fredag 27 mars 2009

Skeptips 27 Mars

Lancet, en av de mest prestigefyllda medicinska journalerna, menar att Påven i sitt senaste uttalande om kondomer förvränger medicinsk vetenskap.

"När en så framträdande person, oavsett om det är en kyrklig ledare eller en politiker, gör falska påståenden som kan ha förödande effekt på miljontals människors hälsa, så bör de ta tillbaka eller rätta uttalandet."
Och PZ Myers är road över andra av Påvens uttalanden i Afrika. Bl a var Påven oroad över folks tro på ockulta krafter och andar. Humanistbloggen har skrivit lite om detta också.

Dagen Medicin rapporterar att råd från experter förvirrar människor och sätter omdömet ur spel. Detta kan bl a förklara varför man inte tog varningstecken om finanskrisen på allvar. NY Times skriver lite mer ingående.

Blir människor lyckligare när de blir föräldrar? Nej, inte om man ska tro på lyckoforskning i alla fall...

Martin Svensson har skrivit en bok om hedersvåld. Syftet är att väcka debatt och påminna oss om Fadimes öde.

På en skola i Arendal, Norge, meddelade en lärare att Big Bang och evolutionsteorin är fantasier på tillbakagång. Här finns mer info.

Jag hittade via Vem i helvete...?! en mycket roande dialog mellan en nätbedragare och en man som jobbar med internetsäkerhet.

Isobel Hadley-Kamptz skriver i Expressen om myten om det upplysta Sverige. Håller till stor del med henne, men jag är osäker på om Clas Svahn förtjänar så mycket kritik som han får. Det mesta jag läst av honom har varit balanserat och välskrivet.

I Aftonbladet kan vi läsa om ett företag som anmälts till KO för vilseledande marknadsföring av ett påstått bröstförstorande preparat. Jag tog mig en titt på företagets produktsajt och visst är det högst suspekt. Bl a skriver man:
"Ingen av ingredienserna är medicinskt klassade och de är fria från biverkningar som medicinska preparat kan påföra."
Som om bara medicinska preparat kan ha biverkningar? Allt som kan ha effekter kan även ha bieffekter och detta gäller givetvis för kosttillskott, naturläkemedel, osv också.

En av de mest kända ateistiska filosoferna, Julian Baggini, kritiserar aspekter av den "nya" ateismen. Kommentarerna på RichardDawkins.net är inte speciellt medhållsamma.

Steven Novella skriver om hjärnan och kaos på Neurologica. Intressant och välskrivet som alltid.

Peter Singer
kommer att hålla ett seminarium i Stockholm den 3 april gällande västerlandets syn på bistånd och givande. Seminariet kommer att hållas i Olympiasalen i Salénhuset kl 13-16. Singer är aktuell med boken Det liv du kan rädda.

Nonicoclolasos presenterar ett citat av Albert Einstein som menar att man inte kan välja sin vilja. Jag håller med Albert. Och för de som inte gjort det än - Rösta i bloggens högerkolumn i frågan om den fria viljans existens!

Terra Incognita gör ingen besviken. Även denna vecka levereras ett utmärkt inlägg om kreationism. Denna gång handlar det om biblisk arkeologi.

Tankebrott presenterar del 5 av sin Skeptikerskola. Denna gång fokuserar man på Greenpeace och GMO.

Neuronarrative diskuterar en studie som visar att vi kan kompensera för vårt kognitiva motstånd mot förluster (Loss Aversion) genom att tänka mer som trader.

John W. Loftus presenterar något som han kallar för The Outsider Test for Faith. Jag hörde honom nämna denna i sin diskussion på Point of Inquiry och fann den redan då intressant. Testet går ut på att försöka bedöma sina egna övertygelser från ett externt perspektiv. Hur ser ens egna övertygelser ut för utomstående?

På bloggen Free Thinking presenterar John Shook en ny typ av ateism, nämligen "skeptisk ateism".

Gary är en 20-årig så kallad "Psychic Surgeon". Kolla in dokumentären Young, Psychic and Possesed om honom.

På Failblog hittar ni en skyltning utanför en kyrka.

Academic Earth är en ny, lovande sajt. Där ska man kunna se föreläsningar av världsledande forskare inom en rad områden. Än så länge är utbudet litet, men det kommer förhoppningsvis mer...

Ukraina verkar ha drabbats av den vaccinationsrädsla som sedan tidigare finns i bl a Storbritannien. Hundratusentals människor i Ukraina har vägrat vaccinera sig och detta är givetvis en mycket riskfylld trend.

På Science-Based Medicine frågar sig John Snyder varför folk inte reagerar kraftigare mot antivaccinationsrörelsens missledande propaganda?

PodBlack Cat presenterar Skeptics Circle upplaga 108 i form av en video.

Richard Wisemans Science of Ghosts-projekt är nu färdigt och de har utsett den bästa bland de inskickade spökbilderna. Jag är föga imponerad.

Podd:

På Apologia Podcast intervjuas Christopher Hitchens och William Lane Craig efter en debatt de haft mot varandra.

Skeptoid tar sig en titt på kreationisternas favoritvulkan, Mount St. Helen.

Skeptics Guide 191 innehåller en intervju av Phil Plait och panelen diskuterar Påvens kondomuttalande, Kanadas vetenskapsminister och WWW:s 20årsjubileum.

I Brain Science Podcast intervjuas filosofen Patricia Churchland gällande gränslandet mellan neurovetenskap och filosofi.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: