lördag 14 februari 2009

Filosofiska Rummet om felslut

Nu på söndag kl 17:03 kommer Filosofiska Rummet handla om felslut (logiska slutledningsfel)

"”Halmgubben”, ”tu quoque” och ”ad hominem”. Det är bara en bråkdel av alla fantasifulla namn på logiskt felaktiga sätt att argumentera, som vardagen och inte minst det politiska livet kryllar av. Till exempel går halmgubbe-felslutet ut på att tillskriva motparten en ståndpunkt som denne faktiskt inte intar, och sen angripa den istället för motpartens verkliga ståndpunkt."

"Retorikprofessor Anders Sigrell, filosof Anna-Sofia Maurin och Tankebrott-bloggaren Andreas Anundi hjälper oss upptäcka några vanliga logiska felslut, och diskuterar eventuella skillnader mellan felslut ur ett filosofiskt respektive retoriskt perspektiv."

De som följer bloggen Tankebrott eller diskuterar på Vetenskap och Folkbildnings forum känner kanske igen Andreas Anundi. Roligt med lite skepticism i radion! Ser gärna fler avsnitt i samma anda. T ex vore det extremt intressant med ett avsnitt om kognitiva bias eller minnets svagheter.

Lyssna alltså nu på söndag eller ladda hem avsnittet som poddsändning i efterhand!

Andra bloggar om:

1 kommentar:

Dan sa...

Mycket intressant ämne! Det tipset tackar jag för. Att man kan ladda ner i efterhand är förresten mumma. Jag älskar den nya tekniken :)