onsdag 11 mars 2009

Katolska kyrkan i Sverige uttalar sig

Nu har Katolska Kyrkan i Sverige skrivit ett uttalande om abortfallet i Brasilien.

Och jag kan inte vara annat än besviken. Här hade de ett utmärkt tillfälle att visa lite ryggrad genom att kritisera den brasilianska biskopens och Vatikanens agerande. Men så går det väl inte till inom denna kyrka. Man kritiserar inte ledningen. Inte öppet i alla fall.

Vad hade de att säga då? Jo, de tyckte givetvis att händelsen var olycklig och att de såg allvarligt på övergrepp av detta slag. Men vad ska man tro om följande resonemang (fetstil av mig)?

"Fallet handlar om en nioårig flicka som utsatts för sexuella övergrepp av
sin styvfar, och som blivit gravid med tvillingar. Läkarna gjorde
bedömningen att flickan inte skulle överleva en graviditet och beslutade, i
samråd med flickans mor, att utföra en abort."


"Ärkebiskopen i det stift som flickan bor i, Jose Cardoso Sobrinho, har, utan
att samråda med den brasilianska biskopskonferensen, kritiserat mamman och de inblandade läkarna för beslutet att genomföra abort och har offentligt
förklarat dem vara exkommunicerade."


"Katolska kyrkan förlåter alla som begått allvarliga synder endast om de
uppriktigt ångrar sig, går till bikt och gör bot, eftersom hon till sin
natur är kärlek, barmhärtighet och förlåtelse."

Så för det första är mamman och läkarnas agerande en allvarlig synd? Katolska kyrkan är uppenbarligen medvetna om att flickans liv stod på spel, men ändå var räddandet av hennes liv (genom abort) skäl nog för att exkommunicera mamman och läkarna. Men - Den katolska kyrkan är till sin natur kärlek, barmhärtighet och förlåtelse! Jovisst, de bara visar sin kärlek på ett underligt sätt. Allt de ber om är att mamman och läkarna ska ångra att de räddade flickans liv genom abort. Bara de biktar sig och gör bot så är de välkomna tillbaka. Det är kärlek det!

Dock ska kyrkan ha viss credit för att de kräver hårdast möjliga straff till styvpappan. Men mindre kan man heller inte kräva.

Sedan kan man även ana lite kritik av ärkebiskopen i och med att man poängterar att han agerat utan att samråda med biskopkonferensen. Men de får allt vara mer explicita ifall de ämnar att uttrycka missnöje.

Tyvärr faller den katolska kyrkan i Sverige in i ledet och ställer sig bakom Vatikanens officiella inställning. Verkligen tråkigt...

Uppdatering: Ser att Metro också har en artikel om detta. I den uttalar sig Helena Darcy, som jobbar med medicinsketiska frågor inom den katolska kyrkan. Hon är något mer kritisk i och med att hon tycker att ärkebiskopen agerade något förhastat. Hennes syn på gravida barn och aborter är dock riktigt motbjudande.

Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Robert Westin sa...

Problemet är ju att när styvpappan "gör bot" så är han förlåten av Katolska kyrkan. Undra om den 9 åriga flicka tycker det också?! Tror inte det.

MVH Robert

Dagbok i New York sa...

Tragiskt, men tyvärr inte förvånande.