fredag 6 februari 2009

Skeptips 6 Februari

Antalet mässingssmittade ökade med en tredjedel i Storbritannien från 2007 till 2008. 1348 smittades under förra året (vilket kan jämföras med ca 25 i Sverige). Anledningen till detta är givetvis den låga vaccinationsfrekvensen bland britterna.

En student i USA anklagades av sin skola för att ha lagt en besvärjelse på en lärare. Nu anmäls skolan av ACLU.

Reuters rapporterar att ett ökande antal barn i Kongo utpekas som häxor och andra kidnappas för "tjänstgöring" som barnsoldater. Inte ett land man vill vara barn i.

Anna Bäsén skriver i Expressen om naturläkemedel som konstaterats ha effekt. En bra och balanserad artikel (om än något kort) som kompletterats med en läsvärd lista.

Anna Bjurström, vice ordförande för Unga Humanister, har skrivit en inspirerande opinionsartikel i Skånskan.

Steven Novella rapporterar att det i Storbritannien verkar finnas en trend mot att utbildningar (som ger vetenskapliga examen) i diverse alternativmediciner håller på att stängas. Varför har de från första början skapats "vetenskapliga" utbildningar i sådant som homeopati, kristallterapi och traditionell kinesisk medicin?

På Johans Blogg finns ett tänkvärt inlägg om livets orättvisa - från ett lite annorlunda perspektiv.

Terra fortsätter sitt korståg mot kreationismen med ett inlägg med titeln Geologi & kreationism: Vår farliga värld. Troende i allmänhet får också kritik för sitt selektiva prisande av Gud.

Phil Plait på Bad Astronomy har hittat ett ovanligt tydligt fall av pareidolia.

Emanuel Karlsten meddelar att journalisterna på tidningen Dagen ska bli ännu bättre på att lyssna på läsarna. De får t ex mail så fort någon bloggat om deras artiklar. Låter utmärkt enligt mig!

Ett försäkringsbolag i Österrike anställer endast folk med specifika stjärntecken. T ex jag som är skorpion behöver inte ens bry mig om att söka. De påstår sig ha statistik som visar att vissa stjärntecken varit bättre på jobbet.

Zoltan på bloggen Alltid Yrvaken undrar om det finns moraliska sanningar och om man i så fall kan nå dessa.

På Enkla Bloggen funderar Z kring varför vissa hyser en misstro till evolutionsteorin. Hon söker även efter en beskrivning av evolutionen.

Jerry Coyne argumenterar på Edge (The Reality Club) för att religiös tro och vetenskap inte är kompatibla. Detta följs av kommenterar från bl a Steven Pinker, Daniel Dennett, Sam Harris och Kenneth Miller.

Enligt Dagen verkar Vatikanen skylla SVT för en kupp mot påven. Konspirationstänkandet frodas överallt.

Och podd:

Avsnitt 184 av Skeptics Guide to the Universe innehåller bl a en intervju med Tim Minchin och panelen diskuterar kvicksilver i maten, vaccindebatten och ett påstått UFO vid Obamas installationsceremoni.

Skepticality talar med Benjamin Radford om UFO:n, medium som påstår sig hjälpa poliser, m.m.

Point of Inquiry intervjuar Christopher Burns om hur gruppbeteende, organisationsstrukturer, osv kan leda till dåligt beslutsfattande.

Skeptic Zone har en pratstund med Ben Goldacre.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Henrik Gustafsson sa...

När jag läste de olika artiklarna och kommentarerna på edge så kom jag att tänka på det gamla begreppet "fritänkare" som man brukade använda om sådana som tog avstånd från religion. Jag vet dock inte om det går att skönja så mycket "thinking outside the box" hos dessa debattörer på edge, de är nog inga fritänkare i ordets rätta bemärkelse. Men det behöver ju inte betyda att de har fel för det.

Pekka S sa...

Håller med om att många av kommentatorerna har liknande åsikter. Detta kan man sedan tolka på många sätt. Om de nu är något på spåret är det ju bara bra att de inte svävar iväg på andra tankebanor. I annat fall visar de uppenbarligen på ett ganska snävt tänkande.

Henrik Gustafsson sa...

De är i alla fall trogna sin valda epistemologi, det måste väl vara värt nåt om inte annat.

Pekka S sa...

Mmm... Man hittar inte många postmodernister i det gänget.

kerstin sa...

Tack för än en gång bra skeptips!

Ville bara trycka lite extra på Bjurströms artikel, vilken verkligen var bra.
Det är tur att det finns människor här i världen som har förmågan att uttrycka det andra känner!

Pekka S sa...

Håller med dig Kerstin. Anna Bjurströms uttrycker något som många av oss känner, men få förstår.