onsdag 4 mars 2009

Skandinavien - Det gudlösa paradiset?

Sociologiprofessorn Phil Zuckerman har studerat och skrivit en bok om Skandinavien gällande religion, samhälle och välstånd. För oss svenskar är hans fynd kanske triviala men för han själv blev närmast chockad.

I USA är det gudstron som är normen. Man tror i hög grad på gud, jesus, änglar, djävulen, osv. Majoriteten är skeptiska till evolutionsteorin. Och ateister är den grupp människor man har allra minst förtroende för, mindre än för homosexuella, muslimer, svarta, osv. Och i USA är troligtvis de flesta av övertygelsen att man behöver religionen för att kunna ha ett fungerande samhälle.

Men så har vi Skandinavien där endast 16% av svenskarna och 24% av danskarna tror på en personlig gud. Många av de som kallar sig kristna i Sverige är inte ens troende i vanligt mening.

"Zuckerman finner det intressant att merparten av hans intervjuobjekt trots detta beskriver sig själva som kristna fast inte religiösa. Kristna är de för att de är döpta och konfirmerade, för att de själva gift sig eller vill gifta sig i kyrkan, för att kyrkan står för goda värderingar. Gud, däremot, är någonting som de tänker på ytterst sällan."

Men trots skandinavernas ljumma inställning till religionerna lever vi inte i anarki och misär. Snarare tvärtom.

"...Sverige och Danmark ligger i absoluta toppen beträffande allt från biståndsgivande, ekonomisk jämlikhet, livslängd och miljövänlighet till avsaknad av korruption, barnaga, analfabetism och könsdiskriminering."

Överlag verkar religionernas tillbakagång inte vara till någon större nackdel för oss svenskar? Men alla håller givetvis inte med. T ex Zoltan på bloggen Alltid Yrvaken tycker sig ana en tendens för "ateistiska" samhällen att utvecklas till polisstater.

På SvD finns en mer ingående recension av Zuckermans bok.

Peter Steinfels på NY Times har också läst boken.

Och Hemant Mehta på bloggen Friendly Atheist verkar inte gilla läget. "Are you shitting me?!" är en av kommentarerna...

Andra bloggar om:

6 kommentarer:

Terra sa...

Intressant läsning. Tackar för tipset!

Zoltan sa...

Jag var i Göteborg efter att energiska personer protesterade vid EU-toppmötet juni 2001.

I helgen sker en tennismatch i Malmö.

Jag slår vad om en flaska gott vin om att vi då får se det sekulära samhällets märkligaste fenomen på Malmös gator...

Terra sa...

Zoltan: Du menar när rabiata antijudiska krafter med tämligen framträdande muslimskt innehåll spyr ut sitt hat? Ja det är ju väldigt typiskt för den sekulära staten. I religiösa länder så slår man ihjäl varandra istället på basis av detta. Mycket bättre...

Pekka S sa...

Undrar också vad du tror ska inträffa, som är unikt för sekulära samhällen?

Zoltan sa...

AFA, Antijudiskt FrontalAngrepp, och de har "framträdande muslimskt" innehåll...

Jag korkar upp vinaren själv och undrar varför sekulära apostlar inte kan vara lika skeptiska för sekularismens negativa effekter som för religionens?

O, det finns förstås inga negativa effekter med sekularismen! Det är ju en dogm, jag glömde det. Som att svära utanför kyrkan...

(Lite elak ironi i sista stycket ovan)

Terra: i Sverige slår vi inte ihjäl varandra?

Tunnelseende?

Pekka S sa...

Precis som med allt annat kan det finnas negativa sidor även med sekularismen. Det har jag väl aldrig förnekat?

Men jag undrar fortfarande - Vad har inträffat eller ska inträffa i Malmö som är unikt för det sekulära samhället?