tisdag 10 februari 2009

Inte vidare genomtänkt?

Else-Marie Lindgren, kristdemokratisk politiker, tycker att det vore suveränt ifall Fredrik Reinfeldt skulle avsluta sina tal till nationen med:

"Gud välsigne Sverige"

Är det en så himla bra idé egentligen? För det första är det osäkert om Reinfeldt ens är troende. För det andra är staten numera skilt från kyrkan och då kan man fråga sig hur passande detta vore?

En av internets kanske mest kontroversiella ateister, PZ Myers, tycker att förslaget är ett skämt. Inte ens ledarbloggaren på den kristna tidningen Dagen tycker om förslaget.

Else-Marie Lindgren motiverar sin åsikt med att "vi fortfarande är ett kristet land". Jag trodde att vi var ett sekulärt land?

Men kanske syftade hon på vår historia? Hon säger nämligen att:

"Vårt lands lagar är byggda på kristna värderingar"

Ja, det stämmer, i alla fall delvis. Men mycket har hänt sedan Sveriges lagar ursprungligen skrevs. Jag tvivlar på att de kristna som en gång i tiden började stifta våra lagar skulle erkänna våra moderna lagar som genomgående kristna. Kvinnlig rösträtt, homosexuellas rättigheter, liberala abortlagar, religionsfrihet, m.m. skulle de ha mycket svårt för. Men tiderna förändras och så även kristnas värderingar.

Ett ytterligare argument enligt Lindgren:

"Jag tror också att människor med andra trosuppfattningar ändå kan tycka att det kan vara ett sätt att känna samhörighet."

Skulle folk i världens kanske mest sekulära land känna mer samhörighet ifall landets ledare ber om guds välsignelse?

Kanske borde Lindgren tänka om? Alla har vi rätt att slänga fram lite lösa idéer då och då. Och Lindgren lär med alla sannolikhet inte satsa någon seriös tid på förslagets förverkligande.

Media: Aftonbladet, Dagen, SvD, DN, SR, GT/Expressen

Andra bloggar om:

2 kommentarer:

svartanova sa...

Jag trodde också att det var ett skämt när jag hörde det på radion förut. Att börja jämföra USA och Sverige som "kristna länder" vore nog inte så lyckat, av flera anledningar som du också nämner. Men förslaget fick mig i alla fall att dra på smilgroparna, det får ju räknas som så gott som något. ;)

Pekka S sa...

Fick mig mest att skaka på huvudet. Men tänkt dig Fredrik Reinfeldt avsluta ett tal med "Gud välsigne Sverige!". Det vore faktiskt ganska kul att höra. :)

Egentligen är det på ett sätt konstigare att man i USA håller på som man gör. Sverige har åtminstone haft starka band till kyrkan, men USA är enligt sin konstitution ett sekulärt land.