lördag 7 mars 2009

Skeptips 7 Mars

Förra året lyssnade jag på Bart Ehrmans bok God's Problem där han tar sig an de bibliska förklaringarna på lidandets problem. Nu har Ehrman släppt en ny bok med titeln Jesus, Interrupted som verkar handla om vilka budskap som egentligen finns i Bibeln. T ex menar Ehrman att nya testamentets författare hade olika syn på vem Jesus var och hur frälsning ska uppnås. Här finns en radiointervju med Ehrman om hans bok.

John Loftus var en evangelikal pastor innan han tappade sin tro. Han är en av skribenterna på den utmärkta bloggen Debunking Christianity där han på senaste tiden behandlat kristendomens föränderlighet, "kristendomens pussel" och så ger han Plantinga en känga. Och han intervjuades nyligen på Point of Inquiry...

Johnny Bradford, en annan fd pastor, skriver på Unreasonable Doubts om varför han förkastade kristendomen.

Tankebrott presenterar tredje delen i deras skeptikerskola. CJ läser därtill en vacker saga om Intelligent Design.

Marcus B på bloggen Bunta ihop och slå ihjäl dem bara... uppmanar oss alla att bli ihopbuntare, dvs kritiska tänkare. Till vår hjälp presenteras en samling användbara länkar. Marcus sista tips är jag dock skeptisk till...

Medvetenskap tar sig en titt på en sajt som erbjuder kiropraktisk manipulation av atlaskotan.

Nonicoclolasos presenterar Peter Singer argument för att vi som har det gott ställt borde göra mer för hjälpa människor i nöd. Jag håller med Singer - en liten donation från oss kan göra stor skillnad för ett barn i tredje världen. Det finns enligt mig få anledningar att låta bli.

Christopher Hitchens skriver i Slate om FN-resolutionen med mål att tysta religionskritik.

Philip Pullman, författare till triologin om Guldkompassen, skriver i Times Online om ett Storbritannien där folk ovetandes fråntas sina rättigheter till kunskap, åsiktsuttryck, osv. Jag vet inte hur pass träffsäkra hans farhågor är, men artikeln är oavsett detta läs- och tänkvärd.

Ben Radford presenterar på Live Science en kolumn om pseudovetenskapen i boken/filmen The Secret. Kanske inte så mycket nyheter, men lite repetition skadar sällan.

Den 22-årige Jimmy Bäckman har varit försvunnen sedan november förra året och nu har polisen fått ett "hett tips" - från en siare. Jag hoppas att tidningarna följer upp siarens eventuella framgångar.

James Randi & Co har på sista tiden var mycket produktiva på sin Youtubesida, men jag har inte ännu hunnit presentera några av avsnitten. Men ta gärna en titt på den senaste där Randi tar sig en pratstund med Steven Novella.

På sin egen blogg Swift berättar Randi om hur Polen officiellt erkänt det övernaturliga.

Edward Current är en annan energisk Youtubeproducent. Hans senaste video frågar sig hur världen hade sett ut om Gud plötsligt försvann.

Några som inte heller ligger på latsidan
är skribenterna på bloggen Epiphenom. De presenterar flitigt tolkningar av diverse studier med koppling till humanism och religion. T ex har de tagit sig en titt på en studie som visar att Richard Dawkins faktiskt fungerar religiositetsdämpande, i alla fall på kort sikt.

I Boston.com kan vi läsa om den bekanta nyheten att medium/spåkvinnor får mer att göra när andra har det kärvt.

PZ Myers presenterar en fantastisk cancerbotande manick!

Harry Collins skriver i Nature om behovet att åter ge vetenskapen en cental plats i samhället. För att detta ska vara möjligt måste naturvetare och sociologer lär sig av varandra. Collins hoppas att det ska kunna finnas en gyllene medelväg mellan vetenskaplig positivism och socialkontruktivism.

Till sist poddradio:

Skepticzone har i senaste avsnittet en intervju med Richard Wiseman. Jag fick förresten Wisemans senaste bok Hjärnknäppt (Quirkology) av min fru häromdagen!

Skeptics Guide nummer 188 finns nu att avnjutas. Panelen diskuterar virtuella snöflingor, sexets evolution och Google Atlantis. En lyssnare undrar vad som skulle hända om månen försvann och så får vi lyssna till Randi.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Felicia sa...

Skeptics guide är en väldigt bra podcast, dock tycker jag att Scientific Americans podcast är lite mer vetenskaplig. Men båda är väldigt värda att lyssna på.

Pekka S sa...

Ja, SciAm är bra, både den långa och 60-sekundersvarianten. Det finns även andra vetenskapspodds, som t ex This Week In Science, NYT Science Times, Nature Podcast, Science Magazine Podcast. Men än så länge har jag valt att fokusera på sändningarna med skeptisk vinkling. Hinner tyvärr inte lyssna på allt bra i podiversum..