jesus förstod detta och bad folk att vara återhållsamma ("berätta inte för någon") med vad de sett.

Sedan detta är sagt vill jag för det andra konstatera att det faktiskt sker många oförklarliga helanden och under efter det att man bett om helande. T.ex. i pilgrimsorten Lourdes där det under lång tid funnits en oberoende vetenskaplig kommission har man konstaterat ett 60-tal fall där både den vetenskapliga kommissionen förklarat helandet som oförklarligt, och Kyrkan med sina ännu strängare kriterier förklarat det som ett äkta under.

Och åk till olika pilgrimsorter, t.ex. Chestochowa i Polen där kyrkan väggar är tapeserade med kryckor och andra s.k. votivgåvor från tacksamma människor som blivit helade.

Detta är sådant man kan konstatera, det är en verklighet, men du har rätt: Även om helandet följde på bönen, så kan man aldrig bevisa ett samband. Det hela är en fråga om tro.

Men trons makt är ju stor. Tänk bara på när man undersöker effekten av nya mediciner. Då gör man alltid s.k. dubbel-blind undersökningar där hälften får placebo istället för verksam substans. Regelmässigt i sådana studier så har också placebo effekt, och det mer än marginellt!

mvh

Josef Boberg sa...

Människans potential är ju i grunden obegränsad - eller ?

Pekka S sa...

sfish:
Jag ger dig delvis rätt. Såhär står det: "Han sa också att om efterforskningar visar att det inte finns någon vetenskaplig förklaring till det som hänt pojken kan helandet få Johannes Paulus II saligförklarad."

Om förklaringar saknas kan det alltså handla om ett mirakel. I praktiken är slutsatsen den samma, men de har tydligen inte klargjort frånvaron av förklaringar än. Tack för rättelsen, ändrar i texten!

Z: Ja, vissa katoliker lär nog jaga med ljus och lykta efter "mirakel" som kan kopplas till Johannes Paulus. "Mirakel" som inträffade under hans livstid är en sak, men att söka sådana som hänt efter hans bortgång luktar desperation.

Bengt Malmberg: Känner till "helandena" vid Lourdes. Det handlar alltså om ett 60-tal oförklarliga fall av de miljoner och åter miljoner människor som vallfärdat dit. Är inte chansen stor att man i en så enorma skara hittar vissa oförklarliga fall, även om det handlar om ren slump? Sånt här händer ju överallt i världen annars också. Så länge man har en stor nog grupp kommer någon eller några att klara sig mot oddsen. Och att då kalla det oförklarliga för ett mirakel är .

Men detta är du ju också inne på. Uppskattar att du kan skilja på tro och vetande.

Pekka S sa...

Josef: Uppfattar tyvärr ditt inlägg som lite för oredigt för min smak. "Vetenskapen" som presenteras känns väldigt osannolik.

Josef Boberg sa...

Tja... - smaken är ju som baken delad - Tack och Löv !

Johan Karlsson sa...

Får mig att tänka på detta blogginlägg.

Johan Karlsson sa...

Anonym: Att Katolska kyrkan inte har varit vetenskapsfientligt kan du ju diskutera med Kopernikus, Bruno, Kepler, Galilei, Descartes, Buffon & Co.