fredag 27 februari 2009

Skeptips 27 Februari

Prinsessan Victoria och hennes blivande make kommer tydligen ha klara direktiv för deras barns uppfostran. Enligt grundlagen måste de fostra sina barn i den evangeliska kristna tron. Och den kunglighet som väljer en annan väg förlorar automatiskt sin möjlighet att bli regent. Detta är närmast skrattretande enligt mig. Tankebrott håller med.

Tankebrott har förövrigt publicerat del 2 i sin skeptikerskola. Denna gång tittar de på förintelseförnekan. Mycket intressant!

Vem i Helvete behöver irrläror?! Ja, det frågar sig Andreas på bloggen Vem i Helvete...?! Tre gånger till och med. Ett, två, tre. Underhållande och träffsäkert!

Terra Incognita presenterar ett inlägg med titeln Geologi & Kreationism: Sprickor i tiden. Något att bita i för Mats Molén.

Johann Hari skrev i slutet av januari en artikel om FN:s sorgliga godkännande av muslimska staters vädjan att beivra religiösa hädelser. I princip går denna resolution ut på att tysta kritik av religioner, vilket givetvis är absurt. När artikeln publicerades i Indien blev fundamentalistena ursinniga och krävde att tidningens redaktör skulle arresteras. Är det sådant här agerande man inte ska få fördöma enligt FN?

I Storbritannien håller alternativmedicinerna på att förlora sina platser på universiteten. Andrea Lipsett i The Guardian skriver lite mer om detta.

Läkemedelsverket varnar för ett dödligt kosttillskott. Tillskottet Fortodol har visat sig innehålla en läkemedelssubstans som kan leda till leversvikt.

På bloggen Making Light finns ett mycket läsvärt inlägg om varför vi vaccinerar. För de som inte förstår varför sådana som jag är upprörda över antivaccinationspropaganda är detta inlägg ett måste.

Torbjörn Tännsjö presenterar på Newsmill ett tänkvärda argument för varför aborter bör vara fria och inte reglerade. Tännsjös artikel kommer som en reaktion på nyheten om en kvinna som valde att abortera ett flickfoster efter könsbestämning.

En kyrka i Finland har börjat med Metal i kyrkan istället för traditionella körer. Sådant här skulle nästan kunna få mig till kyrkan!

I Christian Science Monitor skriver om William Lobdell, en journalist och "pånyttfödd" kristen, som förlorade sin tro pga sitt jobb som religionsbevakare.

Steven Novella skriver på Neurologica om nylig dietforskning som visat att alla dietformer är närmast likvärdiga. Det som spelar någon roll är hur många kalorier man får i sig och hur många man förbränner. Konstigt va?

Novella kan vi även höra på NPR där han tar sig an en kreationist gällande medvetandet och hjärnan.

Hos Disillussioned Word hittar vi Skeptics Circle nummer hundrasex.

Och så lite mer om Facebook och cancer. Hos NHS finns en utmärkt genomgång om varför Aric Sigmans forskning var kass. I Washington Times finner vi till och med en artikel om varför internetbaserade sociala nätverk kan vara nyttiga.

Dr Krillian tar sig an frågan Den fria viljan är väl verkligen fri?

Podd:

Reasonable Doubts presenterar ett tredje avsnitt dedikerat determinismen och den fria viljan.

Point of Inquiry intervjuar den före detta pastorn John Loftus om varför han blev ateist. För den som vill höra (läsa) mer av Loftus kan bege sig till bloggen Debunking Christianity.

Skeptics Zone nummer nitton innehåller en intervju med Caroline Watt om parapsykologi, Rachael Dunlop tar sig en titt på antivaccinationsrörelsen, m.m.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Armada sa...

Jag kanske inte förstår humorn men jag gillade inte hur reportern på NPR använde benämningen darwinian (= darwinist) i beskrivning av Dr. Novella.
Skönt att slippa sånt i Sverige!

Pekka S sa...

Troligtvis användes denna term för att göra en distinktion mellan de olika debattörerna. Skulle dock tro att begreppet darwinist bär på mindre negativa konnotationer i Sverige.