tisdag 17 februari 2009

Claphamgäng sågas

Tre medlemmar av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet publicerade den 9/2 en evolutionskritisk artikel på Newsmill. En av skribenterna, Sture Blomberg, har även tyckt till på Expressen och på Claphaminstitutets forum.

Han skriver bl a:

"Nej, evolutionsteorin får inte allt mindre stöd. Enligt min mening har den inget vetenskapligt stöd över huvud taget och har aldrig haft. Vad skulle det vara?"

Det visar sig alltså att Sture Blomberg är en evolutionsförnekande kreationist. Kanske gäller detsamma för de två andra skribenterna också.

Nu har Blomberg & Co fått svar på tal av Patrik Lindenfors / Christer Sturmark och Dan Larhammar / Daniel Ocampo Daza / Tomas Bergström.

Claphaminstitutets mål är att "verka enligt stadgarna för den kristna trons tillämpning på kultur-, tros-, och samhällsförhållanden både inom och utom Sverige.". Frågan är hur institutets eventuella trovärdighet och genomslagskraft påverkas av sådana här utspel? Jag kan inte föreställa mig att detta på något sätt stärker deras position som opinionsbildare.

Andra bloggar om:

11 kommentarer:

Marcus B sa...

Det verkar som att kreationisterna ser Newsmill som en bra kanal att sprida sin lögnaktiga propaganda via. Det kommer med allehanda mer eller mindre korkade inlägg. Skrev om ett igår.

Camilla Grepe sa...

Marcus B, hur snurriga de än är så tycker jag att det är bra att de kommer ut med sina idéer på ett forum där normalt funtade har en chans att ta del av eländet. Många tror nog att den här typen av idéer bara finns bland bibeltroende i USA. Det är viktigt att det blir allmänt känt att idéerna sprids i Sverige också.

Marcus B sa...

Ja, det är förstås bra att deras tokigheter luftas, men det är också bra att visa att det finns ett sakligt motstånd (och även de som idiotförklarar dem :).

Hittills verkar de inte särskilt intresserade av att svara på någon av replikerna som de fått, möjligen förutom de av Sturmark. Kanske inser de att de tagit sig vatten över huvudet?

mot mögel avfukta vinden sa...

Med tanke på att man kan studera evolution hos många arter (i realtid alltså - en bananflugegeneration är ett dygn...) så torde ju evolutionen stå bortom varje rimigt tvivel. Talar vi däremot om livets uppkomst är det ju något helt annat.

Pekka S sa...

De flesta verkar gilla Newsmill. Kreationister, klimatskeptiker, abortmotståndare, osv. Men även humanister, ateister, m fl.

Tycker egentligen att Newsmill är en bra arena för att skapa och bedriva debatt. Tyvärr är artikelförfattarna i regel dåliga på att följa upp kritik i kommentarerna. Ska det vara debatt så bör man vara beredd på att debattera...

Anonym sa...

Pekka. Bra att du pekar på detta.

Själv är jag också mkt kritisk till Claphaminstitutet, inte bara på grund av detta, men också på grund av min kristna tro.
/Jonas Lundström
http://blog.bahnhof.se/wb938188

Pekka S sa...

Tack Jonas, det är bra att även kristna säger emot. Läste för ett tag sedan en artikel om en präst som menade att evolutionsteorin och kristen tro var förenliga. "Intern" kritik är troligvis mer effektiv än kritik utifrån.

Anonym sa...

Absolut. Sen har jag problem med själva grundanslaget - att försöka verka för "den kristna trons tillämpning" på människor och samhällsstrukturer som inte delar samma tro.

Jesus lära var aldrig tänkt att appliceras uppifrån med hjälp av lagstiftning och tvång på ovilliga människor. Jesus valde en grupp människor som genom sitt liv skulle exemplifiera och inbjuda människor till ett annat sätt att leva som pekade mot det kommande gudsriket.

Många kristna har fortfarande inte gjort upp med det som ibland kallas "Konstantinismen" - föreningen mellan kristen tro och staten på 300-talet. När det blir fler muslimer i Sverige eller sekulariseringen ökar så klamrar man sig fast vid den kristendomsform vi vant oss vid i väst under årtusenden, men som i själva verket är en korruption (som jag ser det) av originalet.
/Jonas

Pekka S sa...

Intressanta tankar! Måste säga att jag föredrar den form av kristendom du företräder :)

Anonym sa...

Härligt! Själv tycker jag, så långt jag förstått dig, att du företräder en rätt så sympatisk form av ateism... :) (Eller kallar du dig agnostiker?)
/Jonas

Pekka S sa...

Jag är både ateist och agnostiker. Jag saknar tro på Gud eftersom jag saknar kunskap om honom. Jag vet inte om jag är världens mest sympatiske ateist, men jag hör nog inte till de mest aggressiva heller.