lördag 7 mars 2009

Tacka nej till katolska kyrkan

Få har nog missat fallet med den 9-åriga flickan som avråddes från abort av den katolska kyrkan. Mamman och läkaren som utförde aborten riskerade bannlysning pga sitt agerande.

Nu skriver Dagen att katolska ledare har "ändrat sig". Jaså? Har de förstått hur idiotiskt de agerat i denna affär? Ber de om ursäkt eller visar de förståelse för situationen? Har de kanske riktat sin kritik och hot om bannlysning mot styvfaderns som våldtog flickan istället?

Nej, de arroganta skitstövlarna har i stället visat sitt "storsinne" genom att erbjuda absolution till mamman och läkaren om de ångrar och biktar sig. Jag hoppas innerligt att de tackar nej och berättar var de kan stoppa upp sin absolution! De har ju absolut inget att ångra eller be om förlåtelse för! De gjorde det enda rätt för den lilla flickan. De katolska ledarna borde dock be en och annan bön till sin gud. Det kan de komma att behöva.

Samma gäller för kardinalen hos Vatikanen som stödjer planerna på att bannlysa de "ansvariga".

Och var är reaktionerna från resten av den katolska världen? Var är den interna kritiken? Än så länge har jag bara stött på kritik hos Charlotte Therese, en katolsk bloggare som förtjänar mycket respekt.

Mer i media: Dagen, Expressen, Expressen 2, SvD, SvD 2, DN

Andra bloggar om:

16 kommentarer:

Kraxpelax sa...

God dag, god dag, vi har träffats förr. Jag är både abortmotståndare och katolik, men här går jag bestämt på bloggarens linje. Att göra ett sådant här plågsamt gränsfall till PILOTFAL för hyperaggressiv demonstration är bara fullkomligt vettlöst. Jag tackar helt klart nej till katolska kyrkan i dess nuvarande tillstånd av skandalöst, bara alltför uppenbart förfall Beklämmande är bara förnamnet!

- Peter Ingestad

Zoltan sa...

Det är alltför enkelt att kasta första stenen - eller "skjuta från höften" som det heter nuförtiden.

Nu är det bara prestige som hindrar biskopen från att göra en riktig pudel, vilket han borde göra så offentligt och stort som möjligt.

Alla krafter borde inriktas på att trösta och hela familjen, om det alls går att hela en sådan familj.

"Jag var hungrig och ni gav mig att äta, jag var törstig och ni gav mig att dricka, jag var hemlös och ni tog hand om mig,

jag var naken och ni gav mig kläder, jag var sjuk och ni såg till mig, jag satt i fängelse och ni besökte mig.

Då kommer de rättfärdiga att fråga: 'Herre, när såg vi dig hungrig och gav dig mat, eller törstig och gav dig att dricka?

När såg vi dig hemlös och tog hand om dig eller naken och gav dig kläder?

Och när såg vi dig sjuk eller i fängelse och besökte dig'?

Kungen skall svara dem: 'Sannerligen, vad ni har gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig.'

Sedan skall han säga till dem som står till vänster: 'Gå bort från mig, ni förbannade, till den eviga eld som väntar djävulen och hans änglar.'"

Märkligt att en biskop står så långt från Kristus Jesus. Men, han är också bara en människa, som alla vi andra.

Med rätta, verkar både troende och skeptiker ställa stora krav på kyrkan.

Pekka: ställer du samma krav på icke religiösa institutioner? Svensk sjukvård exempelvis? Felbehandlingar tar livet av fler människor än biltrafiken - det är livsfarligt att besöka svensk sjukvård. Min egen mamma är en av alla dessa som avlivats där.

"Tacka nej till svensk sjukvård"?

Ja, jag envisas att ställa samma frågor; det finns väl skit överallt? Men, någon filtreringseffekt gör att endast ett särskilt perspektiv lyfts fram...

Det är väl inte religiösa ledare som startar alla krig i denna värld? Religion används av sekulära(!) galningar för att lura folk, precis som nationalism, ras, etnicitet och alla andra instrument som kan tänkas passa.

Religion är inte roten till det onda! Det finns andra universella orsaker till ondskan.

I detta fall är biskopen korkad, och det är inte brottsligt av vara idiot.

Vatikanen borde inte heller skjuta från höften och försvara befälsordningen på bekostnad av det som är kyrkans roll i denna värld - att leva i Kristus!

Så lätt att vara moralister, oavsett om man är sekulär eller religiös, eller hur?

medundersåte sa...

Som jag förstått det så har katolska kyrkan inte ändrat sig alls, hävning av bannlysning sker alltid om man visar ånger och absolution ges efter bikt. Vad gäller styvfadern så har jag läst att denne erhållit syndernas förlåtelse för sitt brott, så där kan någon bannlysning av naturliga skäl inte komma på fråga.

Pekka S sa...

Kraxpelax: Uppskattar din inställning.

Zoltan: Håller med om att familjen borde få största möjliga stöd. Frågan är vad som är bäst för flickan? Är mamman den trygga famn hon behöver? Varför gjorde inte mamman något åt styvpappans upprepade övergrepp? (Kanske kände hon inte till det?)

Sedan ska man inte demonisera biskopen & co heller. De är precis som du skriver männikor också. De har agerat utifrån sig själva och de sociala/religiösa/kulturella ramar som format dem. Men det är ändå viktigt att kritisera dem och försöka påverka för en bättre framtid.

Sen hoppas jag verkligen att jag ställer samma krav på alla, religiösa som icke-religiösa. Just felbehandlingar inom sjukvården är svårt att generalisera om då det finns så många faktorer i spel. Man får se till de enskilda fallen. Men det finns många fall där sjukvårdspersonal agerat på oacceptabelt sätt. Värst är det givetvis när agerande är av överlagd art, vilket onekligen gäller biskopen i detta fall.

Vidare håller jag med om att religionen (och religiösa ledare) inte är roten till allt ont. Den som inte håller med om detta måste vara helt förblindad av religionshat.

Sen tycker jag inte att det alltid är lätt att var moralist. Men i detta fall är agerandet från de katolska representanterna inte svårt att förkasta. Och man måste höja sin röst, för allt annat kan tolkas som tyst acceptans. Just därför är den interna kritiken extra viktig. Och det gäller inte bara katoliker i fall som denna. Det gäller muslimer, hinduer, buddister, ateister, osv också. Tystnad i de egna leden kan vara farligt.

Medundersåte: Håller med om din tolkning av situationen.

Zoltan sa...

"Det gäller muslimer, hinduer, buddister, ateister, osv också. Tystnad i de egna leden kan vara farligt."

Det är direkt livsfarligt att inte vara tyst i många av de grupper du räknar upp ovan; någon som minns Salman Rushdie (islam), Mahatma Ghandhi (hinduism), Sri Lanka (buddhism), Anna Politkovskaja (ateism)?

Det är inte så lätt att våga tala, på plats i de länder där faran är mer än en tidningsrubrik - någon på denna blogg som har lust att åka iväg och försöka?

Det är inte heller hälsosamt att vara kristen i något muslimskt land, i Sri Lanka, eller sydöstra Indien.

Att få tala fritt är en lyx i de flesta länder, ännu år 2009 - och det har inget med religion att göra, bara med ren och rå makt!

Detta förmår kanske många som läser denna blogg förstå. I resten av bloggosfären, och media, är det spottpengar på kristna, liksom på judar i södra Sverige.

Det tragiska är att de vidrigheter som nu fått uppmärksamhet, pågår i just denna stund, kanske hos din egen granne - i det sekulära Sverige!

Och vi vet alla hur duktiga Socialtjänsten är - någon som minns Bobby: "Det fanns inte någon anledning för myndigheterna att ingripa"...

Mellan 8 och 12 barn mördas i Sverige på motsvarande sätt, nu senast i fredags...

CJ sa...

Zoltan:
Nu är det bara prestige som hindrar biskopen från att göra en riktig pudel, vilket han borde göra så offentligt och stort som möjligt.

Men bevisligen är det inte bara prestige i detta. I och med att Vatikanens ombud går ut och ger ärkebiskopen sitt stöd så visar kyrkan med all önskvärd tydlighet vad man prioriterar; religiös dogma över barnens ve och väl...

... även om det knappast rådit några tveksamheter kring detta tidigare.

Zoltan sa...

CJ,

Skönt att din bild verkar bekräftad?

Men, igen - det är så enkelt att sitta i soffan och tycka hur saker borde ha skötts.

Vatikanen kan inte dra undan benen på sina medarbetare - så kanske svenska chefer beter sig. De borde inte heller vara så snabba med att försvara idioti, men kanske diskutera saken i lugn och ro, så kan biskopen göra sin egen pudel utan att dra in sina överordnade...

Enkelt, som allting är, i efterhand.

"religiös dogma över barnens ve och väl": käckt, men alla de som i kyrkans tjänst arbetar på Calcuttas gator, i Rios slum, eller bland Göteborgs uteliggare är också styrda av "religiös dogma"?

Ett fall(tolkas på två sätt) och din bild är bekräftad, men de tusental som gör mer än att sitta i soffan, de finns förstås inte?

Kyrkan är mer än denne biskop, typ 1100 miljoner fler personer...

Anonym sa...

Zoltan:

"Felbehandlingar tar livet av fler människor än biltrafiken - det är livsfarligt att besöka svensk sjukvård. Min egen mamma är en av alla dessa som avlivats där."

Hemskt tråkigt att behöva höra detta. Men du menar alltså att allt blir bättre utan sjukvård? Att en liten liten del råkar illa ut av sjukvården är en tråkig risk man tar, och jag kan bara beklaga att det var din mor...

CJ sa...

Zoltan:
Skönt att din bild verkar bekräftad?
Ja, rätt så, faktiskt.

Men, igen - det är så enkelt att sitta i soffan och tycka hur saker borde ha skötts.Vatikanen kan inte dra undan benen på sina medarbetare - så kanske svenska chefer beter sig. De borde inte heller vara så snabba med att försvara idioti, men kanske diskutera saken i lugn och ro, så kan biskopen göra sin egen pudel utan att dra in sina överordnade...

För det första; mitt inlägg går på intet sätt på hur detta borde ha skötts. Jag konstaterar att det inte bara handlar om prestige i detta.

Diskutera saken i lugn och ro, ja. Kanske inte gå ut och ge stöd i en principfråga som fått halva världen att ropa efter Vatikanens blod. Genom att snabbt gå ut och ge sitt stöd till biskopen har man verifierat tesen om Vatikanens prioriteringar.

Ett fall(tolkas på två sätt) och din bild är bekräftad, men de tusental som gör mer än att sitta i soffan, de finns förstås inte?

Zoltan, du går en fruktansvärt fin linje mellan att vara genuint upprörd och ha en von oben-attityd i denna diskussion. Vad vet du om mitt engagemang, för övrigt? Såsom icke-troende har jag inte direkt något incitament att sätta mig i ett kyrkomöte med katolska kyrkan och be dem ha ett ytterligare Vatikankoncilie.

Kyrkan är mer än denne biskop, typ 1100 miljoner fler personer...

Och deras tro dikteras direkt av... ?

Pekka S sa...

Zoltan: Jag är fullt medveten om att intern kritik inte kan framföras på många håll. Jag skulle aldrig be människor i sådana situationer att riskera sina liv. Men vi andra som har större möjligheter ska utnyttja dessa.

Pekka S sa...

Och så en sak till. Ska organisationer verkligen stödja sina ledare i ur och skur? Finns det inte en stor risk att man skickar fel signaler både internt och externt? Just katolska kyrkan har tyvärr valt att tysta och dölja kritik innan, och följderna har inte alltid varit positiva. Jag har för mig att en del av de ansvariga för pedofilskandalerna fortfarande verkar inom kyrkan, t o m på höga poster...

Charlotte Therese sa...

Oj, här var diskussionen i full gång... :-)

Bra att du tog upp frågan Pekka!

Zoltan, även katoliker som kritiserar den egna kyrkan brukar få en ansenlig mängd skriftliga spottloskor i sin riktning... Företrädesvis från andra katoliker. Och hatet visar sig även i tystnad och uteslutning.

Att vara öppen med sina åsikter får konsekvenser - även i lilla Sverige.

Anonym sa...

@Zoltan
Borde inte denna händelse rendera ett inlägg i din egen blogg som ju delvis brukar behandla katolska kyrkan och dess budskap?
Där kan du ju lugnt och sakligt förklara vad du tycker.
/Daniel

Anonym sa...

Hycklare! Om er mamma gjort abort på er skulle ni inte kunna sitta vid era datorer och blogga ens.

Zoltan sa...

Daniel,

Just nu arbetar jag 16 timmar om dygnet, så det enda som trillar in på min blogg är arkivmaterial...

CT,

Du vet vad jag anser om att via detta medium diskutera kyrkan.

Om Vatikanen också kunde knipa käft och tänka efter lite mer, och istället diskutera ett antal aktuella stolpskott direkt med berörda individer, så hade vi alla förhoppningsvis sett mer av Kristus, och mindre av fossiler!

Gissa om jag tycker det är lagom muntert att försvara kyrkan med förintelseförnekare och bannlysningscowboys, men det gör jag - för kyrkan är så oerhört mycket mer än dessa två herrar!

CJ,

"Såsom icke-troende har jag inte direkt något incitament att sätta mig i ett kyrkomöte med katolska kyrkan och be dem ha ett ytterligare Vatikankoncilie."

Vore väl en ganska intressant övning? Skulle kunna tillföra alla parter en hel del.

Pekka,

"ska organisationer verkligen stödja sina ledare i ur och skur?"

Ledarskapsfrågor? Ett favoritämne, som jag nästan aldrig bloggat om! Problem i organisationer ska först och främst hanteras internt i organisationen - absolut inte via media. Media kan utnyttjas för andra syften (och låter sig tacksamt manipuleras) - men då måste man behärska den konsten. Det snyggaste som finns är offentlig ånger - ger massor av poäng! (Cyniskt? Ja)

"ansvariga för pedofilskandalerna fortfarande verkar inom kyrkan".

De två senaste påvarna har varit ganska tydliga med att kriminella handlingar ska anmälas, oavsett organisation!

Anonym@21.38,

Vem är inte hycklare?

Alla,

Intressant diskussion, men vi glider alla bort från den person som mest behöver allas stöd... ett barn. Mea culpa...

Pekka S sa...

Anonym: Om min mamma blivit havande med mig när hon var 9 år gammal hade hon gärna fått göra abort.

Zoltan: Håller med om att man inte ska sköta organisatoriska problem via media, men det skadar inte att vara öppen och ha goda relationer med medierna. Att smyga med sin organisations mörka sidor kan slå åt fel håll. Den utbredda pedofilin inom kyrkan är ett utmärkt exempel.

Ratzinger själv var ju ansvarig för att pedofiler inte (direkt) anmäldes till polisen. Han ville att allt sådant först skulle undersökas av kyrkan, vilket är en extremt kontroversiell inställning. Det fanns t o m hot om uteslutning från kyrkan ifall man inte höll tyst utåt. Och många ledare agerade precis så. De höll tyst och flyttade istället runt våldstäcktsmännen. Minst två av de som höll på med detta, Bernard Francis Law och John B. McCormack sitter fortfarande på höga positioner i kyrkan.

Är det såhär en organisation ska agera?