fredag 20 mars 2009

Skeptips 20 Mars

En av Scientologikyrkans mest framträdande figurer, Tommy Davis, har medgivit kännedom om L. Ron Hubbards skapelseberättelse som bl a handlar om Xenu, en utomjordisk härskare. Tidigare har scientologer kategoriskt förnekat detta inslag i deras "religion".

Henning Mankell skriver i Expressen att Darwin befriade oss från mystiken.

I samma tidning skriver Patrik Lindenfors ett svar till Sture Blombergs attack på evolutionsteorin. På Lindenfors blogg finns en mer utförlig replik.

Mer
om evolutionen - Hos PZ kan vi höra Dan Dennetts TED-föreläsning om utvecklingslärans kontraintuitiva natur. En annan föreläsar-Dan är Dan Ariely som på TED talar om fuskandets psykologi.

Ännu mer om evolutionen - På New Scientist kan vi läsa om motståndet mot evolutionsteorin i Turkiet.

I december tillkännagav 2008 års folkbildare och priset gick till Anna Bäsén. Nu har hon officiellt tilldelats sitt diplom. Grattis!

Anna Bäsén förtjänade tveklöst folkbildarpriset men i en av sina senaste artiklar kunde hon kanske ha satsat lite hårdare på bildningsaspekten. Hon rapporterar i Expressen, precis som man gör på Dagens Medicin, att ljusterapi fungerar mot vinterdepression enligt en avhandling av Cecilia Rastad. Problemet är att studien i fråga är väldigt svag. Det finns ingen randomiserad kontrollgrupp, ingen blindning och ingen placebokontroll. Hur ska man då kunna veta ifall terapin fungerar eller inte?

På Dagens Medicin kan vi även läsa om korrelationen mellan religiositet och vårdval vid livets slutskede. Studier visar att högt religiösa människor tenderar att vilja förlänga sina liv in i det sista även om detta innebär ett utdraget lidande. Mindre religiösa insisterar inte i samma grad på vidare behandlingar när slutet är oundvikligt. Rent intuitivt hade man kanske trott att motsatsen gällde? Orac behandlar ämnet på sin blogg Respectful Insolence.

I Aftonbladet och Expressen kan vi läsa om en kvinna som blivit lurad på stora pengarsummor av en spåkvinna. Men hur mycket det rörde sig om verkar tidningarna ha sämre koll på. Aftonbladet drar till med en halv miljon, men Expressen vinner med ett bud på 3,2 miljoner. (Uppdatering: Fick i kommentarerna tips om att det rör sig om olika personer och därmed olika summor.)

I North Devon (Storbritannien) har ett par "märkliga" fotspår återuppväckt en legend om att Satan besöker trakterna.

Åtta personer har i Burundi gripits misstänkta för ritualmord på albiner. Enligt lokala villfarelser besitter albiner magiska krafter. Därför mördar man dem och säljer deras kroppsdelar för höga summor.

I Gambia jagar man istället häxor. Över 1000 människor har spärrats in i tron om att de är vidskepelsebaserade fantasiväsen.

På bloggen Tankebrott har nu Skeptikerskolans 4:e del publicerats. Denna gång handlar det om aspartam, ett ämne jag själv berörde för ett tag sedan. Tankebrottarna CJ och Andreas tar dessutom upp Påvens uttalanden om kondomer och aids.

"Äkta" och "oäkta" e-nummer behandlas på bloggen Medvetenskap. Läsarna får även svara på en fråga om jordens rotation kring solen - en fråga som endast hälften av amerikanerna verkar känna till svaret på. Steven Novella på Neurologica har skrivit vidare om detta resultat.

På Neurologica kan vi även läsa om en ny studie som verkar visa att syrgasbehandling hjälper autistiska barn, i alla fall på kort sikt. Dock finns det vissa svagheter i studien och replikationer kan därmed vara av stort värde. Läkemedelsvärlden har lite om detta på svenska.

Ateistbussarna i Storbritannien har skapat rubriker världen om och nu är samma reklam på väg till Finland. Hos the Friendly Atheist kan budskapet skådas. "Jumalaa Tuskin On Olemassa. Lopeta Siis Murehtiminen Ja Nauti Elemästä".

På Terra Incognita finns nu ytterligare ammunition mot kreationistisk nonsens. Denna gång handlar det om istide(r)n(a).

På Bunta ihop och slå ihjäl dem bara... ställs en viktig fråga för folkbildare, skeptiker och andra sanningssökare. Hur motarbetar man villfarelser, så som vidskepelse, utan att angripa villfarelserna i sig? Visst finns det ett värde i att argumentera mot diverse villfarelser, men det borde vara minst lika viktigt att begrunda orsakerna till att dessa villfarelser ens uppstår. Vilka verktyg skulle man kunna ge folk för att förbättra deras kritiska tänkande och hur förmedlar man bäst dessa?

Hos JREF kan vi läsa om en ny apparat som håller spökena borta. Den fungerar lika bra på demoner.

Bloggen På jättars axlar behandlar djurplågeri, alternativmedicin och Saltå Kvarn.

Richard Wiseman visar på sin blogg ett fantastiskt exempel på pareidolia. Denna behöver man inte anstränga sig för att se.

På Newsweek kan vi läsa om någon som psykologer känt till länge men som rättsväsendet och folk i allmänhet inte verkar ha förstått. Det handlar nämligen om hur dåliga vi människor är som ögonvittnen. De flesta av oss överskattar grovt vår förmåga att komma ihåg detaljer från diverse händelser. Vi underskattar samtidigt riskerna med att våra minnen kan förändras över tiden och p g a suggestion. Mänskliga vittnesmål bör alltså inte ges mer tyngd än de förtjänar.

Veckans nyheter på poddradiofronten:

I Skeptics Guide #190 intervjuas Ken Miller och panelen diskuterar stamcellsforskning, planerande chimpanser, m.m.

I Skeptic Zone intervjuas Martin Bridgstock, man undersöker mirakulös viktminskning och brainstormar därefter i baren.

På Scientific Americans Science Talk snackar Steve Mirsky med Jerry Coyne om varför evolutionen är sann.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Samma spådam, flera offer, olika summor.

Pekka S sa...

Ja, det ser jag nu. Skulle ha läst lite noggrannare. Tyckte att båda förloppen lät så lika, men det är kanske inte så konstigt. Även bedragare har sina rutiner. Tack för påpekan!

Anna sa...

Tack för läsvärd blogg! Apropå Scientologi så syntes det här i SkD idag.

Pekka S sa...

Anna, tack för uppmuntran och tips! Bra insändare av er. Man bör onekligen hålla ögonen på Scientologerna i Skåne.