fredag 13 februari 2009

Skeptips 13 Februari

Svenska Dagbladet tar upp en vetenskaplig tvist som hamnat i kammarrätten. Det är forskare på Karolinska Institutet som vägrar att lämna ut grundmaterialet i sin forskning om hälsoriskerna med snusande. Forskarna menar att uppgifterna inte kan lämnas ut utan att riskera deltagarna integritet. Fallet påminner om Gillberg & Co:s forskning om DAMP som slutade med att forskarna kände sig tvingade att förstöra sitt grundmaterial för att säkra deltagarnas anonymitet. I sådana här lägen uppstår en svår balansgång mellan kravet på vetenskaplig transparens, forskningsetiskt hänsynstagande och juridiska tolkningar av offentlighetsprincipen. Ska bli intressanta att se vad kammarrätten säger om KI:s integritetsanspråk. Tack till Dominika för tipset!

Forskning & Framsteg
berättar att naturläkemedel inte alltid är naturliga.

It's the Thought that Counts presenterar den 105:e upplagan av the Skeptics Circle.

Susan Blackmore funderar på varför folk fortfarande tror på parapsykologen Rupert Sheldrakes medvetandehypoteser.

Discover Magazine har en pratstund med Gerald Edelman, nobelpristagare i medicin. Edelman är numera fokuserad på att undersöka medvetandets gåtor.

Dagen har snappat upp nyheten om att albiner i Tanzania jagas av häxdoktorer. De har även en intressant intervju med Lars-Åke Albinsson, en cancersjuk som berättar om andras förväntningar på att han ska bli helad.

CNN konstaterar det uppenbara - att medium/spåtanter har det bra när ekonomin i stort går dåligt.

Tro & Tänk hittade en rolig undersökning i Ystad Allehanda. Hur är egentligen kyrkans inställning till homosexuella får?

I går (12/2) hade Darwin födelsedag och hela året kommer på sätt och vis vara Darwins år. Bloggen Terra Incognita har i rask takt producerat en rad intressanta artiklar om Darwin:

Bra jobbat! Och jag misstänker att Terra kommer att leverera en hel del mer innan året är slut.

Men all uppmärksamhet på evolutionsteorin irriterar givetvis kreationisterna som känner sig manade att höja rösten. På Newsmill kör Johannes Forsblom med "poisoning the well"-taktiken och drar dubiösa paralleller mellan Darwin och Hitler. Lågt värre. Birgitta Forsman menar tvärtemot att Darwin var antirasist.

På samma debattsajt menar ett gäng från den kristna tankesmedjan Clapmaninstitutet att evolutionsteorin får allt svagare stöd. En av artikelförfattarna, Sture Blomberg, beklagar sig på Claphams forum över rubrikssättningen, för han anser att evolutionsteorins aldrig haft något stöd, så än svagare kan det ju inte bli.

Samma Sture skriver nu på Expressen att evolutionsteorin är ett fuskbygge. Claphaminstitutet kan stolt konstatera att de i Sture Blomberg har värvat en kreationist av den gamla hederliga skolan. Expressenartikeln svämmar fullständigt över av missförstånd, felaktigheter och missledande citat som redan bemötts tre miljoner gånger.

På Skepticblog presenterar Steven Novella en lista som Sture borde ta en närmare titt på. Det handlar nämligen om ett bemötande av 10 argument mot evolutionsteori.

Richard Wiseman har på sin blogg en rolig illussion Darwin till ära. Han ber oss även testa vår intuition. Har precis börjat följa Wisemans blogg och den verkar vara en riktig höjdare.

Vidare till annat...

Oprah
är en karaktär som ger oss skeptiker mardrömmar. Hon är helt enkelt världens ledande proponent av New Age, alternativmedicin och en massa annan strunt. Nyligen hade hon besök av Suzanne Somers, en annan kändis med noll koll. Somers och Oprah talade sig varma om tveksamma hormonbehandlingar för kvinnor i övergångsåldern. Nu har de fått ordentligt med kritik. Mer av sånt! Troligtvis hör Oprah alltför lite kritik mot sina villfarelser.

Katolikerna håller hårt på sina traditioner och nu verkar en gammal bekant göra comeback. Det är avlatsbreven som åter börjar komma i bruk. Märkligt värre.

På tal om katolicismen läste jag en förbryllande artikel om en broder Thomas Euteneuer som menar att abort är ett blodsoffer till Satan. I kid you not. Mer om detta på Unreasonable Faith.

Nonicoclolasos presenterar på sin blogg senaste statistiken från Gallup gällande religiositet i världen. USA hamnar förvånansvärt lågt på skalan enligt mig. Mina fördomar verkar ha varit överdrivna.

Saudi Gazette rapporterar om en 23-årig kvinno som blivit dömd till fängelse och 100 piskrapp - för att ha blivit våldtagen och därefter försökt göra abort. Saudiarabien är en skamfläck för mänskligheten.

En amerikansk domstol har kommit fram till att vacciner inte har orsakat autism i tre bestämda fall. Detta är ännu ett bakslag för antivaccinationsrörelsen. Mer om detta hos:

Hos Tankebrott kan vi läsa om en annan relaterad nyhet. Det handlar om Keith Olbermann som i sitt segment Worst Person in the World gjort ett rejält snedsteg och trampat rakt in i en fälla gillrad av David Kirby, en ledande figur inom antivaccinationsrörelsen.

Slutligen Poddradiotipsen...

Skeptics Guide intervjuar Massimo Pigliucci om skillnaderna mellan vetenskap, pseudovetenskap och ovetenskap. Panelen diskuterar upptäckten av en ny exoplanet, svarar på en lyssnarfråga och försöker lösa veckans Science or Fiction. Mer info.

Skeptic Zone tar sig en titt på vidskepelser inom sportens värld, homeopati för brännskadade, m.m. Mer info.

Point of Inquiry intervjuar Kendrick Frazier, som varit redaktör för Skeptical Inquirer i 30 år.

Reasonable Doubts fokuserar på Darwin i sitt 33:e avsnitt. De intervjuar bl a Ken Miller och Ed Brayton.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: