måndag 20 april 2009

Beröm till Dagen

Den kristna tidningen Dagen har lanserat sin nya design. Säga vad man vill om deras åsikter och perspektiv, men de är onekligen duktiga på webb-biten.

Den nya sajten verkar både snabbare, snyggare och mer lättöverskådlig är andra tidningssajter.

Men Dagen har visat framfötterna på andra håll också. T ex var de tidigt ute med att bädda in Youtubeklipp. Många av skribenterna bloggar och de har nyligen lanserat en funktion som meddelar journalisterna så fort någon bloggat om deras artiklar. På detta vis kan de läsa blogginläggen och ta till sig av eventuell kritik. Har flera gånger sett hur artikelförfattarna rättat till fel som påpekats i bloggar. Någon som sett journalister från Aftonbladet, Expressen, DN eller SvD rätta sina fel på detta sättet? Dagen länkar också i sina artiklar till andra tidningar som skrivit om samma nyheter vilket ger läsarna en chans att snabbt hitta mer information.

Bra jobbat Dagen!

Andra bloggar om:

7 kommentarer:

Anonym sa...

Men var tog blogg-länkarna vägen? (Twingly)
/Jonas Lundström

Pekka S sa...

Ja, det kan man fråga sig. Men jag förutsätter att de dyker upp snart.

Robin Bolinsson sa...

Om ni scrollar allra längst ned på sidan så ser ni dem. Det borde snarast rättas till. Jag håller med dig om att Dagen är och fungerar väldigt bra på flera punkter. Däremot gillar jag faktiskt inte den nya designen. Jag tycker att den ser oerhört rörig ut, måste jag säga..

Thomas Mattsson, Expressen sa...

"EXPRESSEN RÄTTAR" finns varje dag på sidan 4 i tidningen, en fast placering som är enkel ett hitta precis som i t ex New York Times.

"EXPRESSEN RÄTTAR" finns också på Expressen.se och rättelser anges också under respektive text.

Också för Expressen är det viktigt med transparens och trovärdighet.

Vänligen

Thomas Mattsson,
chefredaktör på Expressen

Pekka S sa...

Thomas, tack för ditt svar.

Kanske var jag något otydlig. Givetvis rättar ni och andra dagstidningar felaktigheter. Men jag har inte sett exempel på rättelser utifrån blogginlägg som länkat till era artiklar. Dagens reportrar har vid ett antal tillfällen gjort detta, samtidigt som de lämnar en bloggkommentar och tackar för inputen. Kanske gäller detta även Expressens reportrar, men jag har alltså inte stött på sådana exempel.

Tar dock tillfället i akt och gratulerar för utmärkelsen till årets Folkbildare som Expressens Anna Bäsén fick ta emot! God vetenskapsrapportering är annars en bristvara hos svenska dagstidningar.

Robin Bolinsson sa...

Ja, bara det att chefredaktören för Expressen läser din blogg är de värda en eloge för! (=

Zoltan sa...

"Också för Expressen är det viktigt med transparens och trovärdighet."

Minsann! ROFL!

Den plötsligt sakliga tidningen Expressen upplyser bl.a. om "fyra hamnstäder med ett farligt rykte", där Köpenhamn beskrivs som "storstad med legendariska sjömanskvarter. Och en viss känsla av laglöst Vilda Västern"!

Som hämtat ur Tintin!

Men, det kanske är den goda tanken som räknas, inte den vardagliga kulturen?